Ο «τεμαχισμός» των μέτρων που θα μπαίνουν σε εφαρμογή προκρίνεται, προκειμένου να υπάρξουν κλιμακωτές παρεμβάσεις ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας. Δεδομένο είναι πως έρχονται πρόσθετοι περιορισμοί στη διασκέδαση, ωστόσο φαίνεται πως «παγώνουν» προσωρινά οι σκέψεις για μέτρα που θα επηρεάσουν συνολικά την οικονομική δραστηριότητα.
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή ειδικών και αναμένεται να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μετά τα Χριστούγεννα αλλά και να εξετάσει τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου. Παράλληλα θα εξεταστεί το κατά πόσο θα απαιτηθούν πρόσθετες κινήσεις αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως θα επαναληφθεί η ισχυρή σύσταση για testing πριν από τις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς.
Οι ειδικοί το επόμενο διάστημα θα έχουν μια σαφέστερη εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι δεδομένο πως είναι πιο μεταδοτική και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό καθώς οι επιστήμονες «βλέπουν» να σπάει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων την ημέρα και υπάρχουν δραματικές προβλέπεις ακόμα και για 20.000 κρούσματα μέσα στον Ιανουάριο.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί το ό,τι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στον αριθμό των ατόμων που χάνουν κάθε ημέρα τη ζωή τους λόγω COVID. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξαν ακόμα 79 απώλειες, με περισσότερους από 500 ανθρώπους να έχουν χάσει μέσα σε μια εβδομάδα τη ζωή τους.
Καμπανάκι έχει χτυπήσει και για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αττική , εξέλιξη που δείχνει πως υπάρχει ήδη μεγαλύτερη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον από αυτή που καταγράφεται. Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες υπήρξε διπλασιασμός των κρουσμάτων στη χώρα.
Στις κινήσεις που γίνονται στο μέτωπο της πανδημίας πρόκειται να αναφερθεί σήμερα στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση κρατά εκτός συζήτηση το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και δεν εξετάζει την επαναφορά των sms για την μετακίνηση. Από εκεί και πέρα εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στην εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και την αντιμετώπιση κρουσμάτων αισχροκέρδειας (για παράδειγμα με τις μάσκες).
Τα «κλειδωμένα» μέτρα και ο.. γρίφος με τα σχολεία.
Από τη νυχτερινή διασκέδαση θα ξεκινήσουν τα νέα μέτρα, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Ειδικότερα προκρίνεται η καθιέρωση ωραρίου (πιθανότατα μέχρι τις δώδεκα), η επιβολή συγκεκριμένου αριθμού πελατών ανά τραπέζι, ενώ εξετάζεται η απαγόρευση των ορθίων και της μουσικής.
Επίσης έχουν υπάρξει προτάσεις για εφαρμογή διαφορετικών μέτρων σε εστίαση- όπου είναι πιο εύκολο να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα – σε σχέση με τη νυχτερινή διασκέδαση. Είναι χαρακτηριστικό πως το πιο σκληρό σενάριο προβλέπει προσωρινό λουκέτο δεκαπέντε ημερών για τα νυχτερινά κέντρα, αν και το πιθανότερο είναι να υιοθετηθούν επιμέρους περιορισμοί.
Κλειδωμένη θεωρείται η επέκταση της τηλεργασίας τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα. Το βασικό σενάριο προβλέπει το ποσοστό των τηλεργαζομένων να φτάσει έως το 50%.
Στο μεταξύ δεδομένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ωστόσο το πιθανότερο είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως για παράδειγμα η αναβολή των εκδρομών Πάντως σε αυτή τη συγκυρία παραμένει ο στόχος για επιστροφή στα θρανία με τα ίδια πρωτόκολλα (σήμερα για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές), στρατηγική ωστόσο που θα αλλάξει σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων (για το θέμα αυτό αναμένονται και οι εισηγήσεις των ειδικών).
Τέλος υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα πληρώνουν ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες, με τους 50ρηδες να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν σειρά.
Τα εναλλακτικά σενάρια
Η «βεντάλια» των μέτρων θα ανοίξει τη νέα χρονιά σε περίπτωση που ενταθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Ειδικότερα εξετάζεται να επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η ρύθμιση – σήμερα ισχύει για τους άνω των 60- που προβλέπει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση (ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στην τρίτη δόση).
Επίσης στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων τεστ για να προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι στη δουλειά τους (να χρειάζονται τρία αντί για δύο τεστ). Τέλος εξετάζονται προτάσεις για ένα σύστημα testing στους εμβολιασμένους, ωστόσο μένει να φανεί πως αυτό θα μπορούσε γίνει χωρίς οικονομική επιβάρυνση όσων έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πιθανόν να προκριθεί η λύση των self test.
Πηγή: ethnos.gr