Μείωση τζίρου, αύξηση οφειλών στην εφορία και υπό την απειλή λουκέτου βρίσκονται πολλές εμπορικές επιχειρήσεις με τους περισσότερους επιχειρηματίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν τόσο στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων τους, όσο και στη δυσβάσταχτη φορολογία που έχει επιβληθεί στον κλάδο.
Για τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι έμποροι του Ρεθύμνου. Η κίνηση στην τοπική αγορά είναι περιορισμένη, από τις αρχές της εκπτωτικής περιόδου, με ελάχιστες και πολύ στοχευμένες αγορές από πλευράς των καταναλωτών, όμως πλέον και αυτές έχουν σχεδόν μηδενιστεί με τα μηνύματα που φτάνουν από την εμπορική αγορά της πόλης να είναι απογοητευτικά. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργο Πολιουδάκη, καταγράφουν μια πτώση της κίνησης που ξεπερνά το 10% σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλο με δεδομένο, όπως τονίζει ο κ. Πολιουδάκης, ότι και πέρυσι η αγοραστική κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων ήταν μειωμένη.
Ο προβληματισμός του εμπορικού κόσμου είναι έντονος και αφορά ακόμα και την ίδια τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, αφού η καλοκαιρινή περίοδος δεν είναι αρκετή για τους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα και την υπερφορολόγηση σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις εξανεμίζουν πάνω από το 75% των εσόδων των εμπορικών επιχειρήσεων.
Τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο του εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο διαπιστώνει η 18η ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το ελληνικό εμπόριο, που παρουσιάστηκε χθες.
Σύμφωνα με την έκθεση το εμπόριο παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, απασχολώντας το 18% των εργαζομένων στη συνολική απασχόληση και το 21% στη μη αγροτική απασχόληση. Το 2018 δημιουργήθηκαν 6.200 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, ενώ 1 στους 5 νέους κάτω των 25 ετών που εργάζεται στον μη αγροτικό τομέα απασχολείται στο εμπόριο.
Από την άλλη, σε σχέση με τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση πως το 25% των εμπορικών επιχειρήσεων ξεκίνησε τη λειτουργία τους κατά την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, το 56% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών, το 27% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ επίσης 27% των επιχειρήσεων παρουσιάζει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, στοιχεία που παρουσιάζουν σταθερότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2017.
«Το εμπόριο φαίνεται να βρίσκεται σε φάση εγγενούς ρευστότητας. Η δημοσιονομική εξισορρόπηση και η ύφεση που ακολούθησε, επιτάχυναν τους επιμέρους μετασχηματισμούς στο λιανικό εμπόριο και ιδιαίτερα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προωθώντας επί της ουσίας μία «δημιουργική καταστροφή» από τα πάνω. Ωστόσο αν θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της μεταλλαγής οι αντιφάσεις αντί να αμβλύνονται μοιάζουν να οξύνονται. Με άλλα λόγια μοιάζει να εμπεδώνεται ένας ιδιότυπος δεσμός τόσο μεταξύ των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, όσο και στο ίδιο το οικοσύστημα των μικρών επιχειρήσεων» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας και πρόσθεσε ότι «Μεταβατική και κρίσιμη είναι αυτή η εποχή για το εμπόριο διότι αν και η πίτα παραμένει στα ίδια επίπεδα και διαφαίνεται μια θετική προδιάθεση, ωστόσο φαίνεται να χάνεται από την αγορά μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναζητούνται τρόποι για να μικρύνει η ψαλίδα στην αγορά που μεγαλώνει υπέρ των μεγάλων».