Την εξαιρετική παράσταση «Πρώτη Αγάπη» βασισμένη στην αριστουργηματική νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, θα φιλοξενήσει το The Garage, το ερχόμενο Σάββατο 10 Νοεμβρίου και ώρα 21.00.
H αριστουργηματική νουβέλα του κρητικού διηγηματογράφου Ιωάννη Κονδυλάκη για το πρόωρο ξύπνημα του έρωτα με ένα «αταίριαστο» -ηλικιακά- ζευγάρι σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης στα τέλη του 19ου αιώνα, έρχεται στη σκηνή του The Garage στο Ρέθυμνο, από την «Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ», σε μια μινιμαλιστική ανάγνωση καθαρής χειροτεχνίας με κεντρικό σκηνοθετικό άξονα: τη διεκδίκηση ενός ανήλικου αγοριού από τη μητρική εξουσία και το γυναικείο φύλο.
Το έργο
Η εκτενής νουβέλα «Πρώτη αγάπη» (1919) του Ιωάννη Κονδυλάκη (Βιάννος 1862 – Ηράκλειο 1920) αποτελεί το κύκνειο άσμα του σπουδαίου, πλην παραγκωνισμένου λογοτέχνη. Σε αυτό το αμιγώς νατουραλιστικό έργο τρία πρόσωπα αναμετρούνται με αφορμή το παρθενικό σκίρτημα του ωραιότερου συναισθήματος. Ο έφηβος Γιώργης ερωτεύεται σφόδρα την κατά δεκαπέντε περίπου χρόνια μεγαλύτερή του Βαγγελιώ. Η μητέρα του αντιδρά εντόνως. Τη στιγμή που διαφαίνεται πως καταφέρνει να απομακρύνει τον μονάκριβο γιο της από την αγαπημένη του, η ανύμφευτη κόρη αρρωσταίνει. Το πάθος του αγοριού αναζωπυρώνεται, οδηγώντας στα άκρα τη σύγκρουση των δύο γυναικών. Ο Κονδυλάκης συνθέτει μια πρωτότυπη αφήγηση με θέμα την αφύπνιση του ερωτικού ενστίκτου, καταγράφοντας τον αγώνα του κεντρικού ήρωα να ισορροπήσει ανάμεσα στην αγάπη για τη μάνα και στον έρωτα για τη Βαγγελιώ. Το κείμενο διατηρεί ατόφιες τις ηθογραφικές συνήθειες της εποχής και αποδίδει ανάγλυφα την κρητική νοοτροπία με τις απόλυτες αντιλήψεις, τις καθημερινές συνήθειες, το λαογραφικό πλαίσιο της νησιωτικής Ελλάδας. Ακόμη και η γλώσσα (σ.σ.: του παντογνώστη αφηγητή και, πρωτίστως, των ηρώων) μάς μεταφέρει στη μεγαλόνησο, εισάγοντάς μας στο κλίμα μιας παραδοσιακής κλειστής κοινωνίας. Ένα έργο βαθύτατα ρομαντικό, φροϋδικό και ευαίσθητο. Μια ιδιότυπη αγάπη που με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή με το νεανικό δίδυμο να συνθλίβεται από τη μοίρα και να βρίσκεται εξ αρχής φυλακισμένο στις αυστηρές επιταγές ενός συντηρητικού περιβάλλοντος, το οποίο κατακρίνει και δαιμονοποιεί οποιαδήποτε αυθόρμητη έλξη τολμά να παραβεί τα ασφυκτικά πλαίσια που επιμόνως επιβάλλει.
Η παράσταση
Επικεντρωμένη στο θηλυκό ζεύγος της διεκδίκησης του αγοριού, στο δίπολο μάνα-ερωμένη, η σκηνοθεσία αναδεικνύει και τα πέντε κεφάλαια του έργου ειδικά διασκευασμένα για τη Σκηνή. Η φωνή του πρωταγωνιστή, σε ώριμη ηλικία πλέον, παραθέτει την αλληλουχία των γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή του και καταγράφει το νεανικό βίωμα υπό το καθοριστικό φίλτρο της μνήμης. Η voice over αφήγηση ενεργοποιεί μηχανικά τα σώματα των γυναικών, καταδεικνύοντας συνάμα τη θέση της γυναίκας στην ορεινή Κρήτη του Κονδυλάκη, μέσω μιας σειράς εργασιών αυστηρά οικιακού χαρακτήρα. Παράλληλα, τα έντονα συναισθήματα διατρέχουν τα σώματα των ηθοποιών αναδημιουργώντας ισχυρά τοπία του τότε ως θολή ανάμνηση. Μια λιτή, μινιμαλιστική ανάγνωση του έργου, μια παράσταση χειροτεχνίας που εξετάζει τον αντίκτυπο της γραφής (ηχητικό πλαίσιο) στην ψυχολογία των γυναικών (οπτικό πλαίσιο), καταγγέλλοντας -σκηνικά- μια απαράδεκτη ηθική που διαιωνίζεται. Η σπανίως παρουσιαζόμενη κρητική μουσική της εποχής εκείνης, a capella, διαχωρίζει τις πράξεις και σχολιάζει τη δράση που προηγήθηκε ή ακολουθεί, ενώ η χορωδιακή εκδοχή της σύνθεσης του Νικολάου Μάντζαρου επάνω στη «Φαρμακωμένη» του εθνικού μας ποιητή απελευθερώνει τα γενετήσια ένστικτα στη σκηνή του ονείρου, προδίδοντας την επικράτηση του Θανάτου στον Έρωτα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – διασκευή: Δημήτρης Φοινίτσης
Όψη – ανδρείκελο: Κωστής Μακάκης
Μουσική επιμέλεια: Κάτια Ηγουμενάκη
Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη
Παραγωγή: stravaganti NUOVI
Παίζουν
Βαγγελιώ: Ανάστα Αργυροπούλου,
Μάνα: Ελένη Σφακιανάκη,
Αφήγηση: Δημήτρης Φοινίτσης
Διάρκεια παράστασης: 65′ (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια:
Είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 7 ευρώ
Για πληροφορίες-κρατήσεις: Τηλ. 6932492752 ή στο inbox της fb σελίδα του The Garage.
Επιστρέφουν «Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά»
Η σκηνή του The Garage θα φιλοξενήσει επίσης την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 18.00, το λαϊκό παραμύθι «Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά».
Μετά την ένθερμη ανταπόκριση του κοινού και των παιδιών, το υπέροχο λαϊκό παραμύθι για τους μικρούς, τους μικρότερους, αλλά και τους μεγάλους φίλους, επιστρέφει για μία ακόμη παράσταση (για 2η φορά μέσα σε ένα μήνα), για χάρη όλων όσων δεν πρόλαβαν, αλλά και για όσους θέλουν να το ξαναδούν!
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ αντλεί και πάλι υλικό από τη λαϊκή μας παράδοση προτείνοντας τη σκηνική πραγμάτωση ενός ξεχωριστού παραμυθιού από τη Μικρά Ασία και δη από την ευρύτερη περιοχή της Αλικαρνασσού.
Οι πρόσφυγες του 1922, με την εγκατάστασή τους στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο σημείο που ονομάστηκε Νέα Αλικαρνασσός, μετέφεραν στις καρδιές τους και διέδωσαν μέσω της προφορικής αφήγησης τις δοκιμασίες της Καλής Κόρης ως την κατάκτηση της ευτυχίας με την καρτερία και τα αγαθά συναισθήματα που διατήρησε άσβεστα ως την τελική δικαίωση.
Ένας αβίαστος παραλληλισμός με τα δεινά και τις περιπέτειες των ίδιων των Μικρασιατών -από τον φρικτό ξεριζωμό έως την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα, τη συμπόρευση με τους Κρήτες, την πρόοδο και τη βαθιά πίστη σε ένα καλύτερο αύριο.
Το παραμύθι συγκαταλέγεται στο Ανθολόγιο των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και ανεβαίνει για πρώτη φορά από επαγγελματικό θίασο.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – θεατρική προσαρμογή – αφήγηση: Δημήτρης Φοινίτσης
Πρωτότυπη μουσική: Κωστής Μακάκης
Κοστούμια – προσωπεία: Άννα Μαχαιριανάκη
Φιγούρες Θεάτρου Σκιών: Αντώνης Κοσμαδάκης
Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Καλαθάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καλιακάκη, Κωνσταντία Σμαριανάκη, Αλεξάνδρα Τζουανάκη.
Παίζουν οι μουσικοί: Κωστής Μακάκης (βιολί), Βαγγέλης Συλιγάρδος (κιθάρα), Μανώλης Τζανάκης (ούτι).
Εισιτήρια:
Είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 7 ευρώ
Για κρατήσεις ή πληροφορίες: Τηλ. 6932492752 ή στο inbox της fb σελίδα του The Garage.