Η εκάστοτε Δημοτική αρχή πρέπει να έχει συνέχεια όσον αφορά:
• Τη διαχείριση της καθημερινότητας, με τα εργαλεία που διαθέτει (ανθρώπινο δυναμικό και πόρους) και την πολιτική που πρεσβεύει (ανθρωποκεντρική/περιβαλλοντική ή πελατειακή).
• Τη διόρθωση πιθανών στρεβλώσεων της απερχόμενης Δημοτικής αρχής.
• Τη συνέχιση των αναπτυξιακών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Περιφέρεια.
• Τον εμπλουτισμό του φακέλου ωρίμανσης με νέα αναπτυξιακά έργα, συμβατά με τους επιχορηγούμενους τομείς από το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πλαίσιο του Σ.Ε.Σ. (Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης), ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια.
Η μέχρι σήμερα κομματική εξάρτηση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τύπου πελατειακής σχέσης) από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία δημιουργούσε συνθήκες εκλογής «για το καλό του τόπου» τέτοιες, ώστε να πρέπει να εκλεγεί ο αρεστός του κυβερνώντος κόμματος για να φέρει χρήματα στον τόπο!
Το δε χρίσμα των υποψηφίων δημάρχων, καθώς και η συγκρότηση των συνδυασμών των, είτε απροκάλυπτα είτε συγκεκαλυμμένα ως ανεξαρτήτων, ήταν ευθύνη των τοπικών κομματικών μηχανισμών.
Χαρακτηριστικά μιας καλής δημοτικής αρχής
• Ικανότητα οργάνωσης και διαχείρισης του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου, ώστε να αυξήσει την αποδοτικότητά του σε ατομικό επίπεδο πάνω από 80%, ώστε εκτός από την αποτελεσματική επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας, να αποτελεί πηγή παραγωγής ώριμων αναπτυξιακών δράσεων έτοιμων για μελλοντική χρηματοδότηση. Εάν αυτό επιτευχθεί θα αποτελεί τη χρυσή παρακαταθήκη για την εκάστοτε Δημοτική αρχή.
• Οι αιρετοί (Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι) να είναι καταξιωμένοι στο χώρο που δραστηριοποιούνται για το ήθος τους και την αποτελεσματικότητά τους.
• Όχι συμπεριφορές εξουσίας αλλά υπηρεσίας προς τους δημότες τόσο από τους αιρετούς (Δήμαρχο-δημοτικούς συμβούλους) όσο και από τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Γιατί πρέπει να ανανεώνεται η δημοτική αρχή στην πλειοψηφία της
• Η κοινωνία πρέπει να «εκπαιδεύεται» στη συμμετοχή της στα κοινά με ικανούς ενεργούς δημότες, που πάντα διαθέτει.
• Η εναλλαγή της, φέρνει φρεσκάδα και δυναμική και λειτουργεί σαν στοίχημα, ώστε η νέα Δημοτική αρχή να έχει απολογισμό θετικότερο της προηγούμενης ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα για την επόμενη.
• Απομακρύνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καθεστωτικής αλαζονικής συμπεριφοράς λόγω μακρόχρονης παραμονής στην εξουσία.
Με βάση τις παραπάνω απόψεις μου, πιστεύω ότι ο σημερινός δήμαρχος με αίσθημα ευθύνης, που τον διακρίνει, θα πρέπει να ξανασκεφθεί τη διεκδίκηση της παραμονής του πέραν της 8ετίας εκτός κι αν πιστεύει ότι η κοινωνία τον έχει ακόμα ανάγκη.
Όσον αφορά εκείνους τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους που συνέβαλαν στη δημιουργία αξιόλογου έργου, εάν οι προσωπικές τους συνθήκες το επιτρέπουν, θα πρέπει να διεκδικήσουν την παραμονή τους στη νέα Δημαρχιακή αρχή γιατί κανείς ικανός δεν περισσεύει.
* Ο Γιώργος Ταταράκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ