Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει: «Η πρόσφατη συμφωνία επί του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, που επετεύχθη μετά από συνεχιζόμενες σκληρές διαπραγματεύσεις, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα και μια ξεκάθαρη απόδειξη για την ανάγκη διατήρησης του Ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού. Η Ελλάδα θα εισπράξει 16,3 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε τα επιπλέον χρήματα (υπολογίζονται περίπου στα 2 δισ.) που θα δοθούν μετά το 2016 από την αναθεώρηση του ποσοστού συμμετοχής της χώρας στον προϋπολογισμό εξ’ αιτίας της ύφεσης.
Αν αναλογιστούμε ότι ο αρχικός στόχος δεν ξεπερνούσε τα 11 δισ. ευρώ -κάτι που αποτυπώθηκε γραπτά κατά την πρώτη πρόταση Μπαρόζο- γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημαντική αυτή εθνική επιτυχία δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες ούτε στο πολιτικό σύστημα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ρεαλισμό, συνέπεια και σοβαρότητα, ούτε στον Ελληνικό Λαό που δοκιμάζεται και απαιτεί οι θυσίες του να πιάσουν τόπο.
Η πρόσφατη αυτή επιτυχία απορρέει κυρίως από την αξιοπιστία και τη σκληρή διαπραγματευτική προσπάθεια του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, που μέσα σε λίγους μήνες έχει καταστήσει την προοπτική άρσης του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας ρεαλιστικότερη από ποτέ.
Στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πρωτοβουλία που θεωρώ ότι συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του υπό ψήφιση κοινοτικού προϋπολογισμού και που ενίσχυσε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας. Πριν από αρκετούς μήνες, μαζί με άλλους 12 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τις 13 Περιφέρειες της χώρας καταθέσαμε ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με θέμα την ανάγκη θέσπισης ειδικής ρήτρας, με βάση την οποία τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων θα λάμβαναν υπόψη τη μείωση του ΑΕΠ και την ύφεση στη χώρα μας και ιδιαίτερα στις αντίστοιχες 13 Ελληνικές Περιφέρειες, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των εισρεόμενων κοινοτικών κονδυλίων. Την κοινή μας αγωνία και τις προτάσεις μας στήριξαν τόσο οι ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα μέλη της κυβερνητικής αποστολής στις Βρυξέλλες. Με ένα σοβαρό και τεκμηριωμένο διαπραγματευτικό πλαίσιο η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ένωσης τα κονδύλια να κατανεμηθούν, όχι με βάση το ΑΕΠ του 2009, όπως καθορίζεται από το κοινοτικό πλαίσιο, αλλά με βάση τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που το ΑΕΠ έχει μειωθεί αισθητά».
Ο κ. Κεφαλογιάννης καταλήγει επισημαίνοντας τα οφέλη που θα έχει η Κρήτη: «Η συγκεκριμένη απόφαση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης που κατ’ επέκταση θα λάβει μεγαλύτερο ποσοστό κοινοτικών ενισχύσεων από το αρχικώς σχεδιαζόμενο. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη σημαντική αυτή ευκαιρία, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος, κατανέμοντας τα κονδύλια αυτά στην πραγματική οικονομία και στις υποδομές, δίνοντας βαρύτητα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την εκπαίδευση».