Τα μέλη της Παγκρήτιας συνάντησης πριν από μία εβδομάδα, συσκέφθηκαν, έχρισαν επιτροπή εργασίας, έθεσαν διακριτούς ρόλους και στόχους και φαίνεται πως πέτυχαν διάνα! Από την πρώτη τους κιόλας επίσκεψη στο περιφερειακό μέγαρο στο Ηράκλειο, είδαν τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κρήτης να αφουγκράζεται πλήρως τα προβλήματα με τα οικονομικά μεγέθη που έχουν να προσπελάσουν στη νέα σεζόν και επί της ουσίας, ο Σταύρος Αρναουτάκης «έβαλε πλάτη» σε πολλά από αυτά.
Οι τρεις πρόεδροι των ΕΠΣ (από το Ηράκλειο ο κ. Τζώρτζογλου, από το Ρέθυμνο ο κ. Χνάρης, από το Λασίθι ο κ. Χηνόπουλος (σ.σ. από τα Χανιά δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί ο ομόλογός τους κ. Κωνσταντινίδης λόγω του ότι είχε εφημερίδα στο νοσοκομείο Χανίων (είναι ιατρός στο επάγγελμα), οι τέσσερις εκπρόσωποι της ομάδας εργασίας κ.κ. Βαρούχας (Άρης Ρ.), Ντακάκης (Άρης Σ.), Φουκαράκης (Πόρος) και Ζαχαριάς (ΑΟΑΝ) άκουσαν τον κ. Αρναουτάκη να προτείνει άμεσες λύσεις σε ορισμένα από τα προβλήματα-βουνά που ένιωθαν ότι έχουν ορθωθεί μπροστά τους.
Ως γνωστό τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν 5:
- Μείωση παράβολου συμμετοχής Γ΄Εθνικής
- Μειώσεις εξοδολογίων ( διαιτητών-παρατηρητών αγώνων)
- Μειώσεις εξοντωτικών προστίμων Π.Ε ΕΠΟ για συμβάντα εντός και εκτός γηπέδου.
- Εξεύρεση κοινού χορηγού για μεταφορές ομάδων και τηλεοπτικής κάλυψης.
- Πρόταση για παρουσία φιλάθλων στα Κρητικά γήπεδα, που θα ισούται με 40 % της χωρητικότητας των γηπέδων.
Με κεντρικό χορηγό την Περιφέρεια του νησιού
Αρχικά, ο κ. Αρναουτάκης (παρόντας ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου και υπεύθυνος για τα αθλητικά θέματα κ. Νίκος Συριγωνάκης), τοποθετήθηκε λέγοντας πως η Περιφέρεια θα μπει κεντρικός χορηγός στις φανέλες όλων των ομάδων υποστηρίζοντας επί τη βάσει το πρόγραμμα ενός πρωταθλήματος που προάγει το κρητικό ποδόσφαιρο.
Για τα ζητήματα διαιτησίας και παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα, είναι θέματα που άπτονται της αρχής της διαιτησίας της υγειονομικής αρχής του κράτους αντίστοιχα.
Στο πρώτο ειπώθηκε ότι τα σωματεία θα πρέπει να κάνουν κάποτε πίσω σε κάποιες εμμονές που είχαν να κάνουν με την εντοπιότητα των διαιτητών και πως σε ματς-ντέρμπι ομάδων του ίδιου νομού θα μπορεί να τοποθετείται αξιολογημένος διαιτητής από το ίδιο μέρος. Το εξοδολόγιο άλλωστε για τα σωματεία, φέρνοντας διαιτητές, από όμορους νομούς- είναι μεγάλο.
Για το δεύτερο, είναι κάτι που άπτεται της υγειονομικής επιτροπής του κράτους οπότε εκεί, η ηγεσία της περιφέρειας δεν θέλησε να τοποθετηθεί, πόσο μάλλον να δεσμευθεί για το οτιδήποτε.
Επίσης, ανέκυψε το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των ποδοσφαιριστών που είναι μείζον για τις ομάδες και δη για την υγεία των αγωνιζομένων.
Οι πολυδάπανες μετακινήσεις
Στα πολύ ευχάριστα ήταν ότι, η Περιφέρεια θα στηρίξει τις ομάδες στα έξοδα μετακίνησης ρίχνοντας την ιδέα να μιλήσει με τα ΚΤΕΛ Κρήτης προκειμένου να ναυλωθούν πούλμαν που θα μεταφέρουν τις αποστολές.
Τηλεοπτική στέγη και ματς με διαφορετική ώρα έναρξης
Τέλος, οι Κρητικοί παράγοντες έβαλαν στο τραπέζι την περίπτωση μιας τηλεοπτικής στέγης. Τώρα που συγκροτήθηκε ο κρητικός όμιλος με 16 ομάδες είναι πολύ πιθανό τα κρητικά κανάλια να στρέψουν το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο προϊόν καθώς, αφενός αναβαθμίζεται το προϊόν, αφετέρου η δύναμη της εικόνας μπορεί να μεταφέρει από την μικρή οθόνη, λεπτό προς λεπτό, τις προσπάθειες των ομάδων στα σπίτια όλων αποφέροντας έσοδα.
Μάλιστα μια ωραία ιδέα ήταν, να μην ξεκινούν όλα τα παιγνίδια την ίδια ώρα. Σε πολλές αγωνιστικές τυχαίνει να διεξάγονται δύο ή και τρία ντέρμπι ταυτόχρονα. Θα ήταν ιδανικό λοιπόν, το κανάλι ή το site που θα τα εκπέμπει-μεταδίδει να έχει τη δυνατότητα να καλύψει και τα τρία ματς σε διαφορετικές ώρες έναρξης ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα ένας τηλεθεατής να τα παρακολουθήσει όλα ζωντανά.
Σε γενικές γραμμές, έγινε πλήρως κατανοητό πως η Περιφέρεια στέκεται δίπλα στο κρητικό ποδόσφαιρο. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, τα ζητήματα που ετέθησαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τελεσφόρησαν και το σημαντικότερο ήταν πως, οι παράγοντες της επιτροπής ομάδας εργασίας αποχώρησαν από το περιφερειακό μέγαρο αισιόδοξοι για να βάλουν μπροστά τις ετοιμασίες των ομάδων τους.