Σε πλεονεκτική θέση, έναντι ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών αγορών, βρίσκεται η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Κρήτη, εξαιτίας της αυξημένης φετινής παραγωγής ελαιολάδου. Η άνοδος των ποσοτήτων που αναμένεται να παραχθούν στη χώρα μας, σε αντίθεση με την αισθητή μείωση που πρόκειται να υπάρξει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, η οποία μάλιστα, θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο, ευνοεί το τοπικό προϊόν καθώς οι τιμές ακολουθούν ανοδική τάση και θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε υψηλότερα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, επίπεδα.
Όπως επισημαίνει το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, οι τιμές σε Ιταλία και Ισπανία αυξάνονται, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Ελλάδα.
Σε τοπικό επίπεδο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών κυμαίνεται η αξία του βασικού προϊόντος της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με το παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 3 έως 3,25 ευρώ ανά κιλό.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή σοδειά ελαιολάδου στο νησί, θα είναι ικανοποιητική τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Ελαιοκομικοί φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες και παραγωγοί του Νομού Ρεθύμνης, επισημαίνουν ότι η παραγωγή στο Νομό μας θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους, ενώ φέτος στην Ελλάδα αναμένεται μια υψηλή παραγωγή καλής ποιότητας, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 300.000 τόνους. Στην Κρήτη είναι πιθανό να υπερβεί τους 100.000 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών φορέων.
Αναλυτικότερα :
Ευνοείται η Κρήτη από τις εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ
• Η μείωση που καταγράφεται σε ανταγωνιστικές χώρες, σταθεροποιεί σε ικανοποιητικά επίπεδα την τιμή του προϊόντος
Ικανοποιητική τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα αναμένεται η φετινή σοδειά ελαιολάδου στην Κρήτη. Στο Νομό Ρεθύμνου και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα ελαιοτριβεία, ενώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρξει κορύφωση στο σύνολο της διαδικασίας συγκομιδής της ελιάς και παραγωγής του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η περίοδος ελαιοσυγκομιδής διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών (δυνατός αέρας, βροχή και χιόνι) να έχει προκαλέσει κατά τόπους ζημιές στους ελαιώνες, όχι ωστόσο σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε ό,τι αφορά τη συνολική παραγωγή ελαιολάδου, σε αντίθεση με πέρσι, που σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ σοδειάς για το βασικό προϊόν της Κρήτης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ζημία η τοπική οικονομία, φέτος τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, με τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού και του Νομού Ρεθύμνης να αναμένουν σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής.
Ελαιοκομικοί φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες και παραγωγοί του Νομού Ρεθύμνης επισημαίνουν ότι ο Νομός μας δεν θα δεχτεί το πλήγμα της περσινής σεζόν, που η σοδειά «βυθίστηκε» στους 4.000 τόνους περίπου, από 15.000-16.000 τόνους που κυμαίνεται κατά τις «γεμάτες» σεζόν, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για παραγωγή που θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους.
Γενικότερα, παρά την ελλειμματική παραγωγή που αναμένεται σε χώρες της Μεσογείου, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές ως προς το ελληνικό προϊόν (Ιταλία, Ισπανία), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), στην Ελλάδα η παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά καλή παντού και ιδιαίτερα στο νησί μας, παρά τα τοπικά προβλήματα και τις υψηλές θερμοκρασίες του περσινού καλοκαιριού. Φέτος, στην Ελλάδα αναμένεται μια υψηλή παραγωγή καλής ποιότητας, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 300.000 τόνους, ενώ στην Κρήτη η παραγωγή είναι πιθανό να υπερβεί τους 100.000 τόνους.
Διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα οι τιμές
Eν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών κυμαίνονται οι τιμές του ελαιολάδου στην Κρήτη. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η τιμή πώλησης του προϊόντος κυμαίνεται από 3 έως 3,25 ευρώ ανά κιλό.
Γνώστες της αγοράς ελαιολάδου σημειώνουν ότι η ανοδική πορεία των τιμών στην Ελλάδα και στην Κρήτη ειδικότερα οφείλεται στη σημαντική μείωση της παραγωγής, που αναμένεται φέτος σε ανταγωνιστικές χώρες, ενώ ήδη αγοραστές από Ιταλία και Ισπανία έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την προμήθεια κρητικού ελαιολάδου, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω διαμόρφωση καλύτερων τιμών, άρα και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000 η παγκόσμια παραγωγή
Γενικότερα, η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Αποτέλεσμα οι τιμές του ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία να αυξάνονται, συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία έφτασαν τα 6.260 ευρώ ανά μετρικό τόνο στις 19 Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο οι τιμές του ελαιολάδου που παράγεται στη Νότια Ισπανία διαμορφώνονταν στα 2.704 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά τιμών του ιταλικού και του ισπανικού ελαιολάδου (premium) έφτασε κατά μέσο το 131,5%.
Όπως αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο, η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου και η υπερβολική βροχή που έπεσε σε άλλες περιοχές μείωσαν την παραγωγή. Αρνητικά επέδρασε και ο δάκος, που έπληξε πολλές σοδειές. Από τον δάκο και από άλλες ασθένειες υπέστη ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα η Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο.
«Παραδοσιακοί καταναλωτές ελαιολάδου όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί ν’ αναζητήσουν φθηνότερο προϊόν από την Ελλάδα και την Τυνησία ή θα χρειαστεί ν’ αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερο ηλιέλαιο», ανέφερε αναλυτής.
Στην Ισπανία η μέση ετήσια παραγωγή την τελευταία πενταετία ήταν 1,2 εκατ. τόνοι. Πρόκειται για τριπλάσια παραγωγή από αυτή της Ιταλίας. Ωστόσο οι εξαγωγές ελαιολάδου από τη χώρα ήταν σχεδόν αμετάβλητες, αναφέρουν στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο.