Η δήλωση του δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη «…να μην διαταραχθεί η ζωή στο νησί, που αποτελεί την βιτρίνα της χώρας μας…» σε σχέση με τις υποδομές που απαιτούνται προκειμένου να φιλοξενηθούν δύο έως τρεις χιλιάδες πρόσφυγες στην Κρήτη (και στους τέσσερις νομούς της), από μόνη της δεν θα μπορούσε να τύχει αρνητικής κριτικής. Αντίθετα υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δείχνει το ενδιαφέρον του για τον τόπο μας.
Όταν όμως αυτή η δήλωση, προστίθεται στις ξενόφοβες φωνές και τις εθνικιστικές κορόνες, στις ακραίες απόψεις των ξενοδόχων του νησιού (οι οποίες μας προσβάλουν όλους), αλλά και του δημάρχου Ιεράπετρας ενάντια στους ανθρώπους που στοιβάζονται στα σαπιοκάραβα για μια θέση στον ήλιο, για μια θέση στην ζωή, και ενισχύει αυτές τις φωνές, τότε αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι δηλώσεις του κ. Μαρινάκη δυστυχώς απομακρύνονται από τις έννοιες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
Η κρητική φιλοξενία έχει κύρια χαρακτηριστικά της το φιλότιμο, τον σεβασμό του Άλλου, της διαφορετικότητας και την ανθρωπιά. Δεν μετράει πορτοφόλια και θρησκείες. Δεν είναι δυνατόν ο Ξένιος Δίας να αφορά μόνο σε κύματα τουριστών με υψηλά βαλάντια. Η Κρήτη διαχρονικά φιλοξενεί και δέχεται στην αγκαλιά της αγόγγυστα, συνανθρώπους που τους επεφυλάχθηκε η μοίρα της καταναγκαστικής ξενιτιάς. Μιας ξενιτιάς που δεν την διάλεξαν οι ίδιοι, αλλά επέβαλε ο ανελέητος πόλεμος στη Συρία, τον οποίο οι ισχυροί του πλανήτη ποικιλοτρόπως υποθάλπουν.
Με την ανθρωπιά των κατοίκων της Κρήτης, των επιχειρηματιών, των ξενοδόχων που σήμερα «ξεσηκώνονται» και την έμπρακτη αλληλεγγύη στους βασανισμένους αυτούς πολίτες του κόσμου, όχι μόνο δεν θα πληγεί ο τουρισμός στο νησί μας, αλλά αντίθετα θα γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης για τους δημοκρατικούς ανθρώπους του πλανήτη. Η άρνηση υποδοχής προσφύγων, οι ακροδεξιές αντιδράσεις, οι υστερικές κραυγές είναι που θα δημιουργήσουν πραγματικό μείζον πρόβλημα στον τουρισμό του τόπου.
Εξ’ άλλου οι δηλώσεις του κ. Τάσου Βάμβουκα δημάρχου Χανίων, αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα: «Σας πληροφορώ» δήλωσε, «ότι τα δύο τελευταία χρόνια, στα Χανιά έχουμε διαχειριστεί πέντε καραβιές προσφύγων, σε αριθμό ίσο περίπου με αυτόν που προγραμματίζεται να μοιραστεί σε όλη την Κρήτη. Αν και δεν είχαμε υποδομές, καταφέραμε να μην πληγεί στο παραμικρό ο τουρισμός μας και από την παρουσία των ανθρώπων αυτών δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα».
Αυτή είναι η αλήθεια. Οι πρόσφυγες, δεν είναι εγκληματίες, ούτε κοινωνικά αποβράσματα που έρχονται σε έναν ξένο τόπο για να τον λεηλατήσουν. Είναι θύματα πολέμων και διώξεων και έρχονται για να επιβιώσουν στον τόπο μας προσωρινά, μέχρι την μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξάλλου η φιλοξενία τους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποβεί ευεργετική για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι σαφές ότι είναι αναγκαιότητα η ύπαρξη ποιοτικών δομών υποδοχής και σε αυτό θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι τοπικό. Είναι γενικό και αφορά πρώτα και κύρια στην συνολική πολιτική της χώρας. Η κυβέρνηση άμεσα οφείλει να συμβάλλει στη αλλαγή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), ακυρώνοντας στην πράξη τη δημιουργία «αφιλόξενων» συνθηκών διαμονής. Το σχέδιο των ευρωπαϊκών ελίτ είναι να κάνουν το βίο αβίωτο για τους πρόσφυγες, προκειμένου η αποτροπή στα σύνορα να συμπληρώνεται από την αποτροπή λόγω των συνθηκών διαβίωσης και της στέρησης δικαιωμάτων στις χώρες της Ε.Ε. «Γρήγορος θάνατος στη Συρία, αργός θάνατος στην Ε.Ε.», έγραφε ένα από τα πανό των προσφύγων στη διαδήλωση, στις 14/7, στην Αθήνα.
Οι δημοκρατικοί πολίτες του Ρεθύμνου διεκδικούμε μαζί με τους πρόσφυγες να δημιουργηθούν άμεσα ποιοτικές δομές υποδοχής και να διαμορφωθούν όροι ζωής για τους μετανάστες σε πλήρη εναρμόνιση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για κανένα λόγο δεν θα δεχθούμε το στοίβαγμα προσφύγων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τους στερούν την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και τους απομονώνουν από τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους της.
Ο Κρητικός λαός και ειδικά οι Ρεθυμνιώτες επιβάλλεται να συμβάλλουν να δυναμώσει η κοινή πάλη ντόπιων και προσφύγων ενάντια στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα αυταρχικά καθεστώτα, την εκμετάλλευση, τις βάρβαρες πολιτικές κεφαλαίου – Ε.Ε.- κυβερνήσεων!
Να παλέψει για:
– Ανθρώπινη διαμονή των προσφύγων στις πόλεις της Κρήτης. Με αξιοποίηση ξενοδοχείων, άδειων σπιτιών και δημόσιων στεγασμένων χώρων.
– Να μην ανοίξουν στην Κρήτη κέντρα κράτησης στρατοπέδων – «κέντρων φιλοξενίας» με άθλιες συνθήκες στη μέση του πουθενά.
– Να δημιουργηθούν πραγματικά αξιοπρεπείς υποδομές ανοιχτές από όλους και για όλους μέσα στις πόλεις.
– Ελευθερία, άσυλο και ίσα δικαιώματα των προσφύγων στην παιδεία, στην περίθαλψη, στην εργασία.
– Ανοιχτά σύνορα και ελευθερία μετακίνησης στην Ελλάδα και την Ε.Ε.
* Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης είναι επικεφαλής της Δημοτική Κίνησης Δήμου Ρεθύμνης «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή»