Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΤΡΙΝΟΥ*
Στα φύλλα των τοπικών εφημερίδων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διαβάσαμε δημοσίευση της επιτροπής διαχείρισης του προγράμματος αδέσποτων ζώων του δήμου Ρεθύμνου σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου Ρεθύμνου στο Ζουρίδι.
Ειλικρινά, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε πως κάποιες παραθέσεις αριθμών στειρώσεων, σε συνάρτηση με την ενημέρωση για τα μνημόνια συνεργασίας που εγκρίθηκαν από το δημοτικά συμβούλια με συνοπτικές διαδικασίες (αλήθεια πόσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο αυτών των μνημονίων;), καθώς και η ανακοίνωση επαναλειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου, αποδεικνύουν και τη νομιμότητα λειτουργίας του, όταν μάλιστα, στη σχετική δημοσίευση αναφέρεται η λέξη «κρίνουμε». Από πότε η νομιμότητα στηρίζεται στην κρίση κάποιων και όχι στα γεγονότα και στην ακριβή τήρηση του νόμου;
Καταρχήν, θέλω να δηλώσω ότι σαν φιλόζωος και σαν δημότης αυτής της πόλης, δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να είμαι «υστερόβουλος», ούτε να «δημιουργώ στρεβλές εντυπώσεις που επιβαρύνουν τη λειτουργία μιας απαραίτητης δομής». Δεν υπάρχει λογική σε αυτά τα συμπεράσματα.
Σαν φιλόζωος δημότης όμως, έχω δικαίωμα να ελέγχω και να ενημερώνομαι για την τήρηση των προβλεπομένων από τον νόμο, τόσο για τις αρμοδιότητες του δήμου, όσο και για τη σωστή λειτουργία των δομών του. Σε ό,τι λοιπόν αφορά το δημοτικό κτηνιατρείο, ο νόμος όριζε ότι για να λειτουργήσει, πρέπει ο δήμος να συμβληθεί με Έλληνα κτηνίατρο, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση επιστημονικού υπευθύνου με καθήκοντα την τήρηση όλων των κανόνων που επιβάλλονται από τον νόμο και την κτηνιατρική επιστήμη τηρώντας αναλυτικό αρχείο με πλήρη στοιχεία όλων των ζώων που υποβάλλονται σε στείρωση και το αρχείο αυτό θα βρίσκεται στην διάθεση των φιλοζωικών σωματείων και των εκπροσώπων των ιδιωτών κτηνιάτρων Ρεθύμνου. Η σύμβαση αυτή όντως έγινε από το, δήμο Ρεθύμνου το 2014 (αρ.πρ.1667/24-01-2014) και τηρήθηκε -με λάθη όμως και παραλείψεις που σκίασαν τη νομιμότητα του – μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και η επιστημονική υπεύθυνος που είχε οριστεί, παραιτήθηκε.
Ερώτηση: Στην καινούρια σύμβαση και στο νέο μνημόνιο συνεργασίας που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 12/2/2018 και με τα οποία «παραχωρεί» το δημοτικό κτηνιατρείο στα φιλοζωικά σωματεία και στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Arche Noach-Kreta e.V,Gierkezeile 29,10585 Berlin με νόμιμο εκπρόσωπο τον κ.Thomas Busch(εθελοντική ομάδα Γερμανών κτηνιάτρων) υπάρχει όπως προβλέπεται από τον Νόμο Έλληνας κτηνίατρος που συμβάλλεται εθελοντικά η μη με τον δήμο πιστοποιημένος για να κάνει τον έλεγχο αδεσποτίας των ζώων και την καταγραφή τους στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν αλλοδαποί κτηνίατροι;
Έχει προβλεφθεί δηλαδή έλεγχος και καταγραφή των στειρώσεων που θα γίνονται από εδώ και στο εξής στο «παραχωρημένο» δημοτικό κτηνιατρείο;
Υπάρχουν επίσημα στοιχεία αλλά και καταγεγραμμένες δηλώσεις παραδοχής από πλευράς του δήμου και της επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων για λάθη και παραλείψεις στη νομιμότητα της λειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου, όπως ελλιπέστατες καταστάσεις καταγραφής των στειρωμένων ζώων, απουσία της επιστημονικής υπευθύνου από το δημοτικό κτηνιατρείο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, κάποιοι μαζικοί θάνατοι ζώων σε επίσης συγκεκριμένη ημερομηνία λειτουργίας του κτηνιατρείου. Τα έχω καταθέσει και στα δύο δημοτικά συμβούλια της 31ης/1/18 και της 12ης/2/18 και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θελήσει να τα δει και να τα διασταυρώσει. Γιατί ο δήμος απάντησε σε αυτά με ειρωνεία και λοιδορία.
Όπως επίσης και απίθανες δηλώσεις από επίσημα χείλη στο δημοτικό συμβούλιο στις 12/02/2018, του τύπου «έχω πάθει πλάκα με την ταχύτητα που στειρώνουν αυτοί οι άνθρωποι… μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να στειρώσουν ζώο και είναι ειδικά εκπαιδευμένοι μόνο για την συγκεκριμένη δουλειά» αναφερόμενα στους εκ Γερμανίας κτηνίατρους-ταχυδακτυλουργούς, που μόνο ανατριχιαστικά ερωτήματα μπορούν να προκαλέσουν. Άραγε θα τολμούσε κανείς να ξεστομίσει κάτι τέτοιο μπροστά σε έναν Έλληνα κτηνίατρο;
Και φτάνω και στην περίφημη προτροπή της επιτροπής περί «ευαισθητοποίησης των δημοτών με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των τετράποδων φίλων μας και την ομαλή συνύπαρξή τους στην ανθρώπινη κοινωνία».
Την ευαισθητοποίηση, κύριοι ιθύνοντες του δήμου, δεν τη ζητάμε, την εμπνέουμε και την προκαλούμε με το έργο μας και τις πρακτικές που σχεδιάζουμε και εκτελούμε, προσκαλώντας τους δημότες μας να συμμετάσχουν. Ακριβώς όπως κάνουμε στα καρναβάλια και στα αναγεννησιακά φεστιβάλ.
Κάποτε, ζητήσαμε από αυτόν τον Δήμο, να βγει μπροστά από τα φιλοζωικά σωματεία και με την αμέριστη βοήθεια τους, να κάνει την υπέρβαση στο θέμα των αδέσποτων και να γίνει πρότυπο φιλοζωίας. Τι εισπράξαμε? Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός ανθρώπου που βλέπει μπροστά του ένα σκύλο και έντρομος φωνάζει, πάρτο! πάρτο από μπροστά μου και μια τελευταία εικόνα που τους ακούσαμε να λένε…. δεν χαίρεστε που τα αδέσποτα φεύγουν από εδώ και πηγαίνουν στο εξωτερικό αλλά δεν είναι δικό μας θέμα να ελέγχουμε που πάνε!!! Τους αρκεί μόνο να φεύγουν πιστεύοντας ότι κάνουν τη δουλειά τους!!!
* Ο Γιώργος Αστρινός είναι μέλος της ΚΟΦΦΑ Μ.Κ.Ο.