Με τον παραπάνω εκτενή και περιεκτικό τίτλο κυκλοφόρησε με αυτοέκδοση από τον Νομικό Κ.Ν. Ψαρουδάκη, τόμος 680 σελίδων για τους Ψαρουδάκηδες του Αποδούλου.
Θα περιοριζόταν το ενδιαφέρον για μελέτη του βιβλίου σε λίγους αναγνώστες, αν αναφερόταν μόνο στο οικογενειακό δέντρο αυτής της μεγάλης και πολύκλαδης οικογένειας, που μέλη της είναι εγκατεστημένα σε πολλά μέρη της Κρήτης, της άλλης Ελλάδας και σε πολλές χώρες του κόσμου. Όμως, ο συγγραφέας κάνει σαφές από το εξώφυλλο ότι πρόκειται για Ιστορία και Λαογραφία δύο αιώνων.
Πράγματι, ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι όχι μόνο αναφέρονται οι Ψαρουδάκηδες από την εποχή της Βενετοκρατίας μέχρι σήμερα, αλλά και τα γεγονότα του συνδέονται με τη ζωή τους. Επιπλέον, αναφέρεται και στους απογόνους των θυγατέρων, που μετά τον γάμο τους άλλαξαν επώνυμο.
Έτσι, στις σελίδες του βιβλίου ευρίσκομε άγνωστα στοιχεία, όπως ότι η πανώλη είχε εξαπλωθεί και στα χωριά και οι θάνατοι από αυτήν ήταν συχνά περισσότεροι από αυτούς των μαχών με τους Τούρκους το 1821-1830.
Επίσης για τη λειτουργία σχολείου στο Αποδούλου και στη Νίθαυρη, από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Μαθαίνουμε για όλους όσοι σπούδασαν, με χίλιες στερήσεις της οικογένειας, και έγιναν γιατροί, νομικοί, καθηγητές, αξιωματικοί που διέπρεψαν στην Ελλάδα και στον κόσμο.
Λεπτομέρειες από τα βάσανα των Κρητικών της Τουρκοκρατίας βρίσκει άφθονες ο αναγνώστης στο βιβλίο.
Το Αποδούλου είναι ένα από τα 12 χωριά της Αμπαδιάς του Αμαρίου. Τα περισσότερα είχαν μικτό πληθυσμό (χριστιανούς και τουρκοκρητικούς-μουσουλμάνους). Το πλησιόχωρο προς το Αποδούλου Βαθειακό ήταν τουρκοχώρι, είχε τζαμί και ήταν έδρα του στρατιωτικού-θρησκευτικού αρχηγού των Αμπαδιωτών Τούρκων. Αυτοί ήταν οι πιο άγριοι από τους κατακτητές της Κρήτης και ήταν επιζήμιοι κακοί γείτονες. Ακόμη και στην Επανάσταση του 1821 έπαιξαν διπλό παιχνίδι –ύπουλο σε βάρος των Χριστιανών.
Γι’ αυτό οι πληροφορίες που υπάρχουν στο βιβλίο του αγαπητού Κώστα για γεγονότα ιστορικά είναι αξιοσημείωτες για την κατανόηση των Αμπαδιωτών Τούρκων, που αποτελούν μεγάλο ερωτηματικό για την ιστορική έρευνα.
Για τη Γερμανική κατοχή, για την Αντίσταση, για την απαγωγή του Κράιπε, για δωσίλογους και προδότες οι πληροφορίες είναι πολλές και σαφείς.
Για προοδευτικούς γεωργούς που έφεραν στο Αποδούλου την καλλιέργεια πορτοκαλιάς, κίτρου, μπανάνας, για εμβόλια ποικιλιών αχλαδιών και αμύγδαλων.
Για τα σωζόμενα κειμήλια του χωριού και για τα τραγούδια, τις παραδόσεις και άλλα λαογραφικά στοιχεία γίνεται αναφορά και διανθίζεται το βιβλίο. Και για την ποιμενική ζωή η αναφορά είναι εκτενής και οι φωτογραφίες στολίζουν τις σελίδες του τόμου.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον συγγραφέα και στη σύζυγό του κ. Ειρήνη, η οποία είναι «το φως των οφθαλμών του», για τα πολύ χρήσιμα στοιχεία του βιβλίου, πέραν των γενεαλογικών, για τα χωριά μας, στα οποία δημιουργήθηκε ο νεοελληνικός πολιτισμός, στη δημιουργία του οποίου πολλά συνεισέφερε το Αποδούλου, όπως φαίνεται σε αυτό το βιβλίο.