Το πρώτο δηλαδή, είναι ότι αναβαθμίζονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχέσεις οι οποίες είχαν περάσει από διάφορες φάσεις, κλυδωνισμούς, αμφισβητήσεις και η ίδια η Αμερική είχε στραφεί σε διαφορετικού τύπου συμμαχίες στα Βαλκάνια κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Παρόλα αυτά μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δημιουργείται μια πιο αισιόδοξη προοπτική για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις των Βαλκανίων, στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Το δεύτερο είναι η ξεκάθαρα διαφορετική θέση και στάση της Αμερικής και κατ’ επέκταση του ΔΝΤ, εν συγκρίσει με αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τη συνταγή που ακολουθείται για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε μια απόλυτα πραγματική και ρεαλιστική άποψη, ότι δηλαδή, η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με λιτότητα. Η θέση αυτή που είναι ακριβώς αντίθετη από την άποψη της Γερμανίας, που θεωρεί ότι η λιτότητα είναι βασικό στοιχείο αντιμετώπισης της κρίσης, έχει ιδιαίτερη αξία όταν ακούγεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, χώρας η οποία είναι ο βασικός μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εμμέσως, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, προσφέροντας ουσιαστικής στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς. Κάτι αντίστοιχο ψιθυρίζεται και από πλευράς Γερμανίας ανεπίσημα -και πρόσφατα από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας κ. Μαρσέλ Φράτσερ. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Φράτσερ «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πλέον θέμα χρόνου». Βέβαια όλα αυτά αποτελούν ψιθύρους και για την κυβέρνηση της Γερμανίας είναι ένα θέμα «ταμπού» ειδικά ενόψει και των γερμανικών εκλογών.
Είναι κοινός τόπος ότι πρέπει και επιβάλλεται να τεθεί στο τραπέζι, ένα γενναίο και ουσιαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και προς αυτή την κατεύθυνση οι δηλώσεις του κ. Ομπάμα συμβάλλουν τα μέγιστα, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τον Βορρά, σχετικά με τη διαφορετική θέση και αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή.
Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ξεδίπλωσε τα διαπραγματευτικά ατού της χώρας στον κατάλληλο χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο, επικαλούμενος τη συνέπεια, που ήταν και πρωταρχικός στόχος και το στοίχημα αυτής της Κυβέρνησης. Σε χρόνο κατάλληλο και λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την επικείμενη ελληνική προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που και με τη βοήθεια της Ιταλίας -η οποία θα έχει την προεδρεία το β’ εξάμηνο του ‘14- θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η ιδιαίτερα σημαντική διακλαδική εμπορική και επενδυτική συνεργασία, καθώς το συνδυασμένο εμπορικό ισοζύγιο Ευρώπης και Αμερικής ξεπερνά το 50% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η συζήτηση κινήθηκε γύρω και από τα ενεργειακά ζητήματα, τα ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, το φυσικό αέριο και τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, τα οποία μπορούν να επανακοθορίσουν τη θέση της χώρας τόσο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αλλά κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά έχουν τη δική τους αξία, ειδικά όταν μια διακρατική σχέση δομείται σε νέες βάσεις, πέραν της ιστορικής συμπόρευσης που προϋπάρχει και η οποία πλέον συνοδεύεται από οικονομικές σχέσεις, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η συνεργασία αυτή να αποδίδει τα μέγιστα για τις δύο πλευρές.
Αναμφισβήτητα η Ευρώπη κυρίως (αλλά και οι Η.Π.Α.) είναι βαθειά κλονισμένες από τα οικονομικά αδιέξοδα. Η ηγεμονική λαγνεία της άπειρης και άγαρμπης Γερμανίας, αλλά και οι «συμπλεγματικές» αδυναμίες των ισχυρών χωρών της Ευρώπης, καθιστούν αναγκαία την ευρύτερη συνεργασία ολόκληρης της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου από κοινού να δοθούν λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Πίσω από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να αποδεσμευτεί από ξεπερασμένες οικονομικές αντιλήψεις με υψηλούς φόρους, αυταρχικό δημόσιο τομέα και γενικότερα από τη συνταγή της πιστής δημοσιονομικής στρατηγικής, προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα στα οποία την έστειλαν πολιτικές βγαλμένες από το ίδιο ντουλάπι του παλιού κρατικού παρεμβατισμού.