Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Καθηγητών Νομού Ρεθύμνης, διοργανώνει εκδήλωση με διάλεξη του Πρέσβη του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, Ομάρ Σουλτάν, με θέμα: «Η επίδραση των Ελληνιστικών χρόνων στον πολιτισμό του Αφγανιστάν», την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30, στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου, της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
18:30: Έναρξη–Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Παγώνα Δασκαλάκη – Ασκοξυλάκη.
18:35: Χαιρετισμοί.
18:50: Παρουσίαση του προσκεκλημένου ομιλητή από Εύα Περπυράκη και Μιχάλη Τζεκάκη.
18:50: Ομιλία του κ. Ομάρ Σουλτάν με θέμα: «Η επίδραση των Ελληνιστικών χρόνων στον πολιτισμό του Αφγανιστάν».
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις του κοινού-Συντονισμός Εύα Περπιράκη.
Βιογραφικό του Ομάρ Σουλτάν
Ο Ομάρ Σουλτάν διορίστηκε πρέσβης της Ελλάδος, μετά από μακρά θητεία ως Υφυπουργός Πληροφόρησης και Πολιτισμού του Αφγανιστάν.
Είναι αφοσιωμένος θαυμαστής της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Σχολή Αρχαιολογίας και Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπήρξε μαθητής και συνεργάτης ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες Αρχαιολόγους, του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου.
Έχει διασχίσει ταξιδεύοντας την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μέση Ανατολή. Σε όλα αυτά τα μέρη υπεστήριξε δυναμικά τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και αγωνίστηκε μαχητικά για την καθιέρωση και διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Επί πλέον έχει εκπροσωπήσει το Αφγανιστάν σε πολλά συνέδρια με θέμα τη διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενημερώνοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του τριαντακονταετούς πρόσφατου πολέμου.
Παράλληλα με τη σχετιζόμενες με τα Μέσα Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ευθύνες του, συμμετέχει στην προσπάθεια για την χάραξη κρατικής πολιτικής στους τομείς του πολιτισμού, της διαχείρισης της κοινωνικής – οικονομικής ανάπτυξης, και το σχεδιασμό ανάπτυξης τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Έχει αποτελεσματικά συνεργαστεί και συντονιστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη εταιρειών και οικονομικούς οργανισμούς προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια για την αναζωογόνηση της ρημαγμένης από τον πόλεμο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επιπροσθέτως διεδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια διάσωσης του περίφημου μνημείου MesAynak ενός αρχαίου μοναστηριού Βουδιστών από τον άμεσο κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής. Ακόμα, συνέβαλε αποφασιστικά στο στήσιμο και την οργάνωση της περίφημης Χρυσής Έκθεσης των Βακτριανών αρχαιοτήτων στην Καμπούλ (the Bactrian Gold Exhibition), μετά το τέλος της οποίας οργανώθηκε παγκόσμια περιοδεία της, για τη συλλογή πόρων προς αναστήλωση του γκρεμισμένου από τους φανατικούς μουσουλμάνους Εθνικού Μουσείου της Καμπούλ, η αρχική χρηματοδότηση του οποίου είχε αρχίσει από την Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό τον καιρό είναι ενεργό μέλος της Επιτροπής για την ανέγερση του Νέου Εθνικού Μουσείου της Καμπούλ.
Το 2006 απενεμήθη στον Αξιότιμο κ. Πρέσβη από τη Γαλλική Κυβέρνηση το Μετάλλιο της Τάξεως Λαφαγιέτ, ενώ το 2013 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επέδωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τιμητικό Δίπλωμα μαζί με το Παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην οικοδόμηση της Ελληνο-Αφγανικής φιλίας.