Η δεκαετής οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας οδήγησε στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες πολίτες. Κι όταν φάνηκε έστω και μια μικρή οικονομική ανάκαμψη και οι αριθμοί των απόρων έδειξαν να μειώνονται, προέκυψε η υγειονομική κρίση με τις σοβαρές συνέπειες στην οικονομία, οπότε και πάλι τα κατώτερα κοινωνικά-οικονομικά στρώματα είδαν το πρόσωπο της φτώχειας.
Στην Κρήτη 7.500 οικογένειες που αριθμούν περισσότερα από 15.000 άτομα, ζουν αυτή τη στιγμή στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας με μοναδικό εισόδημα τους το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των 200 ευρώ, ένα ποσόν ευτελές για να ζήσει και να εξυπηρετήσει τις καθημερινές του ανάγκες και μόνο σε τροφή, ένας άνθρωπος.
Αυτούς τους αριθμούς έδωσε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την δημοσιογράφο Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο αναπληρωτής γενικός προϊστάμενος της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης, με αφορμή την προχθεσινή παρουσίαση των συνοδευτικών μέτρων που υλοποιούνται από την «Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης» και αφορούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της Κρήτης, από τους συμμετέχοντες στη Σύμπραξη, δηλαδή την περιφέρεια Κρήτης, το πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) και την Ένωση Καταναλωτών Κρήτης (ΕΝΚΑ).
Τα συνοδευτικά μέτρα αφορούν την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων που επιφέρει η φτώχεια στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι ζητήματα υγείας, ψυχικής υγείας, διαταραχές πάσης φύσης, νομικά κ.α. για τα οποία θα στηριχτούν από ειδικούς της κοινωνικής σύμπραξης.
«Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση ήρθε η υγειονομική κρίση που έχει οδηγήσει πάρα πολλές κοινωνικές ομάδες και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, ώστε να διατηρηθεί η συνοχή της κοινωνίας του νησιού. Στα γραφεία της διεύθυνσης μας φτάνουν όλα τα μηνύματα των συνανθρώπων που υποφέρουν από τη φτώχεια. Παράλληλα, έχουμε και τις βάσεις δεδομένων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), μέσα από τις οποίες φαίνονται ποια και πόσα άτομα παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και πόσα είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ), που υλοποιεί η περιφέρεια Κρήτης, έτσι ώστε έχουμε καθημερινή εικόνα για τους δείχτες της φτώχειας όπως εξελίσσονται στην περιφέρεια Κρήτης.
Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών, ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, που αυτή την στιγμή ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Είναι περίπου 7.500 οικογένειες στο νησί και συνολικά 15.500 άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Ουσιαστικά ζουν χωρίς εισόδημα. Παίρνουν μόνο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης των 200 ευρώ και από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ που υλοποιεί η περιφέρεια ενισχύονται με τρόφιμα κάθε μήνα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, στον βαθμό που γίνεται, στις καθημερινές τους ανάγκες» ανέφερε ο κ. Επιτροπάκης.