Στην πρώτη «θαλασσινή ιστορία του Ρεθύμνου» πήραν μέρος 22 περιηγητές, ενώ μερικοί ακόμη παρακολούθησαν την προβολή που ακολούθησε την εξόρμηση.
Οι περιπατητές έμαθαν για την Κρήνη και Τρο(ύ)μπα του Κουμπέ και για το εκλείψαν κτήριο που ονοματοδότησε την ευρύτερη περιοχή, για τα ερείπια του πιθανολογούμενου Αγίου Γεωργίου στους Πετζακάδες, για την Γλίστρα του Κουμπέ και το εντυπωσιακό και άγνωστο μέχρι πρότινος αρχαίο λατομείο, ενώ ενημερώθηκαν για το παλαιοντολογικό, αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα 32 τουλάχιστον επάκτια σπήλαια από το Στρατόπεδο μέχρι και το Γεράνι.
Στη συνέχεια παρατήρησαν από κοντά τις δύο λίθινες γέφυρες της οδού Ρεθύμνου-Χανίων, κατασκευασμένες πιθανότατα αμέσως μετά τη Σύμβαση της Χαλέπας (1878), το κτήριο του Αγγλικού Τηλεγραφείου, μερικά από τα παλιότερα ταμπακαριά/Γναφεδιά (Γάσπαρη, Ξηρουχάκη κ.ά.), τα αλόφυτα της παράκτιας ζώνης από την καθηγήτρια Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, την εξοχική κατοικία του Αλμπάν πασά (μετέπειτα παστοποιείο και ξενοδοχείο), τους δύο αφιερωμένους στον Άγιο Σπυρίδωνα σπηλαιώδεις ναούς, το Σκοπευτήριο επί Κρητικής Πολιτείας και μετέπειτα Πυρηνελαιουργείο Φραγάκη (Καψαλιανού), την νεότερη Αγία Φωτεινή και το εργοστάσιο της Αγίας Φωτεινής, όπως και τα ίχνη 32 ακόμη βιομηχανιών της δυτικής ζώνης.
Στη συνέχεια οι περιπατητές πληροφορήθηκαν για την «Δεσποτική Κολύμπα» από δύο μέλη του ομώνυμου Συλλόγου, το Νίκο Σταγάκη και την Αναστασία Δρανδάκη, έμαθαν τα κρυμμένα μυστικά της «Μαρίνας του Κουμπέ», επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, έμαθαν για τις συνοικίες Γερανιώτικα (Καναρά), Εβραϊκά Μνήματα, Ακ Σεράι (Καινούρια Πόρτα, Μαρμαρόπορτα) και την περιοχή «Γυναικωνίτης» με τα παραλειπόμενά της, άκουσαν για την «Παράγκα» των λουόμενων χανουμισσών του Ρεθύμνου και για την Αποθήκη (Οικίσκο) λιπαντικών και καυσίμων και πληροφορήθηκαν για το πιθανό νεκροταφείο της Ρίθυμνας των κλασικών χρόνων, με τους επιχωματωμένους περισσότερους από 200 λαξευτούς τάφους κατά τις εργασίες ισοπέδωσης του ρεθεμνιώτικου «Πεδίου του Άρεως» μπροστά στους δύο Στρατώνες.
Η τελευταία φάση της περιπατητικής ξενάγησης άρχισε με γνωριμία με τους νεώσοικους και τις δύο ανασκαφές που προσδιορίζουν τη θέση της ελληνιστικής Ρίθυμνας, συνεχίστηκε με τον ταρσανά του Αγίου Σπυρίδωνα στον Σκιέρο, ενώ ακολούθησε -υπό μεσημεριανό πια ήλιο- η γνωριμία με τη βόρεια πυλίδα της Φορτέτζας και με το κανάλι προσέγγισής της, με τον Τουρμπέ του Σεχίτη της Φορτέτζας, με τα βράχια του Σταρά και το νέο λιμάνι και, τέλος, με το ξενοδοχείο Ιδαίον (πρώην σαπωνοποιείο και εργοστάσιο Μουδριανάκη). Στην προβολή που ακολούθησε στο φιλόξενο αυτό ξενοδοχείο, μετά την προσφορά δροσιστικού κεράσματος από τον Μπάμπη Μπιρλιράκη, έγινε ιστορική φωτογραφική αναφορά σε όλα τα παραπάνω αλλά και σε ναυάγια στα βράχια της Φορτέτζας και σε όσα δεν υπήρχαν οι αντοχές για επίσκεψη, όπως τα υπολείμματα του συνδετικού τείχους βενετσιάνικου λιμανιού-Φορτέτζας, οι συνοικίες Σολέρο και Κιουλούμπαση, τα εξοχικά κέντρα της περιοχής και τα ευρήματα ρωμαϊκού κτηρίου στην πλατεία Πλαστήρα. Την προβολή δημιούργησε και συνόδευσε με λόγο ο Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος υποστηρίχτηκε από τους Μανόλη Καρνιωτάκη, Γιώργο Καλούδη και Εύα Περπυράκη. Οι περισσότερες από 110 φωτογραφίες επιλέχτηκαν από τα αρχεία των Χ. Στρατιδάκη, Μ. Καρνιωτάκη, Γ. Π. Εκκεκάκη, Γ. Σπανδάγου, Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Φωτο-Ρέθυμνο και Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης. Η θαυμάσια και πρωτοεμφανισθείσα στο εξώφυλλο του φυλλαδίου του προγράμματος που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες φωτογραφία της τελετής θεμελίωσης του νέου λιμανιού προσφέρθηκε ευγενώς από τον συμπολίτη συλλέκτη Γ. Κόπακα.