Aντιγράφω, από την Αυγή της 17 Ιουλίου του 2013: «Κυβερνητικές πηγές, παραδέχονται ότι το φθινόπωρο, η τρόικα θα ξεκινήσει νέα «επιθεώρηση», στην οποία θα ανοίξουν όλα τα δύσκολα θέματα και, κυρίως, το -διαπιστωμένο- χρηματοδοτικό κενό. Στο πλαίσιο αυτό, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει εμπεδωθεί η εκτίμηση ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση οδεύει στη λήψη νέων σκληρών μέτρων, τα οποία θα επέχουν χαρακτήρα νέου Μνημονίου…». Ανάλογες θέσεις και επισημάνσεις υπάρχουν σε όλο το φάσμα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, την περίοδο του περασμένου Ιουλίου και Αυγούστου. Πόσο δίκιο είχαν ο αρθρογράφος της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι υπόλοιποι, όταν τα έγραφαν αυτά; Απόλυτο, όπως φάνηκε από τις πιέσεις της Τρόικα και από τα παζάρια της Κυβέρνησης με αυτήν, που παρακολουθούν με ανησυχία όσοι συνηθίζουν να διαβάζουν κάτω από τις γραμμές της επικαιρότητας.
Τι «σερβιρίστηκε» το φθινόπωρο στην Κοινή γνώμη και στο αναγνωστικό και φιλοθεάμον Κοινό, για να μη δει τα παραπάνω προβλήματα και την εξέλιξη τους; Η «εξάρθρωση» της Χρυσής Αυγής. Που, συμφωνούμε, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αφού το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία μας, αλλά η όλη διαδικασία μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή για ένα ολόκληρο μήνα. Και μας απέσπασε την προσοχή από όλα τα υπόλοιπα σοβαρά Πολιτικά και Οικονομικά ζητήματα, που εξελισσόταν χωρίς την παραμικρή αντίδρασή μας.
Στις 17 Οκτωβρίου, όταν πια η Χρυσή Αυγή έπαψε να πουλάει, ήρθε η «μικρή Μαρία». Από τότε μέχρι και σήμερα, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα και παίζεται σε δεκάδες ώρες ρεπορτάζ και συζητήσεων, σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Με βόλτες δαιμόνιων ρεπόρτερ στα Φάρσαλα, στη Βουλγαρία και στην Μυτιλήνη, αλλά και με ειδήσεις για πιθανούς γονείς που την ψάχνουν από την Ιρλανδία, μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλα αυτά, προστέθηκε και ο μικρός Μπεν, που εξαφανίστηκε πριν είκοσι χρόνια στην Κω και που είναι πια μεγάλος και ίσως ζει στην Κύπρο. Συμφωνούμε ότι η αναπλήρωση του ρόλου των ανύπαρκτων Κρατικών ιδρυμάτων υιοθεσίας, από τους συμπαθείς κατά τα άλλα Ρομά, είναι μια πρακτική κατακριτέα που πρέπει να σταματήσει, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί «φρέσκα νέα». Αυτό γινότανε εδώ και πολλά χρόνια και θα εξακολουθήσει να γίνεται όσο δεν εκσυγχρονίζεται η Κρατική Νομοθεσία περί υιοθεσίας και όσο δεν πατάσσονται τα διάφορα κυκλώματα, από τους Ρομά, μέχρι τα ευυπόληπτα Δικηγορικά γραφεία, που κερδίζουν ασχολούμενοι με το ζήτημα αυτό. Η «μικρή Μαρία», μονοπώλησε την προσοχή μας από τα μέσα Οκτωβρίου, μέχρι και σήμερα, απαλείφοντας από την επικαιρότητα ειδήσεις που είχαν να κάνουν με την εξακολουθητικά τιμωρητική και όχι αναπτυξιακή διάθεση της Τρόικα, με τα φθινοπωρινά κύματα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στα ξεχαρβαλωμένα Πανεπιστήμια, τα νέα, μόνιμα χαράτσια στα ακίνητα και με την αδυναμία της Κυβέρνησης να χαράξει μια σαφή γραμμή αμύνης αλλά και μια συγκροτημένη και δομημένη στρατηγική, για το μέλλον της Χώρας.
Και το σίριαλ του Τύπου συνεχίζεται από χθες με νέα επεισόδια, που αφορούν τη διαμάχη για το αν πρέπει να καταργηθεί ή όχι η παρέλαση, για το αν η 28η Οκτωβρίου πρέπει να είναι ισότιμη με την 25η Μαρτίου, για το αν έπρεπε ή όχι ο περιφερειάρχης να καλέσει τη Χρυσή Αυγή στην Παρέλαση και για άλλα εξ ίσου «σοβαρά και επείγοντα» ζητήματα.
Στο μεταξύ η Τρόικα επιστρέφει στις αρχές Νοεμβρίου με άγριες διαθέσεις, από τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστούν ψηφισμένα ήδη μέτρα που θα κοστίσουν στους πολίτες 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και συζητούνται νέα επί πλέον μέτρα 500 εκατομμυρίων, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, ή δύο δισεκατομμυρίων, όπως ζητούν οι δανειστές μας. Και όλα αυτά, χωρίς να έχει γίνει ακόμη η προ πολλού χρόνου εξαγγελθείσα αξιολόγηση των Υπαλλήλων του Δημοσίου και των δομών του, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες και χωρίς να έχει υλοποιηθεί μια μεγάλη σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να έχουν πολύ ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία μας.
Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να ασχολείται με όλα τα παραπάνω σοβαρά και σπουδαία, συνεντευξιάζεται με τον κ. Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αιτιολογεί επί ώρα το λόγο για τον οποίο δε φορά γραβάτα και ισχυρίζεται ότι η μαζική προσχώρηση του φθαρμένου ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικολογίες. Αναφέρει επίσης ότι θεωρεί αδιανόητη την απόλυση των 1.600 διοικητικών υπαλλήλων από τα Πανεπιστήμια, ενώ δεν αφιερώνει ούτε μια λέξη στις 59.625 απολύσεις που είχαμε το Σεπτέμβριο του 2013, στον Ιδιωτικό Τομέα.
Αν ρωτήσετε δε για τα υπόλοιπα κόμματα και τις ασχολίες τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναλώνονται στη διαμάχη του αρχηγού τους με την εφημερίδα «Τα Νέα», λες και αυτό αποτελεί το ύψιστο διακύβευμα για τη χώρα, ενώ η ΔΗΜΑΡ μαδά τη μαργαρίτα για να αποφασίσει αν και σε ποιο βαθμό θα ενστερνιστεί και θα υποστηρίξει την «Κίνηση των 58», που προσπαθούν να ταράξουν τα νερά του Πολιτικού Συστήματος. Το δε ΚΚΕ, μοιράζει τα πυρά του, τόσο κατά της Κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για να περιχαρακώσει πλήρως την περιοχή του και για να κρατήσει στο μαντρί, τους λιγοστούς οπαδούς του.
Μετά όλα τα παραπάνω, οφείλω να δηλώσω ότι είμαι πια εντελώς βέβαιος, πως το 2014 θα δούμε νέα σκληρά μέτρα και επιβαρύνσεις χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδραση από το Λαό μας. Που, όσο δεν αντιδρά με την επιλογή και υποστήριξη νέων και άφθαρτων πολιτικών, για να αντικαταστήσει τους «παλαιάς κοπής» υπάρχοντες, τόσο πιο πολύ θα φτωχοποιείται και θα υποφέρει. Και οι «παλιάς κοπής» πολιτικοί, θα εξακολουθήσουν να μάχονται, όχι για να ανακάμψει η Χώρα, αλλά για να διατηρήσουν τα προνόμια τους, αυτοί και οι λίγοι εκλεκτοί «φίλοι τους», προστατεύοντας τις Συνδικαλιστικές, Πολιτικές και Οικονομικές συντεχνίες, που δεν έπαψαν, ούτε από ότι φαίνεται θα πάψουν να κυβερνούν και να διαφεντεύουν αυτόν τον τόπο.