Παρά την αναγκαιότητα του έργου κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων του μητροπολιτικού δήμου, περιορίζοντας σημαντικά τα δρομολόγια που σήμερα εκτελούν τα απορριμματοφόρα του δήμου προς το ΧΥΤΑ εξοικονομώντας καύσιμα και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και δημιουργώντας περιβαλλοντικά οφέλη, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κατάλληλος χώρος.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα Τρία Μοναστήρια, όπου είχε χωροθετηθεί ο ΣΜΑ, και παρά τη μελέτη που έγινε σε συνεργασία του δήμου και του ΕΣΔΑΚ, πλέον η δημοτική αρχή έχει μπει σε διαδικασία επανεξέτασης του θέματος αναζητώντας ένα χώρο πλησίον της πόλης στον οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης. Τις αντιδράσεις των κατοίκων των Τριών Μοναστηριών διαδέχτηκε προχθές η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου, σύμφωνα με την οποία αρνούνται να δημιουργηθεί ΣΜΑ στην περιοχή πλησίον της ΔΕΥΑΡ-μύτη του Γρύντα. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις πληροφορίες που είχαν κάτοικοι, σύμφωνα με τις οποίες ο δήμος εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο.
«Η αντίληψη του Δήμου είναι ότι πρέπει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να γίνει σε κατάλληλο χώρο, που να δημιουργεί τα λιγότερα προβλήματα και να μην είναι και μακριά από την πόλη. Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τι εννοούμε όταν λέμε σταθμό μεταφόρτωσης. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ΧΥΤΑ ή για χωματερή και είμαι διατεθειμένος για όσους έχουν αντιρρήσεις, να πάμε μαζί και στο Ηράκλειο και στα Χανιά να δουν πώς λειτουργεί ένας ΣΜΑ. Αυτή την περίοδο ο δήμος εξετάζει πιθανούς κατάλληλους χώρους για την δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δε έχει αποκλειστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης.
Πενήντα ένας μόνιμοι υπάλληλοι στην υπηρεσία καθαριότητας
Σε 51 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου μετά και τις προσλήψεις που έγιναν μέσα από την σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Από αυτούς δέκα άτομα ήταν πρώην παρατασιούχοι του δήμου Ρεθύμνου. Ωστόσο οι υπόλοιποι 29 συμβασιούχοι που εξακολουθούν μέσω της δικαστικής οδού να ζητούν τη μονιμοποίησή τους, μετά την προχθεσινή αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης θα παραμείνουν στην εργασία τους έως και τις 6 Νοεμβρίου ημέρα κατά την οποία προγραμματίστηκε η δικάσιμος.
«Συνολικά έχουν ορκιστεί 55 άτομα, ένας έχει ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών, και τρεις έχουν ζητήσει γονική άδεια. Άρα έχουμε 51. Παράλληλα θα γίνει διαγωνισμός μέσω ΟΑΕΔ για την πρόσληψη πέντε ατόμων. Σε ό,τι αφορά τους παρατασιούχους από αυτούς που εργαζόταν στο Ρέθυμνο, δέκα θα παραμείνουν στην υπηρεσία μας, και 3 προσελήφθησαν σε άλλες περιοχές της χώρας. 29 συμβασιούχοι έχουν ακολουθήσει την δικαστική οδό και θα παραμείνουν στη θέση τους έως και 6 Νοεμβρίου που θα εκδικαστεί η υπόθεση. Οι 51 δεν είναι μόνο για οδοκαθαρισμό και ούτε μόνο οδηγοί απορριμματοφόρων. Είναι 9 χειριστές, δυο στο συνεργείο αυτοκινήτων, ένας αποθηκάριος είναι και άλλες ειδικότητες. Το σίγουρο είναι ότι στην καλοκαιρινή σεζόν που ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι είναι χρήσιμοι» τόνισε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης.
Άγνωστο παραμένει ποια στάση θα κρατήσει ο δήμος Ρεθύμνης στη δικαστική διαμάχη με δεδομένο ότι ήδη το κόστος για την υπηρεσία καθαριότητας είναι πολύ μεγάλο για τον δήμο Ρεθύμνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2019 το κόστος καθαριότητας για το μητροπολιτικό δήμο ανέρχονταν σε 6,8 εκ. ευρώ εκ των οποίων 2,480.000 ευρώ αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου, 1.6 εκ. ευρώ στον εργολάβο, ποσό σχεδόν 1 εκ. ευρώ αφορά την σύμβαση με το ΧΥΤΑ Αμαρίου, όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα του δήμου και τα υπόλοιπα κονδύλια αφορούν σε εξοπλισμό και μηχανήματα, καύσιμα, είδη ατομικής προστασίας και γάλατα.