Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΙΑΔΗ*
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από 16-18 Μαρτίου, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, με κύριο θέμα: «Κρητική Τέχνη και Πολιτισμός».
Το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Εl Greco). Διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (Μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Δημητρίου (Αττικής).
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα, στις εισαγωγικές ομιλίες-χαιρετισμούς ήταν οι κ.κ. Κώστας Φασουλάκης, αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, Εμμανουήλ Πατεράκης (πρόεδρος της Π.Ο.Π.Κ.Σ.), Μαρία Ανδρούτσου (δήμαρχος Αγίου Δημητρίου), Στέλιος Μαμαλάκης (πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Αγ. Δημητρίου), ενώ τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου.
Η εναρκτήρια συνεδρία είχε θέμα: «Η Οικουμενικότητα του El Greco». Εκ των εισηγητών, η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ομότιμος καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία υπήρξε και μαθήτρια του Παντελή Πρεβελάκη. Η εισήγησή της είχε θέμα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ένας Ζωγράφος Διανοούμενος». Η ομιλία της ήταν αναλυτική αλλά και μεστή, εμπεριστατωμένη και κατανοητή και ανέδειξε τον διανοούμενο Θεοτοκόπουλο όπως αυτός αναδύεται μέσα από το έργο του. Συγχρόνως γινόταν προβολή και ανάλυση μερικών από τα σπουδαία έργα του ζωγράφου, την περίοδο που αυτός ζούσε και δημιουργούσε στο Τολέδο της Ισπανίας.
Οι εισηγητές ήταν πολλοί, αναφέρονται ενδεικτικά, ο κ. Μιχάλης Στρουμπάκης, καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, που μίλησε στην συνεδρία: «Εκκλησιαστικοί Ύμνοι και Ψαλμοί της Κρήτης», ενώ στην συνεδρία: «Ζωγραφική Τέχνη στην Κρήτη» ο σπουδαίος Ηρακλειώτης ζωγράφος Ρουσσέτος Παναγιωτάκης έκανε αναφορά στην «Ζωγραφική Τέχνη από την Μινωική στην σύγχρονη Κρήτη». Ο κ. Γεώργιος Φραγκάκης, θεολόγος-λαογράφος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, συντόνισε την συνεδρία: «Θρησκευτικός τουρισμός στην Κρήτη σήμερα» ενώ, στην συνεδρία: «Κρητικός Κλήρος στην Ιστορία της Κρήτης» μεταξύ των εισηγητών ήταν και συνεργάτης των «Ρ.Ν.» κ. Σπύρος Θεοδωράκης. Η εισήγησή του είχε θέμα: «Οι Ηγούμενοι της Μονής Αρκαδίου, πρωταγωνιστές στην Κρητική Ιστορία» μια εμπεριστατωμένη έρευνα η οποία είχε πρωτοπαρουσιαστεί μέσα από τις σελίδες των Ρεθεμνιώτικων Νέων.
«Παρών» στο τριήμερο Συνέδριο έδωσαν νυν και πρώην υπουργοί, βουλευτές όλων των κομμάτων, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως εκπρόσωπος του κ.κ. Ιερώνυμου, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι κρητικών φορέων της Αθήνας, ο πρόεδρος της Παγκρατίου Ενώσεως κ. Γιώργος Μαριδάκης, ο πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κ. Χαράλαμπος Σαλβαράκης και πλήθος κόσμου.
Ο πρόεδρος της διοργανώτριας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων κ. Εμμανουήλ Πατεράκης στην ομιλία του με την οποία έκλεισε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ανανέωσε του ραντεβού για τον επόμενο χρόνο με την ανάδειξη κάποια ακόμη προσωπικότητας της Κρήτης, αλλά και άλλων πτυχών του πολιτισμού της.
* Ο Γιάννης Φωτιάδης είναι ρεπόρτερ/φωτογράφος, μέλος της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης Μ.Μ.Ε. (ΠΑΔΕ Μ.Μ.Ε.)