Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και αυτή της υγειονομικής το τελευταίο έτος και η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την απουσία κινήτρων από πλευράς πολιτείας, αποτελούν το μεγαλύτερο τροχοπέδη για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό Πάρκο του Ρεθύμνου.
Σήμερα στο επιχειρηματικό πάρκο του Ρεθύμνου που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου δραστηριοποιούνται συνολικά έξι επιχειρήσεις, ενώ σε στάδιο ανοικοδόμησης βρίσκονται ακόμα έξι επιχειρήσεις και έξι είναι στη διαδικασία τη γραφειοκρατική, ετοιμάζουν δηλαδή τους φακέλους τους για να μετεγκατασταθούν στον χώρο. Συνολικά θα έχουμε 12 επιπλέον επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για επιχειρήσεις μεταποίησης κρέατος, αλουμίνια, σίδηρο, εκσκαφών, παραγωγής ενέργειας.
Το ΒΙΟΠΑ μετονομάστηκε πλέον σε Επιχειρηματικό Πάρκο Ρεθύμνου (τύπου Γ) καθώς ανήκει στους οργανωμένους υποδοχείς μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ πλέον οι δυο εταιρίες που το απάρτιζαν ΒΙΟΠΑ (αναπτυξιακού χαρακτήρα) και η ΒΙΟΠΑΡ (διαχειριστικού χαρακτήρα) συγχωνεύτηκαν σε μια. Το πάρκο σχεδιάστηκε ως μια «θερμοκοιτίδα» για τη στέγαση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρηματιών, η οποία όμως από το 2009, οπότε και εγκαινιάστηκε, δηλαδή εδώ και έντεκα χρόνια, έχει ελάχιστη ανταπόκριση, αφού καθώς οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα μέχρι πρότινος φρέναραν την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του χώρου που έχει χωροθετηθεί για τον σκοπό αυτό, αφού εκκρεμούν σημαντικά έργα υποδομής. Ο πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης επισημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον η μέριμνα από πλευράς υπουργείων είναι αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει μια βοήθεια οικονομική και να δοθούν κίνητρα, ώστε να διευκολύνουν τους επιχειρηματίες στη μετεγκατάσταση τους, η οποία σήμερα θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση, δεδομένης και της απουσίας τραπεζικής δανειοδότησης.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζεται ζήτημα πρωταρχικής σημασίας η δημιουργία νέου προγράμματος ενίσχυσης μετεγκατάστασης των υφιστάμενων οικοπεδούχων στο ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 91 ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν εγκατασταθεί μόλις έξι, ελλείψει σχετικών οικονομικών κεφαλαίων.
Ο κ. Γιακουμάκης τόνισε ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι χωρίς κίνητρα και επιδότηση δεν μπορούν να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους και μεταξύ άλλων τονίζει: «Χρειαζόμαστε στήριξη και μέριμνα από την ελληνική πολιτεία ώστε να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες για να μετεγκατασταθούν στο επιχειρηματικό πάρκο. Τα οφέλη για τη λειτουργία μιας επιχείρησης σε ένα βιοτεχνικό πάρκο είναι πολλαπλά. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, ότι δεν έχει γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν απαιτούνται περιβαλλοντολογικές αδειοδοτήσεις καθώς πρόκειται για περιοχή χαρακτηρισμένη ως βιοτεχνικό πάρκο, ενώ η εταιρία μπορεί να λειτουργεί ότι ώρες θέλει, καθώς δεν υπάρχουν ώρες κοινής ησυχίας στα βιοτεχνικά πάρκα. Η πολιτεία περιμένουμε να ανταποκριθεί στα αιτήματα μας και έχουμε κάνει σε όλους τους υπουργούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, σχετικά αιτήματα μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα».
Το ΒΙΟΠΑ καλεί τη ΔΕΥΑΡ να αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού
Εν τω μεταξύ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Πάρκου, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του βιοτεχνικού πάρκου, για το οποίο περιμένουν τη ΔΕΥΡΑ να προχωρήσει στις συνδέσεις και να αναλάβει τη λειτουργία του.
Όπως εξήγησε ο κ. Γιακουμάκης, με ιδίους πόρους το βιοτεχνικό πάρκο έχει κατασκευάσει τόσο μια γεώτρηση με την οποία υδροδοτούνται οικισμοί του δήμου και παράλληλα το ΒΙΟΠΑ και έχει ταυτόχρονα τα συστήματα του βιολογικού καθαρισμού του πάρκου, περιμένοντας από τη δημοτική επιχείρηση να μεριμνήσει και να αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού που θα χρειαστεί για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν στην περιοχή.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία ανταπόκριση από τον δήμο Ρεθύμνης. Με χρήματα του βιοτεχνικού πάρκου, περίπου 400.000 ευρώ, κάναμε μια γεώτρηση από την οποία υδροδοτείται σχεδόν όλος ο κάμπος στο Αρκάδι. Όλοι παίρνουν νερό από τη γεώτρηση του ΒΙΟ.ΠΑ. Η ΔΕΥΑΡ παίρνει το νερό, υδροδοτεί τους οικισμούς που φυσικά καλώς κάνει, όμως δεν δίνει καμία σημασία για τον βιολογικό καθαρισμό του ΒΙΟΠΑ που πρέπει επίσης να δουλέψει, καθώς υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που χρειάζονται βιολογικό καθαρισμό. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού μας. Αιτούμαστε δηλαδή να προχωρήσει η ΔΕΥΑΡ στη σύνδεση του βιολογικού του ΒΙΟ.ΠΑ με τον βιολογικό της ΔΕΥΑΡ, μιας και τα έσοδα της ΔΕΥΑΡ είναι αρκετά από τα εκατομμύρια κυβικά νερού που λαμβάνει από τη γεώτρηση του ΒΙΟΠΑ».
Μετονομάστηκε σε επιχειρηματικό πάρκο Ρεθύμνου
Η ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου ΑΕ είναι ο φορέας ίδρυσης-διαχείρισης (Β.Ε.ΠΕ) του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου. Ιδρύθηκε το έτος 1996 από το επιμελητήριο και τον δήμο Ρεθύμνης. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτης όλων των εγκαταστάσεων και κτιρίων (έργα υποδομής) που έχουν κατασκευαστεί εντός του ΒΙΟΠΑ και η μετοχική της σύσταση είναι η εξής: Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης 25,54%, Δήμος Ρεθύμνης 1,87%, Επιμελητήριο Ρεθύμνης 12,90% ενώ το υπόλοιπο 59,69% ανήκει στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου.
Η δημιουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνου χρηματοδοτήθηκε κατά 40% από το ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 μέσω της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο έργου «Ανάπτυξη νέων χώρων υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιφέρεια Κρήτης-υποέργο: ανάπτυξη βιοτεχνικού πάρκου (ΒΙΟΠΑ) Ρεθύμνου» και εγκεκριμένο προϋπολογισμό 3.968.650 ευρώ . Η συνολική έκταση του πάρκου είναι 285 στρέμματα. Όλα τα έργα υποδομής του ΒΙΟΠΑ ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο 2009.
Τα έργα υποδομής του ΒΙΟΠΑ περιλαμβάνουν δεκατρία(13) οικοδομικά τετράγωνα(Ο.Τ.). σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Στο Νο 1 Ο.Τ. κατασκευάστηκε κτήριο κοινοχρήστων εξυπηρετήσεων και στα υπόλοιπα 12. Δημιουργήθηκαν 91 οικόπεδα 750-1800 τετρ. μέτρων σε δύο τομείς, στον Ι με αρτιότητα 1500 τετρ. μέτρων και στο ΙΙ με αρτιότητα 750 τετρ. μέτρων. Ο συντελεστή δόμησης είναι 1,2 και το ποσοστό κάλυψης 70%.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν: 1) Δίκτυα ύδρευσης και αντλιοστάσια 2) Δίκτυα οδοποιίας 3) Δίκτυα όμβριων υδάτων 4) Δίκτυα ακάθαρτων υδάτων 5) Δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και τηλεπικοινωνιών 6) τη Μονάδα καθαρισμού αποβλήτων (ΜΚΑ) και το κτιριακό συγκρότημα κοινοχρήστων εξυπηρετήσεων, 678,02 τετρ. μέτρων και τα έργα πρασίνου.
Δημιουργήθηκαν δύο ισόγεια κτήρια, το πρώτο εμβαδού 509,15 τετρ. μέτρων και περιλαμβάνει 4 γραφεία διοίκησης, μια μεγάλη αίθουσα εκθέσεων-εκδηλώσεων και εστιατόριο-καφετέρια. Το δεύτερο κτήριο, 168,87 τετρ. μέτρων, αποτελείται από τρία γραφεία στα οποία θα στεγαστούν υπηρεσίες εξυπηρέτησης του ΒΙΟΠΑ, όπως τράπεζα, ταχυμεταφορές κ.λπ. Το οδικό δίκτυο έχει συνολικό μήκος 2.775 μέτρα με πλάτος 12 και 14 μέτρα. Το οδόστρωμα έχει πλάτος 8 και 10 μέτρα και τα πεζοδρόμια 4μέτρα. Η συνολική έκταση των βιοτεχνικών οικοπέδων είναι 102,55 στρέμματα.
Δημιουργήθηκαν 91 οικόπεδα 750-1500 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία έχουν πωληθεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Σήμερα το βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου ανήκει στους οργανωμένους υποδοχείς μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ν. 3982/2011 και λέγεται πλέον Επιχειρηματικό Πάρκο Ρεθύμνου (τύπου Γ’).
Η εταιρεία δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, ήδη από το 2004, οπότε και έγινε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των δημόσιων φορέων μετοχών της.
Εξασφάλισε τη βιωσιμότητά της, επεκτείνοντας τη δραστηριότητα της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει όχι μόνο τα λειτουργικά της έξοδα, χωρίς να επιβαρύνονται οι οικοπεδούχοι με δαπάνες κοινόχρηστων, αλλά και να αναβαθμίσει σταδιακά τις υποδομές του ΒΙΟΠΑ για την εύρυθμη λειτουργία του και την υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν.
Στόχος είναι η εταιρεία να προσφέρει στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, με επέκταση των δράσεων της, πέραν της ανάπτυξης νέων υποδομών και στον τομέα παροχής υπηρεσιών «προώθησης και στήριξης της επιχειρηματικότητας», σε συνεργασία με τους φορείς.