Αλλη μια χρονιά οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης υπερέβαλαν εαυτούς και προσπάθησαν να δώσουν ζωή και να αναγεννήσουν από τις στάχτες την πολύπαθη και επανειλημμένα καμένη από ξένους και ντόπιους Κρύα Βρύση.
Η Κρύα Βρύση ένα από τα μαρτυρικά χωριά του Αγίου Βασιλείου, πολλά χρόνια τώρα ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά, χτυπημένη από την ναζιστική καταστροφή του 1944, αλλά και από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που μαστίζουν το νότο του Άη Βασίλη, αισθάνεται την εγκατάλειψη και αδιαφορία, είτε του κεντρικού κράτους είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου που έχει την ονομασία των «35 Εθνομαρτύρων» δεν το βάζουν κάτω, παίρνοντας δύναμη από την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κρύας Βρύσης, κάθε χρόνο τον Αύγουστο προσπαθούν να δώσουν ζωή στο χωριό μας.
Φέτος και πάλι παρά τις αντίξοες συνθήκες, οικονομικές -συναισθηματικές αλλά και καιρικές, έδειξαν ότι με την προσπάθεια, τη θέληση αλλά και τη συλλογικότητα μπορούν και καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Ξεκίνησαν με εθελοντική αιμοδοσία, παίρνοντας αίμα από τους λιγοστούς αλλά πρόθυμους για ζωή κατοίκους, που δίνουν τη δυνατότητα με τον τρόπο αυτό στους συγχωριανούς μας, να έχουν παρακαταθήκη αίμα, αχρείαστο βέβαια να ‘ναι όπως ευχόμαστε όλοι, αλλά τόσο χρήσιμο για όσους το έχουν ανάγκη.
Το Σάββατο 10 του Αυγούστου στο όμορφο χώρο που παραχώρησε ευγενικά, ο Κωστής Γιάννη Βαβουράκη, ιδιοκτήτης του παραδοσιακού καφενείου «Βίγλα» στη Νέα Κρύα Βρύση και με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Τριόπετρα, αλλά και παίρνοντας την ευκαιρία που έδωσε ο σιγανεμένος αέρας, δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστεί στους κατοίκους του χωριού μας, η συλλογική δουλειά των Κρυοβρυσανών Θ. Πελαντάκη, Γ. Μαυροτσουπάκη, παπά Γιώργη Φωτάκη, Μαρίας Ηλία Βαβουράκη, Ειρήνης Χ Λαγουδάκη, αλλά και του πιστού φίλου της Κρύας Βρύσης ερευνητή της Λαογραφίας Γ. Αικατερινίδη που αποτυπώθηκε στις 648 σελίδες του βιβλίου με τίτλο «Κρύα Βρύση».
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στους μεγαλύτερους, αλλά και οι νεώτεροι είχαν τη δυνατότητα νοερά να μεταφερθούν στη παλιά μορφή του χωριού μας, οι μνήμες ζωντάνεψαν και πάλι, παλιές ιστορίες, τραγούδια, έθιμα αλλά και οι συγχωριανοί που έφυγαν ήρθαν, και πάλι στη σκέψη, και οι αναμνήσεις πάρα πολλές φόρτισαν το όμορφο χώρο της «Βίγλας».
Πλησίαζε βλέπεις και η αποφράδα ημερομηνία της 22ας Αυγούστου που σημάδεψε ανεπανόρθωτα την Κρύα Βρύση, όπως και τ’ άλλα κατεστραμμένα χωριά του Κέδρους, από τη φασιστική μανία των Γερμανών καταχτητών και όλοι έχουν κάτι να θυμηθούν και να μνημονεύσουν, μεταλαμπαδεύοντας σε μας τους νεώτερους που δεν ζήσαμε τη φρίκη και τον όλεθρο του Ναζισμού τα γεγονότα εκείνης της εποχής αλλά και την ιστορία του χωριού μας.
Οι συντελεστές της συλλογικής αυτής δουλειάς μπορούν να υπερηφανεύονται για το έργο τους, πρωτοποριακό, που δείχνει το δρόμο στο πως διασώζεται η ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και τις απεριόριστες δυνατότητες που υπάρχουν όταν κάποιος θέλει να παράγει πολιτισμό και να γράψει ιστορία.
Είναι πιστεύω πολύ σημαντικό μια κοινωνία να μην ξεχνά την ιστορία της, διδάσκεται από αυτή και βάζει παρακαταθήκες για το μέλλον, δίνεται λοιπόν η δυνατότητα σ’ όλους τους Κρυοβρυσανούς, και όχι μόνο, να έχουν αυτό το βιβλίο στο σπίτι τους, έχοντας ζωντανές τις μνήμες και την ιστορία του χωριού μας, γι’ αυτό έχουν υποχρέωση και πρέπει να το τιμήσουν.
Είμαι βέβαιος ότι την πρώτη έκδοση θα ακολουθήσει και δεύτερη, γιατί ήδη οι κριτικές που δέχεται αυτή η δουλειά είναι πολύ καλές και ο πρωτοπόρος Πολιτιστικός σύλλογος της Κρύα βρύσης και οι άνθρωποί του, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να το εκδώσουν, με την ευγενική οικονομική συνεισφορά των Κρυοβρυσανών, Γιώργου Νίκου Βαβουράκη, Μανόλη Νίκου Βαβουράκη, Μαρίας Δήμου Λαγουδάκη, και Μιχάλη Γεωργίου Βαβουράκη, θα δουν την προσπάθεια τους να ανταμείβεται με την εξάντληση και επανέκδοση του βιβλίου.
Την επόμενη μέρα Κυριακή 11 Αυγούστου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε την παραδοσιακή χοχλιδοβραδυά και παρόλο που είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε το στοιχειό της περιοχής, τον αέρα, τον αψηφήσαμε και δεν τον αφήσαμε να μας χαλάσει το πανηγύρι.
Και φέτος αναδείχθηκε η μαγειρική του χοχλιού με τέσσερις διαφορετικές γαστριμαργικές γεύσεις που γεύτηκαν οι επισκέπτες, που σε συνδυασμό με την καταπληκτική μουσική του Κρυοβρυσανού μαέστρου της λύρας Μανόλη Λαγουδακη, παρέα με τους δεξιοτέχνες στα λαούτα, Βαγγέλη Σιλιγάρδο και Γιώργο Κουτρουμπά ανέβασαν το κέφι στα ύψη και δεν άφησαν το στοιχειό του βορέ να μας κλέψει το κέφι, μια βραδιά που κράτησε ζωντανή την πλατεία της Κρύας Βρύσης μέχρις το ξημέρωμα! Εύχομαι και του χρόνου υγιείς, δυνατοί και ορεξάτοι να το επαναλάβουμε!
Και πέρυσι αναφέρθηκα στη δυνατότητα που μπορεί να δώσει η παραγωγή και διάθεση των ντόπιων προϊόντων, όπως του χοχλιού στην περιοχή, θα το ξανακάνω και φέτος γιατί το πιστεύω!
Θεωρώ λοιπόν ότι η περιοχή αυτή έχει την δυνατότητα ν αναπτύξει, τα εναλλακτικά προϊόντα που λέγονται είτε χοχλιοί, είτε αρωματικά φυτά, είτε φραγκόσυκα, έτσι ώστε αφού υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ξαναζωντανέψει η παραγωγική δραστηριότητα στη περιοχή και να μην γίνουν πράξη τα όνειρα όσων την επιβουλεύονται καταστρέφοντας την με τις συνεχόμενες πυρκαγιές.
Νομίζω ότι πρωτοβουλίες παίρνονται και ο σπόρος έχει πέσει, σιγά-σιγά και μεθοδικά κάποιοι άνθρωποι χτίζουν πάνω στα καμένα και αναγεννούν από τις στάχτες αυτό το τόπο, πιστεύω ότι θα βρουν μιμητές και υποστηριχτές και θα υπερισχύσουν αυτών που θέλουν την καταστροφή του.
Ευθύνη έχει και θα πρέπει να την αναλάβει η πολιτεία έστω και καθυστερημένα, είτε αυτή λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση, είτε κεντρικό κράτος, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ο σπόρος που έχει πέσει στη περιοχή να καρπίσει.
Εύχομαι επίσης όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών του τόπου μας, να ξεπερνούν τις αδυναμίες που αντικειμενικά υπάρχουν και να παράγουν πολιτισμό, που φέτος το καλοκαίρι σε κόντρα των καιρών, έδωσαν τη δυνατότητα στο κόσμο να ξαναζήσει όμορφες στιγμές στα χωριά μας και να επιβεβαιώσει το κανόνα ότι το Ρέθυμνο είναι τόπος πολιτισμού και παράδοσης.
Την Κυριακή 18 Αυγούστου εκλέχθηκε το Νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού συλλόγου που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος Γαβριλάκη Άννα, Αντιπρόεδρος Μανουσάκης Γιάννης, Γραμματέας Πελαντάκη Αγγελική, Ταμίας Μανουσάκη Έφη, Μέλη Βαβουράκης Εμμανουήλ του Νικολάου, Καμπουράκη Μαρία, Σκούληκα Δέσποινα.