Δεν είμαι ο πιο ειδικός για να αναλύσω τις υπαρκτές αμαρτίες (των υπαλλήλων) της ΕΡΤ, οι οποίες εξανάγκασαν (;) την κυβέρνηση να την κλείσει. Μπορώ όμως με συγκεκριμένα παραδείγματα να αποδείξω το αυταπόδεικτο: ότι την ΕΡΤ την θεωρούν και την χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν ως δική τους ιδιοκτησία. Πριν από το κλείσιμο, την είχαν ως εργαλείο προβολής των διεκδικήσεών τους (όχι για ποιοτική βελτίωσή της αλλά), αποκλειστικά για αύξηση του μισθού τους με υπερωρίες (υπαρκτές ή ανύπαρκτες) επειδή το ενιαίο μισθολόγιο που έχει εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν τους αρκεί (συγκρινόμενο με όσα έπαιρναν παλαιότερα) με τη λογική: δική μας είναι η αγελάδα, εμείς θα την αρμέγομε. Ποια άλλη ομάδα εργαζομένων μπορούσε να διαφημίζει δωρεάν τις διεκδικήσεις της εκτός των της ΕΡΤ; (Δικό μας το κανάλι δική μας και η δωρεάν διαφήμιση).
Μετά το κλείσιμο:
Οι εργαζόμενοι, ή κάποιοι από αυτούς, έχουν σε λειτουργία την κρατική ραδιοτηλεόραση (με το σύστημα της κατάληψης) και ένα μόνο προβάλλουν δωρεάν: Τα δικά τους αιτήματα, σαν να ακριβοπληρώνει ο Ελληνικός λαός την κρατική αυτή δύναμη μόνο για να διαφημίζεται δωρεάν ο «αγώνας» των υπαλλήλων της ΕΡΤ για επαναφορά του φαύλου καθεστώτος λειτουργίας της.
Για όσους έχουν σε λειτουργία την ΕΡΤ, δεν έχει δικαίωμα ούτε η Βουλή να νομοθετεί, ούτε η κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις, Μήπως υπάρχει όντως χούντα, την οποία έχει επιβάλλει στην Ελλάδα η συντεχνία των υπαλλήλων της ΕΡΤ;
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ετοιμάζει, όπως έχει υποχρέωση, το νέο πλαίσιο, που θα απαλλάξει το χώρο της ραδιοτηλεόρασης από πολύχρονες αμαρτίες. Έτσι, οφείλει να ανοίξει με προσωπικό από τους πρώην υπαλλήλους και τεχνικούς ή συνεργάτες της ΕΡΤ. Αυτοί θα προσληφθούν με διαφανείς διαδικασίες (ΑΣΕΠ).
Ταυτόχρονα η ιδιωτική ραδιοφωνία -ΤV να πάρει άδεια (δηλαδή να πληρώσει) για την χρησιμοποίηση των συχνοτήτων που ανήκουν στο ελληνικό κράτος.
Η κρατική ραδιοτηλεόραση θα έχει απαραίτητα ποιότητα, αντικειμενικότητα. Αυτή θα συμπαρασύρει προς το καλύτερο τα ιδιωτικά ραδιόφωνα -κανάλια. Είμαστε στο 2013, όχι στη δεκαετία του 1950.
Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει καθένας ότι οι αλλαγές που σχεδιάζονται ΔΕΝ θα αρέσουν (στην αρχή) σε κανέναν, για τέσσερις λόγους:
Επειδή είναι περίοδος της θερινής ραστώνης.
Επειδή θίγονται πολλών τα συμφέροντα.
Επειδή οι αλλαγές δεν αρέσουν (στην αρχή) και επειδή η ηγεσία των καταληψιών του ραδιομεγάρου της Αθήνας πιθανόν να κάψει τη «δική της ιδιοκτησία», αν δεν της αρέσουν οι αλλαγές, ή με την ίδια λογική που κάποιοι έκαψαν την Αθήνα, πριν από τρία χρόνια.
Έχω την εντύπωση ότι το κορύφωμα της νεοελληνικής κακοδαιμονίας που εντοπίζεται στη μη λειτουργία άλλα (ταυτόχρονη) λειτουργία της ΕΡΤ έχει λύση, αν επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική, πράγμα που καθένας εύχεται.
Με παράφραση των λόγων του Μακρυγιάννη, μπορούμε να υποστηρίζομε:
«Τούτην την ΕΡΤ την έχομε όλοι μαζί, επειδή όλοι -πλούσιοι και φτωχοί-πληρώνομε γι’ αυτήν, ας ανήκει, λοιπόν, αληθινά σε όλους τους Έλληνες αυτό το πολύτιμο εργαλείο και όχι σε κάποια συντεχνία ή στην κάθε κυβέρνηση».
Σημ. Επειδή ο λόγος περί συντεχνιών, καλό θα είναι να θυμούνται όλοι ότι οι συντεχνίες υπάρχουν για την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα για τις συντεχνίες. Και επειδή κάποια κόμματα έχουν εξελιχθεί σε συντεχνίες, δεν εξαιρούνται από τα παραπάνω. Δυστυχώς και κάποιοι δήμαρχοι, που τις τελευταίες μέρες λειτούργησαν συντεχνιακά.
είναι συνταξιούχος φιλόλογος