Του ΗΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΑΝΑΚΗ*
Έμπλεος χαράς και ενθουσιασμού, με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης, παραβρέθηκα στην προ ημερών (11 Μαΐου) πραγματοποιηθείσα τιμητική εκδήλωση για τον αγαπημένο μας δάσκαλο κ. Νικόλαο Πετρουλάκη. Ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος», μετέβηκα από το Ηράκλειο στα Χανιά για τον σκοπό αυτό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κ. Μαυρακάκης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και εξέφρασε θερμά εισαγωγικά λόγια για τον τιμώμενο. Για την προσωπικότητα και το έργο του κ. Νίκου Πετρουλάκη, μίλησαν ο κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης, δάσκαλος- λογοτέχνης και ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ε.τ. και τ. γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.
Η παρουσίαση του κάθε ομιλητή με τα εγκωμιαστικά τους λόγια συνοδεύονταν από ακράτητα χειροκροτήματα και ενθουσιασμό των παρευρισκόμενων. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος, έλεγαν, για να παρουσιάσουν διεξοδικά το πλούσιο έργο και την προσφορά του κ. Πετρουλάκη. Διότι η προσφορά του αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα Χανιά και την Κρήτη, αλλά έχει πανελλήνια εμβέλεια.
Δάσκαλο των δασκάλων τον χαρακτήρισαν οι ομιλητές. Εγώ προσθέτω ακόμη ότι είναι ο Παιδαγωγός της αγάπης, που μπορεί να χωρέσει στα μύχια της καρδιάς του μικρούς και μεγάλους. «Ήταν και είναι ο Δάσκαλος χιλιάδων μαθητών και σπουδαστών που τον αγάπησαν και τον αγαπούν μέχρι λατρείας, διότι χωρίς υπερβολή υπήρξε ένας πνευματικός πατέρας και ευεργέτης τους. Είμεθα ευγνώμονες στον κ. Πετρουλάκη, για την αγάπη και την προσφορά του αυτή. Με την ενθάρρυνση, την προτροπή και την επιμονή του πραγματοποιήσαμε πολλοί μεταπτυχιακές σπουδές σε χώρες του εξωτερικού, για να αποκτήσουμε στη συνέχεια ακαδημαϊκή καριέρα. Σε πολλούς υπήρξε ο επόπτης των σπουδών μας στο εξωτερικό ως υποτρόφων του Ι.Κ.Υ., με άριστη καθοδήγηση και αδιάλειπτη παρακολούθηση.
Ο κ. Πετρουλάκης είναι επιστήμων κύρους και υψηλού επιπέδου, παιδαγωγός και ψυχολόγος με λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εδιμβούργο Μ. Βρετανίας και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην πλουσιότατη συγγραφική του δράση περιλαμβάνονται είκοσι πέντε βιβλία, εκατοντάδες άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, 150 λήμματα στις Παιδαγωγικές Εγκυκλοπαίδειες και πλήθος δημοσιευμάτων στον αθηναϊκό και επαρχιακό Τύπο. Τα συγγράμματά του και οι επιστημονικές ερευνητικές του μελέτες έχουν αρκετή πρωτοτυπία και ενδιαφέρον. Για ορισμένα γνωστικά αντικείμενα είναι πρωτοπόρος, όπως πχ. «Η Ψυχολογία της Προσαρμογής», «Το Μεθοδολογικό Πρόβλημα» και άλλα. Τελευταία ασχολήθηκε με τη μελέτη συγγραμμάτων των Πατέρων της Εκκλησίας από παιδαγωγική άποψη, όπως είναι «Κλήμης ο Αλεξανδρεύς», ο «Ο Μέγας Βασίλειος» και «Ο Μέγας Φώτιος».
Ο κ. Πετρουλάκης υπήρξε διευθυντής και γενικός διευθυντής Παιδαγωγικών Ακαδημιών (Ηρακλείου, Ρόδου, Ιωαννίνων), Αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Μαρασλείου Διδασκαλείου, ανώτατος εκπαιδευτικός σύμβουλος, σε Ανώτατη διοικητική θέση του υπουργείου Παιδείας, ειδικός σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και επόπτης Παιδείας Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Υπήρξε ακόμα ιδρυτικό μέλος και επίτιμος γενικός γραμματέας της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Έχει τιμηθεί με βραβεία και επαίνους, παράσημα και μετάλλια από υπουργεία, διαφόρους επιστημονικούς φορείς και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στη τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του κ. Νικόλαου Πετρουλάκη σε επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» και του απεδόθη τιμητικό δίπλωμα.
Στην τιμητική αυτή εκδήλωση ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης χαρακτήρισε τον κ. Πετρουλάκη πάντοτε νέο και καλόκαρδο με την εξής ποιητική έκφραση.
«Στα ενενήντα πέντε βρίσκεσαι,
πάντοτε νέος, γελαστός,
κι όταν αισίως με χαρά,
τα εκατό θα φθάσεις,
τότε θα πρέπει να σκεφτείς
αν πρέπει να γεράσεις».
Κι εμείς, όλοι του ευχόμεθα εγκαρδίως, υγεία, χαρά και μακροημέρευση.
Ευχαριστούμε θερμά τον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» για την ωραία πρωτοβουλία της τιμητικής αυτής εκδήλωσης προς τον αγαπημένο μας Δάσκαλο.
Ο Σύλλογος αυτός έχει μια μακρά παράδοση με πολλές δραστηριότητες στην πόλη των Χανίων και τα πολιτιστικά της δρώμενα. Ιδρύθηκε το 1899 ως εκπαιδευτήριο, όπου προσέλαβε για προστασία και εκπαίδευση 400 παιδιά, τα περισσότερα των οποίων ήταν ορφανά, λόγω των τότε χαλεπών καιρών. Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος» έχει διευρύνει σημαντικά τις δραστηριότητές του σε ποικίλους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιούνται σ’ αυτόν επιστημονικές διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις και έχουν τιμηθεί αξιόλογες προσωπικότητες. Αξιέπαινες είναι όλες οι δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του Συλλόγου αυτού για την πόλη των Χανίων, την ευρύτερη κοινωνία και τον πολιτισμό. Έτσι έχουν διατηρήσει τον Σύλλογο σε υψηλό επίπεδο και θα συνεχίσει να υπηρετεί πάντοτε υψηλούς σκοπούς.
*Ο Ηλίας Μετοχιανάκης είναι τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης