Η επιδημία του κορονοϊού που πλήττει τη χώρα μας προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας με τον τουριστικό κλάδο, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για το νησί της Κρήτης, να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό μιας και τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι απογοητευτικά.
Πράκτορες και ξενοδοχεία εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον της φετινής περιόδου, καθώς οι κρατήσεις εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν «παγώσει» ενώ και οι πρώτες ακυρώσεις είναι γεγονός. Η στασιμότητα, το πάγωμα των κρατήσεων που άρχισε να σημειώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου σήμερα πλέον, που ο ιός έχει απλωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και σε άλλες εκτός Ευρώπης χώρες, οι οποίες τροφοδοτούν πάγια τον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, διαμορφώνει ένα πολύ αρνητικό σκηνικό. Καθώς όχι μόνο οι κρατήσεις έχουν σταματήσει εντελώς αλλά και διότι άρχισαν οι πρώτες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία της Κρήτης και όχι μόνο.
Η εξάπλωση του κορονοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργούν φόβο και δισταγμό σε εκατομμύρια ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές ή και τις καλοκαιρινές τους διακοπές ταξιδεύοντας σε άλλες χώρες.
Κοινή διαπίστωση ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, είναι πως σε πρώτη φάση ο Απρίλιος εξελίσσεται σε έναν τραγικό μήνα από πλευράς κρατήσεων και αφίξεων. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής για το αν και πόσα τελικά ξενοδοχεία που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν για το Πάσχα των Καθολικών θα το πράξουν τελικά, καθώς από τη μια οι κρατήσεις είναι πολύ περιορισμένες και από την άλλη το ενδεχόμενο αύξησης των ακυρώσεων τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό.
Μάλιστα, όπως έχουν γράψει και τις προηγούμενες ημέρες τα «Ρ.Ν.», υπάρχει σκέψη να ανοίξουν ελάχιστα ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες που τελικώς θα έρθουν στο νησί τον Απρίλιο και να συμπτυχτούν σε όσο το δυνατόν λιγότερα.
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς χθες, ο όμιλος TUI, με ειδοποίησή τους προς τους Έλληνες ξενοδόχους ενημέρωσε ότι προχωρά σε αναστολή όλων των πληρωμών που προβλέπονται στα συμβόλαια (early bookings, προκαταβολές, κ.λπ.) και μετατρέπει τα συμβόλαια που είναι guarantee σε allotment.
Η -αναμενόμενη- αυτή εξέλιξη, που ισχύει για όλες τις αγορές του ταξιδιωτικού κολοσσού, έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό.
Στα θετικά της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους επιτελείς της TUI, δεν ακυρώνονται πτήσεις και τα προγράμματα θα εκτελεστούν κανονικά.
Τα συμβόλαια guarantee σημαίνει ότι ο tour operator έχει συμφωνήσει με τον ξενοδόχο να του διατεθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός κλινών για συγκεκριμένο διάστημα έναντι ενός συμφωνηθέντος ποσού. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ο τουρ οπερέιτορ αγοράζει κρεβάτια, τα οποία προπληρώνει στον ξενοδόχο σε ένα συμφωνηθέν από κοινού ποσό. Πλέον μετά την απόφαση του ομίλου τα συμβόλαια αυτά παύουν να ισχύουν και η συμφωνία θα γίνεται με βάση τα δωμάτια που πωλούν οι τουρ οπερέιτορς (συμβόλαια allotment).
Στον νομό Ρεθύμνου πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που συνεργάζονται με τον τουριστικό όμιλο, ωστόσο στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τέτοιας μορφής συμβόλαια guarrantee, αντιθέτως έχουν συμβόλαια allotment. Yπάρχουν αρκετοί ξενοδόχοι που είχαν τέτοιας μορφής συνεργασία, ωστόσο δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορονοϊού θεωρείται φυσικό επόμενο να δρομολογούνται τέτοιου είδους λύσεις.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος το Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης, ο οποίος συνεργάζεται με τον τουριστικό όμιλο ανέφερε: «Εμείς έχουμε αυτή την περίοδο προγραμματισμένες προκαταβολές από τις κρατήσεις που έγιναν νωρίς, τα λεγόμενα early booking. Αυτό αφορά κρατήσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και οι πράκτορες αυτή την περίοδο οφείλουν να μας αποδώσουν ένα ποσοστό προκαταβολής ανάλογα με τη συμφωνία που έχουμε κάνει. Αυτή λοιπόν την προκαταβολή δεν θα την πάρουμε, όπως ανακοινώνεται με την επιστολή της TUI, που λέει ότι αναβάλλουν τις πληρωμές. Παράλληλα μετατρέπουν τα συμβόλαια και πλέον όλοι θα δουλεύουν και θα αγοράζουν από μας τους ξενοδόχους όσα δωμάτια πουλάνε στους επισκέπτες εκείνη τη στιγμή. Άρα, ο τουρ οπερέιτορς ακυρώνει όσες συμφωνίες είχε κάνει με τους ξενοδόχους, σε σχέση με τον φιξ αριθμό δωματίων που είχε αγοράσει, και λέει ότι στο εξής θα πληρώνει τον ξενοδόχο αναλογικά με κάθε δωμάτιο που θα πουλά σε επισκέπτες. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση είναι αβέβαιη. Δεν ξέρουμε καθόλου πως θα κινηθεί η σεζόν συνολικά, ούτε καν τι θα γίνει τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μιλάμε πια για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, το οποίο αυτή την ώρα είναι πρωτεύον. Εμείς σαν ξενοδόχοι θεωρούμε κάπως παρακινδυνευμένο να ανοίξουμε τον Απρίλιο υπό τον φόβο να παρουσιαστούν κρούσματα στις μονάδες μας. Δεν έχουμε λάβει απόφαση καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθημερινά, οι οποίες και είναι ραγδαίες. Ακυρώσεις δεν έχουμε πολλές, πέραν από τις εκδρομές σχολείων ή κολλεγίων».
Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης ζητούν μέτρα για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο
Επιστολή στον υπουργό Εργασίας απέστειλαν τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κορονοϊού στους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου.
Στην επιστολή, που κοινοποιείται σε όλους τους βουλευτές των περιοχών αυτών, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και την απασχόληση, από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εξάπλωση του κορονοϊού. Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τις περιοχές μας, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Ήδη με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, αρκετά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν τις καθορισμένες ημερομηνίες, σε πολλές δε περιπτώσεις είναι άγνωστο πότε και αν ξεκινήσουν για τη νέα τουριστική περίοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να παρθούν άμεσα μέτρα, για να ενισχυθεί το εισόδημα των εποχιακά εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο και αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στις περιοχές μας.
Συγκεκριμένα ζητούμε:
- Να δοθεί παράταση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο να ανέλθει στο ποσό των 718€, όπως ζητά και η Γ.Σ.Ε.Ε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
- Να μειωθούν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του σε όσους εργαζόμενους θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις, που θα πληγούν και δεν θα έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα.
Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να ανακουφιστούν άμεσα οι εργαζόμενοι και να αισθανθούν ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους και τους στηρίζει.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία».