Κεφάλαιο για την παιδεία υπήρξε ο καταρτισμένος εκπαιδευτικός Κώστας Μυγιάκης και σήμερα με ασίγαστο, ενδόμυχο, ιστοριοδιφικό μεράκι, ανασύρει από ασφαλείς πηγές πληροφοριών, από επίσημα μουσειακά, απαξιωμένα αρχεία, όσο και από την ανεξερεύνητη βιβλιογραφία πλείστα στοιχεία αποκαλυπτικά, δυσεύρετα, ανεκτίμητης και ιστορικής αξίας.
Αφήνοντας το μετερίζι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Κώστας Μυγιάκης δεν εφησύχασε αλλά διακατεχόμενος από βαθύ συναίσθημα ιστορικής ευθύνης, εντυπωσίασε και συγκίνησε το πνευματικό Ρέθυμνο σε δύο ομιλίες, επετειακού περιεχομένου, στην πολιτιστική αίθουσα του Δήμου.
Η πρωινή ομιλία η σχετική με την Κρητική Επανάσταση του 1866, δόθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2012 κατά την επέτειο της Ολοκαυτώσεως του Αρκαδίου και η δεύτερη η συναφής με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία ωσαύτως συνήρπασε, στις 25 Μαρτίου ε.έ.
Με αφήγηση γλαφυρή και περίτεχνη, με ύφος παραστατικό και περιεχόμενο ηρωικό και δραματικό περιέγραψε με έμφαση τα προ και τα κατά την ολοκαύτωση γεγονότα, παρεμβάλλοντας αποσπάσματα από συγκλονιστικές μαρτυρίες και πρωτόγνωρα ιστορικά στοιχεία.
Η διατύπωση και η απόδοση της περιγραφής των ιστορικών γεγονότων με εγκωμιαστική διάθεση και πατριωτική έξαρση, η απεικόνιση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας με τις σπαρακτικές σκηνές στο Αρκάδι δόθηκαν με ζωντάνια, ευκρίνεια και πιστότητα.
Ποια είναι τα αίτια, οι παράγοντες εκείνοι που έδωσαν το έναυσμα και προκάλεσαν την εξέγερση των ραγιάδων το 1866; Ο συγγραφέας καταθέτει γνωστές και άγνωστες μαρτυρίες από πλείστες αξιόπιστες πηγές.
Εξάλλου κατά την επανάσταση του 1821 συνέβησαν πολλά γεγονότα ηρωικά και αιματηρά, εκείνα όμως τα ιστορικά γεγονότα, τα συγκλονιστικά, δραματικά όσο και πρωτοφανή και απίστευτα, είναι η βιαιοπραγία η οποία ασκήθηκε, κατόπιν διαταγής του υπουργού Σχινά, εναντίον του δύο έντιμων δικαστών του Τερτσέτη και του Πολυζωΐδη, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την εις θάνατον καταδίκη του Κολοκοτρώνη παρά τους ασκηθέντες τραμπουκισμούς.
Συμβαίνει πολλές φορές να παρακολουθήσομε ομιλίες όχι μόνον ασαφείς, ασυνάρτητες, πρόχειρες και κουραστικές, στις οποίες ο ακροατής κοντεύει να πεθάνει από ανία, αλλά και σιγαλόφωνες, βεβιασμένες, επιτροχάδην. Ο ομιλητής σπεύδει να πει ότι έχει να πει βιαστικά και στα πεταχτά, λες και θέλει να απαλλαγεί μιαν ώρα αρχύτερα από μιαν αγγαρεία.
Στην προκειμένη περίπτωση ο Κώστας Μυγιάκης αποδεικνύει ότι σέβεται το ακροατήριο, δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή εκφώνηση και απόδοση της ομιλίας. Άρθρωση διαυγής και κρυστάλλινη, προφορά ευκρινής και εύηχη, λόγος υποβλητικός και υποδειγματικός τονίζοντας τις λέξεις με φωνή καμπανιστή, μία προς μία. Ο Κώστας Μυγιάκης δίδει σε κάθε διάλεξή του ένα ρεσιτάλ καλλιεπούς λόγου.
Ο δάσκαλος Κ. Μυγιάκης διέπεται από αρχές, ήθος και πίστη. Ο πατριωτισμός του είναι εκείνος ο αγνός, ο ένθερμος, ο υγιής. Η φιλοπατρία είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη και ο αρνητικός πόλος του εσχάτως θάλλοντος φιλοτομαρισμού, είναι η άνευ προκαταλήψεων αγάπη προς την πατρίδα χωρίς τη διάκριση των λαών και των ανθρώπων σε ανώτερους και κατώτερους, χωρίς την απόρριψη και περιφρόνηση των στοιχείων άλλων λαών. Και το πιο σημαντικό αναδεικνύεται και καταξιώνει την εν παραγνωρισμένη σήμερα αξία και υποτιμημένη σημασία ενός αγνού πατριωτισμού.
Τυχεροί οι γονείς, τυχερά τα παιδιά που όχι μόνο μορφώθηκαν αλλά και διαπαιδαγωγήθηκαν από εκπαιδευτικούς του διαμετρήματος και του ανώτερου αναστήματος εκείνου του Κώστα Μυγιάκη.
Οι μαθητές γράφουν θέατρο!- Αποτελέσματα 5ου Πανελλήνιου διαγωνισμού
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο έγινε η τελετή απονομής των βραβείων στους...