Με στόχο τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης για την ωρίμανση μελετών και την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ ξεκίνησε ο προγραμματισμός για την περίοδο 2014-2020. Στο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες, καταδείχθηκε η «συστράτευση» της Περιφερειακής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων για την υλοποίηση κοινών δράσεων, με σκοπό την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη της Κρήτης τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά στο όραμα για την επόμενη περίοδο, με τις δράσεις στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις καινοτομίες αλλά και στη συνεργασία με τα επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα.
Την ίδια ώρα, πάντως, σύνεδροι επέκριναν την κυβέρνηση για την έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση, στηλίτευσαν την κρατική γραφειοκρατία και τα «αντικίνητρα» της ανάπτυξης, ενώ απέδωσαν διαχρονικές ευθύνες στην Πολιτεία για το αναπτυξιακό έλλειμμα του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης ζήτησε διευρυμένες αρμοδιότητες και ενεργό ρόλο στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Περιφέρειας και των Δήμων στα αναπτυξιακά δρώμενα του νησιού. Για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολυτομεακά προγράμματα που θα εκτελούνται από την αιρετή Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης, όπως και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Περιφερειακό Συνέδριο, ανέφεραν ότι υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν 13 ΠΕΠ και όχι πέντε, όπως ίσχυε με το απερχόμενο ΕΣΠΑ και πρόσθεσαν ότι τα τομεακά προγράμματα πρέπει να είναι σαφή, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή μεταξύ περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων.
Αναλυτικά
Συνεργασία των φορέων της Κρήτης για τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ
• «Στην Περιφέρεια ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του νησιού» ζήτησε ο περιφερειάρχης
Διευρυμένες αρμοδιότητες και ενεργό ρόλο στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για τη «Νέα Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο.
Ο περιφερειάρχης, με την παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Δικτύων αρμόδιου για το ΕΣΠΑ Κυριάκου Βιρβιδάκη, του γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκα, του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη, της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Περιφέρειας και των δήμων στα αναπτυξιακά δρώμενα του νησιού, ενώ για την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολυτομεακά προγράμματα που θα εκτελούνται από την αιρετή Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς.
Ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Κ. Βιρβιδάκης, ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια έχει κάνει σημαντικό έργο, τονίζοντας ότι η Κρήτη έχει καλή απορροφητικότητα κονδυλίων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι μέχρι τώρα απορροφήσεις κονδυλίων από το απερχόμενο ΕΣΠΑ, σε επίπεδο χώρας, ανέρχονται στο 56,7%.
Ο ίδιος αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Σ. Τσόκας, ανέφεραν ότι υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν 13 ΠΕΠ και όχι 5, όπως ίσχυσε με το απερχόμενο ΕΣΠΑ, όπως επίσης τα τομεακά προγράμματα να είναι σαφή και να μην υπάρχει εμπλοκή μεταξύ περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων.
«Αυτό που πρέπει να δούμε στη νέα προγραμματική περίοδο είναι πως συνεργαζόμαστε καλύτερα όλοι οι φορείς και πως θα έχουμε ώριμες μελέτες, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό την περίοδο 2014-2020» είπε ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Να αφήσουν τις περιφέρειες, τους δήμους τους τοπικούς φορείς, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, και να μην απαιτούνται εντολές από την Αθήνα. Τα νέα προγράμματα θα πρέπει να είναι πολυτομεακά, δεν νοείται για παράδειγμα το υπουργείο Ανάπτυξης, το Εργασίας, το Πολιτισμού να εκτελούν έργα και να μην γνωρίζει η Περιφέρεια τίποτα, να μην έχει άποψη το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο».
Για την πορεία του ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός κ. Βιρβιδάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Ελλάδα σε ότι αφορά την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι τώρα έχουμε απορροφήσει το 56,7% των κονδυλίων, που σημαίνει ότι είμαστε 7,5 μονάδες πάνω από το μέσο Κοινοτικό Όρο. Όσον αφορά την Κρήτη, η απορροφητικότητα είναι καλή, και στόχος είναι πανελλαδικά το 2013 να απορροφηθούν 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».
Ο Σ. Τσόκας επεσήμανε: «Ζητούμενο είναι πως θα διαχειριστούμε τα 20,5 δισ. ευρώ της νέας Προγραμματικής Περιόδου, πως θα τα επενδύσουμε, και που θα τα στρέψουμε. Θα πρέπει να δημιουργηθούν περιφερειακά προγράμματα πολυτομεακά, δηλαδή η Περιφέρεια να κάνει «κουμάντο» τα χρήματα που περιέχει το πρόγραμμά της, με αυστηρό έλεγχο από το κέντρο. Η διαχείριση να γίνεται από την Περιφέρεια, η οποία ξέρει πολύ καλύτερα από όλους τις ανάγκες της περιοχής».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης, από τις τοποθετήσεις των συνέδρων καταδείχθηκε η «συστράτευση» Περιφέρειας, δήμων, φορέων για κοινές δράσεις και υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης και επισημάνθηκε το αναγκαίο αίτημα των πολυτομεακών προγραμμάτων. Παράλληλα, από τους συνέδρους τονίστηκε η διεύρυνση του ρόλου των ερευνητικών ιδρυμάτων στην υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.
Επίσης, στο συνέδριο αναφέρθηκε η ετοιμότητα της Περιφέρειας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, ενώ αναλύθηκε το όραμά της και οι δράσεις στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος στις καινοτομίες αλλά και στην συνεργασία με τα επιστημονικά-ερευνητικά κέντρα, κ.α.
Ωστόσο, πολλοί σύνεδροι ήταν επικριτικοί για την έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση, στηλίτευσαν την κρατική γραφειοκρατία και τα αντικίνητρα της ανάπτυξης, ενώ απέδωσαν διαχρονικές ευθύνες στην Πολιτεία για το αναπτυξιακό έλλειμμα του νησιού.
Στο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης, που συντόνισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, εισηγήσεις έγιναν από: τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη, τη γενική γραμματέα υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με θέμα «Στρατηγικές Προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού», τον προϊστάμενο ΕΥΣΣΑΠ του υπουργείου Ανάπτυξης Γιάννη Φίρμπα με θέμα «Παρουσίαση 2ης εγκυκλίου σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού 2014-2020», τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτη Πανταζάτο και Ελένη Μπανάβα που παρουσίασαν το κείμενο θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των προτεραιοτήτων που προτείνονται για την Ελλάδα, τη γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων υπουργείου Εργασίας Άννα Δαλλαπόρτα με θέμα «Στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα της απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης», την προϊσταμένη ειδικής υπηρεσίας συντονισμού περιβαλλοντικών δράσεων ΥΠΕΚΑ Χρυσούλα Κούρτελη με θέμα «Στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα του Περιβάλλοντος», την προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη που παρουσίασε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης 2014-2020, και τον εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. Jorge A. Sanchez με θέμα «Προτεραιότητες της Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κρήτης-O σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης».
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της εκκλησίας, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, των επιστημονικών ιδρυμάτων, των Επιμελητηρίων των παραγωγικών τάξεων-φορέων του νησιού, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης.
Να σημειωθεί ότι από το συνέδριο απείχαν οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενστάσεις εξέφρασε η περιφερειακή παράταξη «Μια Κρήτη-Περιβάλλον, Άνθρωπος».