Με ανακοίνωση της η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ Ρεθύμνου καταθέτει προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα αναφέρει: «Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές. Με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Με κλειστές πάλι τις πόλεις μας. Με εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού.
Έστω και τώρα χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Οκτώ μήνες τώρα η κυβέρνηση δεν τα πήρε εγκληματώντας και αφήνοντας αθωράκιστο τον λαό και τη χώρα μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μέτρα που επανειλημμένα πρότειναν οι επιστήμονες, οι υγειονομικοί, τα σωματεία, άλλοι μαζικοί φορείς και τα οποία από την πρώτη στιγμή στήριξε το ΚΚΕ. Τρανό παράδειγμα το νοσοκομείο Ρεθύμνου, που η λειτουργία των κλινικών του κρέμεται σε μια κλωστή.
Η μονότονη επίκληση της ατομικής ευθύνης δεν μπόρεσε τελικά να γίνει το «φύλλο συκής» της εγκληματικής τους πολιτικής. Έκαναν «κόσκινο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις μεταφορές, στον τουρισμό, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία για να εξυπηρετούν μέχρι κεραίας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το ίδιο έκαναν και οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ -ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης. Η μόνη τους έγνοια ήταν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να εξασφαλίσουν εκατοντάδες δισ. για τους μεγάλους ομίλους. Το αποτέλεσμα; Εκατόμβες θυμάτων, τραγικά, αλλά και κυνικά διλήμματα για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε στην πανδημία τη χρυσή ευκαιρία για τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Να περάσει τις ανατροπές του αιώνα, για να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι.
10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες, ένα σωρό από αντιλαϊκά τερατουργήματα, που εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθούν και να καταργηθούν.
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα που απαιτούνται είναι σαφείς και συγκεκριμένες:
1ον, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αλλά και για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, σύστημα της μιας νόσου. Και όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη, δηλαδή ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, που κάνει το δημόσιο πελάτη των κλινικαρχών, όπως προτείνουν άλλα κόμματα. Τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις έκλεισαν νοσοκομεία και κατάργησαν περίπου 10.000 κλίνες. Αυτά πρέπει να ξανανοίξουν αμέσως.
Δεύτερον, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.
Τρίτον, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι’ αυτές τις εβδομάδες.
Τέταρτον, αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. 2.000 τουριστικά λεωφορεία «σκουριάζουν», ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
Πέμπτον, κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας, δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Το ζήτημα είναι επιτακτικό. Δεν βρισκόμαστε πλέον στον Μάρτη. Σε χιλιάδες οικογένειες ανέργων, εποχιακά εργαζομένων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, μικροεπαγγελματιών και μικρομεσαίων αγροτών έχουν συσσωρευτεί τεράστια βάρη σαν συνέπεια της προηγούμενης περιόδου. Αυτοί πρέπει να στηριχτούν κι όχι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το έκτακτο επίδομα πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
Και εννοείται ότι εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε ήδη στη δημοσιότητα.
Ο ιός κάποια στιγμή θα νικηθεί. Αυτή η στιγμή πρέπει να βρει τον λαό μας όρθιο και δυνατό. Γιατί ακόμη και τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα ενός σάπιου συστήματος, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά.
Γι’ αυτό και ο αγώνας για τα άμεσα, τα απολύτως αναγκαία και αυτονόητα αιτήματα πρέπει να βλέπει μπροστά. Να πολεμά την αιτία του κακού. Να θέτει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες, που μπορούν να ικανοποιηθούν, με βάση τα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας. Μπορούν αλλά στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής, νέας, κοινωνικής οργάνωσης.
Ο ελληνικός λαός φοράει μάσκα προστασίας. Όχι φίμωτρο. Δεν μένει -ούτε θα μείνει- σιωπηλός. Θα βάλει το δικό του «lockdown» στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά για να απαλλαγεί από τα lockdown στην ίδια του τη ζωή».