Τα μουσικά ακούσματα που είχε, μεγαλώνοντας, ήταν ο γλυκός ήχος της λύρας και του λαούτου, οι σκοποί και τα τραγούδια από τις φωνές καλλιτεχνών σπουδαίων, όπως του Μουντάκη, του Ξυλούρη, του Σκορδαλού. Που «ταξίδευαν» συνεχώς τον Μάρκο Κωνσταντάκη στην Κρήτη κι ας ζούσε στην Αθήνα. Η οικογένειά του, με καταβολές στην κρητική μουσική, τον μπόλιασε μ’ αυτό το καθόλα δημιουργικό μικρόβιο.
Ο πατέρας του από τα Παπαδιανά Ιεράπετρας, η μητέρα του από τον Κρουσώνα Μαλεβιζίου, άνθρωποι που θεωρούσαν και θεωρούν πως η παράδοση της Κρήτης, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η ιδιαίτερη μουσική της, πρέπει να διαφυλαχτεί, να έχει συνέχεια μέσα από τη νέα γενιά, μετέδωσαν στο Μάρκο, όπως και στον αδελφό του τον Γιώργο, μια βαθιά αγάπη γύρω από κάθε τι που έχει να κάνει με την γνήσια κουλτούρα του νησιού και την παραδοσιακή έκφρασή της. Στην ευρύτερη οικογένεια υπάρχουν κι άλλοι μουσικοί που του ενισχύουν ακόμα περισσότερο αυτή την αγάπη.
Έτσι, ο Μάρκος Κωνσταντάκης παράλληλα με το σχολείο του, αρχίζει να νοιώθει την ανάγκη να εκφραστεί ο ίδιος μουσικά, μ’ αυτούς ακριβώς τους ήχους που του χάιδευαν τ’ αυτιά από παιδάκι. Η λύρα και οι χορδές της, του φαντάζουν ως ένα μαγικό εργαλείο που μπορεί ν’ ανοίξει την ψυχή του. Και δεν αργεί να μπει στα μονοπάτια της κρητικής μουσικής.
«Από μικρός, εγώ και ο αδελφός μου ασχοληθήκαμε με τη λύρα και το λαγούτο αντίστοιχα, αφού στην οικογένεια είχαμε αρκετούς μουσικούς που μας μπολιάσανε με το μικρόβιο της κρητικής παράδοσης» μας λέει.
Αναζητά δάσκαλο να του μάθει λύρα και σήμερα νοιώθει τυχερός που συνάντησε στο δρόμο του τον Ανωγειανό Γιάννη Χαιρέτη.
«Πρώτος μου δάσκαλος ήταν ένας καταπληκτικός μουσικός και άνθρωπος, ο Γιάννης ο Χαιρέτης από τα Ανώγεια, όπου ξεκινήσαμε μαθήματα λύρας στο Σύλλογο Ανωγειανών Αττικής στα Ιλίσια» αναφέρει.
Παλιοί σπουδαίοι καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, αποτέλεσαν πρότυπα για τον Μάρκο, τον ενέπνευσαν και τον εμπνέουν αλλά όπως επισημαίνει υπάρχουν και σήμερα πολύ αξιόλογοι «υπηρέτες» της παράδοσης.
«Η παράδοση αποτελεί μια από τις βασικότερες παρακαταθήκες που μας έχουν αφήσει οι προγενέστεροι, οι πρωτομάστορες. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όλα τα ακούσματα και τα ερεθίσματά μου προέρχονται από τους παλιούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής. Από μικρός είχα σαν πρότυπο τον Μουντάκη, τον Ξυλούρη, τον Σκορδαλό, τον Κλάδο, τους πρωτομάστορες αλλά και πολλούς από τους μεταγενέστερους μουσικούς» απαντά στην σχετική μας ερώτηση.
Δεν άργησε να κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Πριν δύο χρόνια σε ηλικία 32 χρόνων, μαζί με τον αδελφό του Γιώργο έκαναν το πρώτο τους cd. «Τση σκέψης μου τα λούλουδα», όπως είναι ο τίτλος, περιέχει 13 τραγούδια. Μια εξαιρετική δουλειά, με συνεργάτες -εκτός από τον αδελφό του- σπουδαίους μουσικούς. Τραγούδια που αγαπήθηκαν από το μουσικόφιλο κοινό, κυρίως νέα παιδιά που παρακολουθούν και ακολουθούν τον Μάρκο στα μαγαζιά που εμφανίζεται.
Ο ίδιος, λέει γι’ αυτήν την πρώτη του δισκογραφική παρουσία:
«Δισκογραφικά έχουμε παρουσιάσει με τον αδελφό μου, ο οποίος παίζει λαούτο και μαντολίνο και συνεργαζόμαστε μαζί από την αρχή που ξεκινήσαμε να παίζουμε, τον πρώτο μας δίσκο πριν από δύο χρόνια με τίτλο «Τση σκέψης μου τα λούλουδα» στη δισκογραφική εταιρεία Αεράκης.
Στο συγκεκριμένο δίσκο είμαι χαρούμενος που συνεργάστηκα με καλούς φίλους και αξιόλογους μουσικούς, όπως ο Μιχάλης ο Αλεφαντινός, η Μαρία η Κώτη, ο Γιάννης ο Κακλής, ο Γιώργης ο Σκορδαλός, ο Πέτρος ο Σαριδάκης, ο Δημήτρης ο Βερεράκης και άλλοι πολλοί ακόμη».
Ήρθε βέβαια το πλήρωμα του χρόνου και για το δεύτερο cd των αδελφών Κωνστατάκη που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο και θα κυκλοφορήσει σύντομα.
«Αυτές τις μέρες ετοιμάζουμε την καινούργια μας δουλειά, η οποία θα εκδοθεί στο Περιοδικό «Ξαθέρι» της Κατερίνας Αεράκη. Θα αποτελείται από κομμάτια γνωστών και αγαπημένων Κρητικών καλλιτεχνών αλλά και από κάποια καινούργια δικά μας κομμάτια» λέει στα «Ρ.Ν.» ο Μάρκος.
Την κρητική μουσική, τη λύρα και το παραδοσιακό τραγούδι δεν τα είδε και δεν τα βλέπει ο Μάρκος Κωνσταντάκης ως μέσα βιοπορισμού. Αλλά ως μέσα έκφρασης των συναισθημάτων του, ως τρόπο εκδήλωσης της αγάπης του για την Κρήτη, για την παράδοσή της. Γι’ αυτό και οι σπουδές του παρέμειναν στις προτεραιότητές του μαζί με την μουσική. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πάντειο) σήμερα εργάζεται ως ερευνητής. Τα βράδια εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές και κέντρα διασκέδασης.
Όπως λέει: «Παράλληλα με τις μουσικές μου «ανησυχίες» εργάζομαι ως ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πραγματοποιώ και το διδακτορικό μου παράλληλα στην Πληροφορική».
Ο Μάρκος Κωνσταντάκης αύριο το βράδυ, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, θα εμφανιστεί στο Ρέθυμνο. Μαζί με τους αξιόλογους καλλιτέχνες: Αντώνη Σταυρακάκη, Μιχάλη Φραγκιαδουλάκη και Μιχάλη Σαββάκη, θα βρίσκεται στο «Σαν άλλοτε». Ευκαιρία για όσους αγαπούν την παραδοσιακή μουσική να τον ακούσουν, να τον γνωρίσουν αν δεν τον γνωρίζουν, να διασκεδάσουν όλοι μαζί, σαν άλλοτε…