«Διέξοδο» στο εργασιακό αδιέξοδο που βιώνουν αναζητούν πολλοί νέοι άνθρωποι, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης. Σε μια περίοδο που η ανεργία ακολουθεί ανοδική πορεία και στο Ρέθυμνο, άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών τους, που έχουν προηγούμενη προϋπηρεσία στον επαγγελματικό κλάδο, άνθρωποι που δεν έχουν κατορθώσει να ασχοληθούν με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει ή για πρώτη φορά αναζητούν τρόπο να μπουν στην αγορά εργασίας, βρίσκουν τη λύση στα προγράμματα ολιγόμηνης θεωρητικής και πρακτικής άσκησης που υλοποιούνται από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.) και ιδιωτικούς φορείς. Πρόκειται για δράσεις επιχορήγησης ανέργων νέων ηλικίας έως 29 ετών για συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο Ρέθυμνο, διάρκειας 80 ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης και 500 ωρών (ή πέντε μηνών) πρακτικής άσκησης.
Από το πρόγραμμα voucher επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, όπως και από το πρόγραμμα που αφορά τον κλάδο του τουρισμού, τα οποία χρηματοδοτούνται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αγορά εργασίας έχουν ενσωματωθεί ήδη αρκετά άτομα ως προσωπικό πρακτικής άσκησης, γεγονός το οποίο πέραν της προσωρινής απασχόλησης και της αμοιβής των 2.400 ευρώ ή των 2.700 ευρώ (το ποσό εξαρτάται από το αν δικαιούχος είναι απόφοιτος λυκείου ή πτυχιούχος) προσφέρει στους επιλεγέντες την προοπτική της μετέπειτα απορρόφησής τους από την επιχείρηση που τους έχει επιλέξει, καθώς το voucher επιδοτεί στη συνέχεια τις συνεργαζόμενες ιδιωτικές εταιρείες που αποφασίζουν να «κρατήσουν» τον άνεργο στη δουλειά τους.
Βεβαίως, με δεδομένο ότι τα ποσοστά της ανεργίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σε τοπικό επίπεδο, τα προγράμματα κατάρτισης δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον τομέα της απασχόλησης, καθώς η ζήτηση και το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι πολύ μεγαλύτερο από τις 30 θέσεις πρακτικής άσκησης-εργασίας που έχουν προσφερθεί αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο, μέσω του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης τα νέα προγράμματα που θα «ανοίξουν» εντός του 2014 αναμένεται να είναι περισσότερο βελτιωμένα και ενδεχομένως να προσφέρουν περισσότερες θέσεις δικαιούχων, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή των επιλαχόντων, καθώς κάποιοι από τους επιλεγέντες δεν ενεργοποίησαν τελικά την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας. Όσοι βρίσκονται στη λίστα των επιλαχόντων, θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα και να ενεργοποιήσουν το voucher το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.
Προγράμματα για νέους αγρότες
Επιπλέον, ο «ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα» και το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. υλοποιούν στο Ρέθυμνο εκπαιδευτικά προγράμματα νέων αγροτών. Συνολικά τα τρέχοντα προγράμματα παρακολουθούν 303 νέες και νέοι αγρότες.
Ειδικότερα υλοποιούνται δέκα προγράμματα ζωικής παραγωγής και τρία προγράμματα φυτικής παραγωγής. Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. υπολογίζει θα ολοκληρωθούν συνολικά δεκαπέντε προγράμματα, τα οποία θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 350 νέοι αγρότες.
«Τα προγράμματα ευκαιρία για την προώθηση της απασχόλησης»
Για την φιλοσοφία των προγραμμάτων κατάρτισης και τον σκοπό της υλοποίησής τους ο κ. Μιχάλης Δαράκης, διευθυντής του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. Ρεθύμνου, σε δηλώσεις τους στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Τα προγράμματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προσωρινή λύση, αλλά ως ευκαιρία για την προώθηση της απασχόλησης. Δίνουν διέξοδο αν λειτουργούν στοχευμένα και με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Αν οι φορείς υλοποίησης τα αντιμετωπίζουν ως μια παρορμητική διέξοδο, τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Υπάρχουν προγράμματα που έχουν τις προδιαγραφές να λειτουργήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά απαιτείται η σωστή συνεργασία όλων των συμμετεχόντων στη διαδικασία, των φορέων υλοποίησης, των φορέων επίβλεψης και των ανέργων.
Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους ο στόχος είναι να δοθεί στους εργοδότες και στους εργαζόμενους μια θετική αντίληψη για τα προγράμματα, ώστε ο εργαζόμενος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, η επιχείρηση να αντιμετωπίσει τον άνεργο με τη δέουσα προσοχή, με σκοπό εκείνος που πραγματικά αξίζει να παραμείνει στην εργασία και μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης.
Ως φιλοσοφία τα προγράμματα voucher είναι σωστή διαδικασία, γιατί υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος, η οποία χρειάζεται για να αποφασίσουν οι δυο πλευρές αν μπορούν να συνεργαστούν, δίνεται οικονομική αποζημίωση στους ανέργους κι έπειτα υπάρχει η δυνατότητα της επιδότησης της επιχείρησης».