Με αφορμή την με αριθμό πρωτοκόλλου 995/16-12-2016 επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, απευθυνόμενη στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου και κοινοποιούμενη στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ρεθύμνου, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε απαντητική επιστολή του, αναφέρει τα παρακάτω:
Το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, το οποίο συνιστά μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών, οδοντίατρων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και εθελοντών, προσπαθεί, περισσότερα από οκτώ έτη τώρα, να είναι δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτό το έκανε εξαρχής, αλλά και συνεχίζει να το πράττει για όποιον έρχεται στην πόρτα του, χωρίς ποτέ να ζητηθούν από κανέναν τυχόν διαπιστευτήρια για να εξυπηρετηθεί…
Αρχικά, η δράση του Ιατρείου απευθυνόταν σε ανασφάλιστα άτομα, ενήλικες και παιδιά, Έλληνες ή μη, ανεξάρτητα από το εάν παρέμεναν νόμιμα ή παράνομα στην Ελλάδα, τα οποία δεν είχαν καμία πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας. Ωστόσο, μετά και την απαρχή της πρωτόγνωρης για τα παγκόσμια δεδομένα οικονομικής κρίσης, στους χώρους του Ιατρείου άρχισαν να συρρέουν εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου λοιπόν αποσκοπεί στη δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών, με παρακολούθηση και έγκαιρη διάγνωση, στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και γενικά ιατροφαρμακευτικού υλικού, στη δυνατότητα εμβολιασμού, στον εν γένει δωρεάν προληπτικό έλεγχο, καθώς και στην πληροφόρηση (πρόληψη, συμπτώματα, έγκαιρη διάγνωση, πορεία – εξέλιξη στήριξη, αντιμετώπιση και ενημέρωση) για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα όλων των ανθρώπων.
Γνωρίζοντας μάλιστα πολύ καλά και οι ίδιοι τους ισχύοντες νόμους για τα δικαιώματα των ανασφάλιστων πολιτών, φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους ασθενείς μας για τα δικαιώματά τους, μοιράζοντας μάλιστα σχετικό έντυπο υλικό για την πληρέστερη ενημέρωσή τους. Οι δε σχετικές πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις είναι η αιτία που τα τελευταία δύο έτη τροποποιήθηκε δραστικά η δράση του Ιατρείου και πλέον οι διαθέτοντες Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) ασθενείς κατευθύνονται στις δημόσιες δομές υγείας. Οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται σε περιπτώσεις παιδιών μη δυνάμενων να εκδώσουν Α.Μ.Κ.Α, τα οποία χρειάζονται παρακολούθηση και εμβολιασμό, καθώς και προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα που δεν καλύπτεται από την Πολιτεία, όπως η οδοντιατρική περίθαλψη.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, ενώ ακόμη περισσότεροι (διαθέτοντες ή όχι ασφαλιστική κάλυψη) αδυνατούν πλέον να πληρώσουν και την ελάχιστη συμμετοχή, όσο χαμηλή και αν «φαίνεται» να είναι. Όσον αφορά δε τους ασθενείς με βιβλιάριο Πρόνοιας δικαιούνται δια νόμου δωρεάν τα φάρμακά τους, ωστόσο ενώ αναγράφεται στις ηλεκτρονικές συνταγές τους, ότι πρέπει να μην πληρώνουν συμμετοχή, λαμβάνοντας το φθηνότερο γενόσημο, πάντα επιβαρύνονται οικονομικά «κάτι επιπλέον». Ενδεικτικά επίσης, αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη δεν δικαιούνται αναλώσιμα διαβήτη και πολλές φορές αδυνατούν να αγοράσουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου ή τις βελόνες για την ινσουλίνη τους.
Για τους λόγους αυτούς, το Ιατρείο και συγκεκριμένα το τμήμα του Φαρμακείου συνεχίζει τη λειτουργία του και εξυπηρετεί τους ανθρώπους αυτούς κατά προτεραιότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολλές φορές τα φάρμακα που απαιτούνται για τους φυλακισμένους αλλοδαπούς χωρίς Α.Μ.Κ.Α, καθώς επίσης ενισχύοντας και το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Προσφέρουμε λοιπόν στους συνανθρώπους μας φάρμακα, που προέρχονται από ανακυκλοφορία (τα οποία σημειωτέον έχουν αγοραστεί από τα φαρμακεία του νομού κι ως εκ τούτου έχει καταβληθεί η σχετική εισφορά στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και η αμοιβή του φαρμακοποιού). Τα φάρμακα αυτά αν δεν τα αξιοποιούσαμε με αυτόν τον τρόπο θα κατέληγαν στους κάδους των απορριμμάτων, αναγκάζοντας τους ανθρώπους αυτούς, είτε να τα αγοράσουν, είτε να μην τα προμηθευτούν καθόλου, προτιμώντας να αξιοποιήσουν διαφορετικά τα λιγοστά τους χρήματα.
Σημειουμένου δε, ότι με αυτόν τον τρόπο και με την περαιτέρω ανακύκλωση των φαρμάκων μετά την πάροδο της ημερομηνία λήξης τους (καθώς το κοινωνικό φαρμακείο ανακυκλώνει πλείστες ποσότητες φαρμάκων σε μηνιαία βάση), αποκομίζουμε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς επίσης συμβάλουμε ενεργά και στην προστασία του περιβάλλοντος από τις χημικές ουσίες των φαρμάκων.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα φάρμακα χορηγούνται πάντοτε από φαρμακοποιούς και πάντοτε με ιατρική συνταγή ενώ, στους χώρους του Ιατρείου εξυπηρετούνται οι ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι, χωρίς να «δαιμονοποιούμε» κατηγορίες φαρμάκων ή ασθενών.
Το Ιατρείο ανέκαθεν λειτουργούσε με κανόνες ακεραιότητας και διαφάνειας και για το λόγο αυτό ευθύς εξαρχής από την έναρξη της λειτουργίας του απευθυνθήκαμε στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου και ζητήσαμε να μας υποδείξει έναν τρόπο εκ περιτροπής προμήθειας φαρμάκων και εμβολίων από τα φαρμακεία του νομού. Εκείνη την εποχή καταβάλαμε μηνιαίως το ποσό των δύο – τριών χιλιάδων ευρώ (2.000 – 3.000 ευρώ) για εμβόλια, ήτοι ετησίως το ποσό των είκοσι τεσσάρων – είκοσι έξι χιλιάδων ευρώ (24.000- 26.000 ευρώ) σε μετρητά χρήματα (προερχόμενα αποκλειστικά από τις δωρεές των συνανθρώπων μας, καθώς και από την οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης) και μάλιστα σε τιμές λιανικής! Ακολούθως, προ τριετίας, μην λαμβάνοντας κάποια σχετική απάντηση, αποστείλαμε εξήντα τέσσερις περίπου επιστολές, απευθυνόμενες σε όλα τα φαρμακεία του νομού, ζητώντας συνεργασία και έτσι, συνεργαστήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα δεκαπέντε φαρμακεία που απάντησαν στην ανωτέρω επιστολή (καθότι πλέον δεν παρίσταται ανάγκη αγοράς εμβολίων για τα περισσότερα παιδιά, καθώς όσα διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν), προμηθευόμενοι εμβόλια και φάρμακα πάντοτε με ισότιμο κυκλικό τρόπο, τηρώντας πάντοτε αυστηρή σειρά. Πάντα εκδίδουμε το σχετικό παραστατικό – τιμολόγιο, στο όνομα του νομίμως υφιστάμενου και ρητά αναγνωρισμένου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, μη κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου», προς διασφάλιση πλήρους οικονομικής διαφάνειας, ισότιμης μεταχείρισης και δίκαιης κατανομής των χρημάτων, που διαθέτουμε στα συνεργαζόμενα φαρμακεία. Στα πλαίσια της ανωτέρω συνεργασίας, τα φαρμακεία ενισχύουν την συλλογή φαρμάκων από ανακυκλοφορία με τοποθέτηση στο φαρμακείο τους κυτίου συλλογής φαρμάκων, τα οποία και μας αποδίδουν στην συνέχεια και δέχονται τα ληγμένα μας στους κάδους ανακύκλωσής τους.
Κάθε φορέας καθορίζει τους στόχους του και αξιολογεί την εκπλήρωσή τους και την ανάγκη για παραπέρα επέκτασή τους. Αυτό κάνουμε και εμείς. Οι δε άνθρωποι που περιμένουν αυτή την εθελοντική προσφορά είναι κάθε Δευτέρα απόγευμα εκεί, περιμένοντας ώρες πριν στην ουρά και οι συμπολίτες μας συνεχώς συνεισφέρουν σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενισχύοντας έτσι την πεποίθησή μας για την αδήριτη ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Ιατρείου – Φαρμακείου.
Άλλωστε, το Ιατρείο – Φαρμακείο οργανώθηκε από μεγάλο αριθμό εθελοντών, εν γνώσει και με υποστήριξη ενός θεσμικού οργάνου, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνης και μιας αναγνωρισμένης συνδικαλιστικής ένωσης, όπως η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ, καθώς και με την συμπαράσταση και αρωγή του Δήμου Ρεθύμνης. Πλέον έχει νομιμοποιηθεί μέσα από την πολύχρονη προσφορά του και την ανάγκη που κατέστησε επιτακτική και αναγκαία τόσο τη δική του παρουσία, όσο και των δεκάδων άλλων κοινωνικών ιατρείων – φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα. Έχει γίνει δε πλήρως αποδεκτό από την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και από την ίδια την Κυβέρνηση.
Τέλος, πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και όποιος τέτοιος ισχυρισμός αγγίζει τα όρια της αστειότητας, ιδίως δε αν ληφθεί υπόψη ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο εκτελεί περίπου εκατό συνταγές με υπογραφή ιατρού (ελεύθερες συνταγές) σε μηνιαία βάση, όσες εκτελεί ένα μέσο φαρμακείο σε δύο ημέρες.