Απαντήσεις για το εάν είναι πραγματική απειλή η κλιματική αλλαγή ή για το εάν πρόκειται για κινδυνολογία, ορισμένων -όπως είπε- επιστημόνων, έδωσε χθες στο κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη του, στο πλαίσιο της επιστημονικής εσπερίδας που έγινε, ο ερευνητής και πρώην τομεάρχης του ΙΓΜΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Περισοράτης.
Η εσπερίδα -που ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή- έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της έκθεσης των ευρημάτων του Παλαιοντολογικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας «Γουλανδρή».
Σύμφωνα με τον κ. Περισοράτη, το θέμα της κλιματικής αλλαγής ξεκινήσει να συζητείται από το 1989, οπότε και οι επιστήμονες άρχισαν να διατυπώνουν διάφορες απόψεις και ερμηνείες, όμως κανείς, όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει πλήρη εικόνα. Και αυτό, διότι κατά τον κ. Περισοράτη συνεχώς εκτιμούν ότι θα γίνει κάποια αλλαγή, η οποία όμως δεν έχει γίνει σε μεγάλη έκταση ώστε να είναι έντονα αισθητή.
«Παλαιότερα -είπε χαρακτηριστικά- η γη είχε η ίδια κλιματικές διαφορές. Σήμερα έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις, όπου αλλού γίνονται αποδεκτές και αλλού όχι. Εγώ, αυτό που θέλω να πω είναι τι κατά τη γνώμη υπήρξε σωστό, τι υπήρξε υποθετικό και τι μπορεί να κάνει ο κόσμος, ο οποίος καλείται ο ίδιος να αποφασίσει. Υπάρχει δηλαδή η αίσθηση ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας και ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας της γης. Μέχρι τώρα όμως δεν έγινε σαφής η έκταση αυτή. Η πρόταση να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται είναι σωστή, αλλά το πώς και πόσο θα αλλάξουν οι βιομηχανικές διαδικασίες, ώστε να «φύγει» το κάρβουνο και το πετρέλαιο σαν χρήση, είναι μια άλλη σοβαρή υπόθεση, όπου θα πρέπει να έχουμε σοβαρές εκτιμήσεις για να δώσουμε μια σοβαρή απάντηση. Μέχρι τώρα πάντως, όλα είναι υποθέσεις, που μπορεί να είναι υποθέσεις προσιτές ή όχι, αλλά δεν είναι ρεαλιστικές απόψεις».
Με βάση λοιπόν τα όσα υποστήριξε ο ερευνητής και πρώην τομεάρχης του ΙΓΜΕ, ο κόσμος θα πρέπει να μην επηρεάζεται, αλλά να κρίνει. Και αυτό διότι -όπως πρόσθεσε- για το θέμα της κλιματικής αλλαγής γίνονται συζητήσεις εδώ και τριάντα χρόνια, που δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και οι οποίες όμως επηρεάζουν κόσμο.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ο Δρ. Κωνσταντίνος Περισοράτης παρατήρησε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Όταν υπάρχει μία άποψη περί ανόδου της στάθμης της θάλασσας τριάντα ή σαράντα εκατοστά σε πενήντα με εξήντα χρόνια, ο αριθμός αυτός δεν κάνει εντύπωση στον κόσμο και έτσι δεν «κυκλοφορεί». Αν όμως εκφράσει κάποιος την άποψη -επειδή υπάρχουν πολλές απόψεις- ότι σε ορισμένα χρόνια, δηλαδή για παράδειγμα, μέχρι το 2100 θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας ένα μέτρο (όχι τριάντα εκατοστά), αυτό θα κάνει εντύπωση στον κόσμο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τάξη μεγέθους πολλαπλάσια αυτών που ισχυρίζονται.
Άρα, εμείς αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να δούμε την πραγματικότητα. Όμως, οι επιστήμονες που ασχολούνται επικοινωνιακά με το όλο θέμα θέλουν να μεταφέρουν κάποια εντύπωση, διότι τους ενδιαφέρει να ακουστούν. Και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο. Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτοί (δηλαδή οι επιστήμονες) που εντυπωσιάζουν τον κόσμο, δεν έχουν την τελική απόφαση ώστε να είναι αναλυτικά τεκμηριωμένη».
Σημειώνεται ότι την επιστημονική εσπερίδα διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Καθηγητών Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Γουλανδρή».