Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, προβλέπεται ότι οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Χαλκιδική είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός τους.
Όμως, το φυσικότερο θα ήταν να είναι η δική μας περιοχή πόλος έλξης των Ρώσων περιηγητών. Στην προκειμένη περίπτωση, η «εκμετάλλευση» της τοπικής μας ιστορίας δεν θα ήταν αθέμιτο μέσον.
Σύμφωνα με τους κανόνες της στατιστικής, μερικοί από τους Ρώσους που έχουν επισκεφθεί – ή πρόκειται να επισκεφθούν – την Ελλάδα, ενδέχεται να είναι απόγονοι Ρώσων στρατιωτικών που υπηρέτησαν στο Ρέθυμνο τότε.
Υπάρχουν εκατοντάδες πρωτότυπες φωτογραφίες που παραπέμπουν στην περίοδο της λεγόμενης «ρωσοκρατίας» και αναρωτιέται κανείς για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στους Ρώσους επισκέπτες μας μια καλοστημένη έκθεση μ’ αυτές. Παραθέτω μερικές από τις φωτογραφίες αυτές.
Όπως ήταν φυσικό, τα μεγάλα γεγονότα που μεσολάβησαν κατά την περίοδο 1917-1991 απέλειψαν από τη μνήμη των σημερινών Ρώσων την ιστορική λεπτομέρεια που τους συνδέει με την πόλη μας. Θα αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Πριν από αρκετά χρόνια, χρειάστηκε (για λόγους έρευνας) να επικοινωνήσω με την Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα. Όταν, λοιπόν, τους ανέφερα για την ύπαρξη του Πολωνικού Νεκροταφείου στην πόλη μας, οι άνθρωποι έπεσαν από τα σύννεφα. Απ’ ό,τι, πρόχειρα, θυμάμαι, εκείνη η επικοινωνία έγινε αφορμή για μια τελετή, με κατάθεση στεφάνων κ.λπ. στο γνωστό σε όλους μας Νεκροταφείο.
Στην ιδέα της… τουριστικής εκμετάλλευσης ενός γνωστού γεγονότος της τοπικής μας ιστορίας, έχω και άλλοτε αναφερθεί. Επανέρχομαι με την πεποίθηση ότι η ιδέα αυτή έχει βάση.