Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Βία κατά των Γυναικών: Ένα Πρόβλημα – Πολλές Όψεις», που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όπου και παρευρέθηκα ως περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης και μέλος της επιτροπής ισότητας των δύο φύλων.
Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία.
Ένα από αυτά είναι η βία εις βάρος των γυναικών, φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη και την διαιώνιση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες, το οποίο αφορά όλες τις γυναίκες, διότι απλούστατα διατρέχει όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνιστά πραγματική μάστιγα και στίγμα για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας πάνω σε γυναίκες έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας και εκφράζονται πέρα από την άμεση άσκηση βίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της δουλειάς, ακόμα και στην υπό εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις.
Μια κοινωνία που θέλει να λέγεται ανθρωπιστική δεν μπορεί να εθελοτυφλεί απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, λοιπόν, ως βασικός φορέας πολιτικής και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων.
Η ανοχή είναι συνενοχή και έχουμε χρέος να αποδείξουμε ότι είμαστε μέλη μιας ενεργής κοινωνίας πολιτών που βιώνει τα ιδανικά του ανθρωπισμού.
* Η Κυριακή Κλάδου είναι περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης