Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου την είδηση για την κατάθεση της πρότασης από το πανεπιστήμιο Κρήτης στον υπουργό Υγείας, για παραχώρηση έκτασης στου Γάλλου προκειμένου να κατασκευαστεί νέο, σύγχρονο νοσοκομείο.
Τόσο ο βουλευτής της Ν.Δ. και υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης όσο και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-τομεάρχης υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός, χαιρετίζουν την υλοποίηση του αιτήματος των θεσμικών φορέων από τον πρύτανη κ. Κοντάκη και σημειώνουν ότι η παραχώρηση έκτασης είναι ένα πρώτο, κρίσιμο και ενθαρρυντικό βήμα για την ανέγερση νέου νοσοκομείου που τόσο ανάγκη το έχει ο νομός Ρεθύμνου. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η εξασφάλιση χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση του έργου.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι η δημιουργία νέου νοσοκομείου δεν αποτελεί μια πολιτική εξαγγελία άνευ αντικρίσματος αλλά μια ξεκάθαρη στόχευση με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες σε υγειονομικές υπηρεσίες που έχει ο νομός. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Η κατάθεση της πρότασης για την παραχώρηση έκτασης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στον νομό με χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς έρχεται ως συνέχεια της πρότασης που κατέθεσα κατά τη διάρκεια δημόσιου διαλόγου που έγινε με πρωτοβουλία της εφημερίδας σας στις 11 Απριλίου. Άλλωστε από το 2012 έχω μιλήσει για την ανάγκη ενός συνολικού ανασχεδιασμού των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η ανάγκη αυτή βασίζεται σε δυο κομβικά χαρακτηριστικά:
Αφενός το υφιστάμενο ίδρυμα έχει παλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις δυσκολία πρόσβασης και στάθμευσης αλλά και αδυναμία σχεδιασμού μιας εκτεταμένης ανάπτυξης εξαιτίας της έλλειψης χώρου και της ανεπάρκειας της διαθέσιμης γης στην περίμετρο του υφιστάμενου κτιρίου αρχικής κατασκευής του 1954 και τροποποίησης και επέκτασης του τη δεκαετία του 1980.
Αφετέρου με βάση τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός του νομού ανέρχεται σε 85.160 άτομα (απογραφή 2011). Η ποσοστιαία μεταβολή του πληθυσμού για την περίοδο 2001-2011 παρουσιάζει έντονα αυξητικές τάσεις ανερχομένη στο 35,07%. Την ίδια στιγμή που σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης η απολυτή αύξησή για την ίδια περίοδο προσεγγίζει το 3,57%. Την ιδία περίοδο ο μόνιμος πληθυσμός κάτω των 40 ετών συρρικνώθηκε από το 55,3% σε 51,1%. Και ο δείκτης γήρανσης αυξήθηκε κατά 10%. Τέλος, η πίεση από την αύξησή της τουριστικής δραστηριότητας δημιουργεί αυξημένες υγειονομικές ροές κατά τους θερινούς μήνες. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε τη δρομολόγηση των απαιτούμενων πρωτοβουλιών για ένα νέο νοσοκομείο καθώς είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για την ενίσχυση του βιοτικού επίπεδου των συμπολιτών μας και παράλληλα ένα άλμα εξέλιξης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου για το Ρέθυμνο και η αποδοχή της πρότασης μας μέσα από την πρόθεση παραχώρησης έκτασης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου που εξέφρασε η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης με χαροποίει ιδιαιτέρα καθώς είναι ένα πρώτο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την πρυτανεία και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κοντάκη, για τα άμεσα αντανακλαστικά γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα.
Το νέο νοσοκομείο δεν αποτελεί μια πολιτική εξαγγελία άνευ αντικρίσματος. Αποτελεί μια πλήρη και ξεκάθαρη στόχευση με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες σε υγειονομικές υπηρεσίες που έχει η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Το επόμενο διάστημα θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για το βέλτιστο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων. Με δεδομένο ότι από την ελληνική εμπειρία και από τις υποδείξεις των φορέων που έχουν χειριστεί αντίστοιχα έργα απαιτείται αρκετός χρόνος και είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται προσοχή κατά το σχεδιασμό, την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης και κατά την υλοποίηση του έργου, πέρα από την ανάπτυξη της υπό συζήτηση πρότασης, τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα η άμεση βελτίωση των υποδομών του υφιστάμενου ιδρύματος, έτσι ώστε μέχρι να αποκτήσει το Ρέθυμνο σύγχρονο νοσοκομείο να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ένα υψηλών προδιαγραφών επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάτι που δρομολογείται τόσο με την ένταξη της πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών για το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου», όσο και με τον υπό ανάπτυξη σχεδιασμό για την επέκταση των χώρων του υφιστάμενου ιδρύματος.
Τέλος, δράττομαι τη ευκαιρίας να τονίσω πως το νέο νοσοκομείο, το σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο, ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού μεγάρου, η σχολή ξεναγών και η ανάπλαση του πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων καθώς και σειρά άλλων υπό ανάπτυξη έργων αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα και τις παρεχόμενές υπηρεσίες στην πόλη μας και είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε όλα τα επίπεδα θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου ακαδημαϊκού οικοσυστήματος που θα συμπορεύεται με τον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή και επισημαίνει την ανάγκη για άμεσες και συντονισμένες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες για την υλοποίηση του έργου με την προϋπόθεση, όπως λέει, ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για σοβαρή επένδυση στο ΕΣΥ.
Σε δήλωση του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Ξανθός ανέφερε: «Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κοντάκης, υλοποιώντας την προσωπική και συλλογική βούληση της πρυτανικής αρχής και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει δημόσια έναντι των θεσμικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου, έκανε το κρίσιμο βήμα: δήλωσε στον υπουργό Υγείας τη διαθεσιμότητα του ΠΚ να παραχωρήσει κατάλληλο οικοπεδικό χώρο για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στον τόπο μας. Και μάλιστα με τη δυνατότητα επιστημονικής διασύνδεσης με την Ιατρική Σχολή και ανάπτυξης πανεπιστημιακών τμημάτων στο νέο νοσοκομείο.
Η εξέλιξη αυτή δίνει πραγματικά νέα προοπτική στο διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στην ΠΕ Ρεθύμνου. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένας «οδικός χάρτης» ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, έτσι ώστε σε σύντομο χρόνο να έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για να τεθεί το καθοριστικό ζήτημα της χρηματοδότησης. Θεωρώ ότι στον βαθμό που υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για σοβαρή επένδυση στο ΕΣΥ και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του με δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία και όχι με Συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ), αυτό το ζωτικής σημασίας έργο για τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη του Ρεθύμνου μπορεί να εξασφαλίσει καθολική κοινωνική και πολιτική στήριξη και να προχωρήσει με προσεκτικά και ασφαλή βήματα».