Η παιδική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης θα παρουσιάσει στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ. την διαδραστική θεατρική παράσταση «Ιστορίες στο τάκα-τάκα» του Μπερνάρ Φριό σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου.
Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση για παιδιά Δημοτικού και όσους ζουν μαζί τους. Προσκαλούνται λοιπόν τα σχολεία να την παρακολουθήσουν.
Ο γάλλος Μπερνάρ Φριό, που γεννήθηκε το 1951 και ζει στη Μπεζανσόν της Γαλλίας, στο βιβλίο του «Ιστορίες στο τάκα-τάκα» (εκδόσεις Πατάκη) παρουσιάζει μικρές ιστοριούλες από τη ζωή των παιδιών περιγράφοντας τη δράση όπως θα ήθελαν τα παιδιά, τραβώντας όμως λίγο πιο μπροστά το παρασκήνιο της ψυχολογίας του παιδιού, με σκοπό να βοηθάει τα παιδιά να προχωρούν, να τους ανοίγει δρόμους έκφρασης και δημιουργίας. Άλλωστε ο ίδιος, έχοντας γράψει πάνω από 50 βιβλία για νέους και λιγότερο νέους αναγνώστες, πιστεύει ότι ένα κείμενο οφείλει να παρακινεί το νεαρό αναγνώστη να δίνει ενεργητικά και ελεύθερα τη δική του ερμηνεία.
Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ έχει κάνει η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη στην πρώτη της συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕΚ, που σημειώνει: «Πρόκειται για μια παράσταση πέρα από τις συνηθισμένες φόρμες, που δεν αφηγείται μία ιστορία ούτε είναι παραμύθι. Στην αρχή της παράστασής μας υπάρχει μια ιδιαίτερη συνθήκη, παρακολουθούμε τρεις ηθοποιούς, που θα έπρεπε να είχαν έτοιμη μια παράσταση, αλλά δεν έχουν και επιχειρούν να την στήσουν επί τόπου. Αφού απορρίπτουν ορισμένες παρωχημένες λύσεις για ιστορίες με βασιλιάδες, μάγισσες ή εξωγήινους, καταλήγουν ότι θέλουν να πουν όχι μία αλλά πολλές ιστορίες και μάλιστα με πρωταγωνιστές σημερινά παιδιά. Οι ιστορίες του Φριό είναι γραμμένες με πολύ και ανατρεπτικό χιούμορ, όπως θα τις αφηγούνταν τα ίδια τα παιδιά. Παράλληλα, μιλούν σε δύο ταχύτητες, και στο παιδί και στον ενήλικα. Τις συνοδεύσαμε με πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, που ερμηνεύουν επί σκηνής οι ίδιοι οι ηθοποιοί».
Τους ρόλους ερμηνεύουν τρεις νέοι Κρήτες ηθοποιοί, η Φλώρα Ασουμανάκη, η Μαρίνα Πανηγυράκη και ο Μάνος Στεφανάκης. Και οι τρεις με εμπειρία στο παιδικό θέατρο το οποίο πιστεύουν ότι προσφέρει στον ηθοποιό τη χαρά της άμεσης και αδιαμεσολάβητης διάδρασης, σημειώνοντας ότι: «Τα παιδιά είναι ελεύθερα να πουν ό,τι θέλουν» αντιδρώντας στα τεκταινόμενα της παράστασης και έχουν πολύ ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των μαθητών που μέχρι σήμερα είδαν την παράσταση. Είναι τέτοιο και το ίδιο το έργο που καλεί τους μαθητές κατά κάποιο τρόπο να εκφραστούν. Να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και να τον αποδεχτούν. Να νιώσουν ότι αυτό που τους συμβαίνει, αυτό που νιώθουν είναι εντάξει. Μια θεατρική παράσταση δεν αποτελεί εγχειρίδιο, είναι μια αφορμή για να ανοίξει διάλογος».
Ιδιαίτερη αξία έχει το αίσθημα των τριών νέων ηθοποιών για την πρώτη φορά που τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούν με το ΔΗΠΕΘΕΚ, τονίζοντας: «Είναι μοναδική και πολύτιμη η δυνατότητα που μας δίνεται να προσφέρουμε στον τόπο που μεγαλώσαμε».
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Έφη Θεοδώρου, σε σημείωμά της αναφέρει για την παράσταση:
«Οι «Ιστορίες στο τάκα-τάκα», του Μπερνάρ Φριό, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, είναι το έργο που ολοκληρώνει τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ για το 2019 και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά του δημοτικού σχολείου. Τόσο ο συγγραφέας, όσο και η μεταφράστρια είναι από τα δυνατά χαρτιά στον τομέα του θεάτρου για παιδιά και το σπονδυλωτό αυτό έργο, που φέρει τη σφραγίδα και των δύο, είναι η απόδειξη. Σύντομες ιστορίες γραμμένες με τόλμη και πρωτοτυπία που μοιάζουν περισσότερο να θέτουν ερωτήματα παρά να δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν την τρυφερή ηλικία: τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών, αλλά και με τους γονείς και το σχολείο. Ιστορίες που καθρεφτίζουν τα όνειρα και τους φόβους των παιδιών, με τρόπο αναπάντεχο που επιφυλάσσει ευφυείς ανατροπές, καθώς η σκληρή πραγματικότητα συχνά βρίσκει διέξοδο στη φαντασία. Οι ιστορίες εναλλάσσονται και δίνουν τη δυνατότητα να ξετυλιχθεί μια παράσταση σε γρήγορο ρυθμό, που παίζει με τις θεατρικές συμβάσεις, καθώς οι τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί επιδίδονται σε ποικίλες εναλλαγές ρόλων, με τη συνενοχή των παιδιών-θεατών. Με δεδομένο ότι η δράση της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ συμβαίνει «εκτός των τειχών» του θεάτρου, κυρίως σε αίθουσες σχολείων, πρόκειται δηλαδή μια κινητή θεατρική μονάδα, θα έπρεπε η παράσταση να ανταποκρίνεται σε αυτή την αναγκαιότητα και το έργο του Φριό παρείχε με τον καλύτερο τρόπο το υλικό για να στηθεί μια παράσταση ευέλικτη, ευφάνταστη, εναλλακτική που ταυτόχρονα εξασφαλίζει γέλιο και συγκίνηση, χάρη στο χιούμορ και τις διαρκείς ανατροπές της. Μια παράσταση που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στον εκπαιδευτικό ρόλο του ΔΗΠΕΘΕΚ και τιμά τη δράση του.
Τη διασκευή και σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη -που από το 2001 έχει αφιερωθεί σε παραστάσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιμέλειες ραδιοφωνικών εκπομπών για παιδιά- και η οποία πλαισιώνεται από μια ομάδα ταλαντούχων συνεργατών, που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη».