Σ’ αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το τρίχρονο σεμινάριο «Αναζητώντας τις ξεχασμένες γεύσεις», εκπαιδευτικές εξορμήσεις στις Βολιώνες για παρασκευή σαπουνιού, στις Κουρούτες για τον κύκλο του ψωμιού και του εφτάζυμου, στη Λίμνη Πλαστήρα για προσέγγιση του οικοτουρισμού, στα φαράγγια Αρκαδιώτικο και Ελεύθερνας για την προσέγγιση της φύσης και η έκδοση του φυλλαδίου «Στο φαρμακείο της φύσης».
Ο νέος κύκλος του Εργαστηρίου αναφέρεται στην αντιμετώπιση των περιόδων κρίσης σε παλιότερες εποχές και περιλαμβάνει μια σειρά 16 μηνιαίων «μαθημάτων». Όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Απριλίου, τα μαθήματα αυτά θα αναφέρονται κατά σειρά:
1. Στα φαγητά της οικονομικής φτώχειας.
2. Στην προετοιμασία για τις δύσκολες εποχές με τα περιεχόμενα του μαγατζέ (σήμερα καταψύκτη).
3. Στα καλούδια της αποτοξινωτικής νηστείας.
4. Στη διάκριση της γιορτής από τη καθημερινή μέρα.
5. Στα φάρμακα της φύσης.
6. Στις χειροτεχνικές πρακτικές (καλαθοπλεκτική, παρασκευή σαπουνιού, κτίσιμο τράφων, μεταποίηση ενδυμάτων κ.λπ.).
7. Στις ανέξοδες διασκεδάσεις.
8. Στην πολλαπλή χρήση και στην ανακύκλωση.
9. Στις ανταλλαγές αγαθών και εργασίας και στην αμοιβαία βοήθεια.
10. Στην κοινωνική εργασία.
11. Στους απαραίτητους για την επιβίωση κοινωνικούς δεσμούς.
12. Στη μετανάστευση για αναζήτηση εργασίας.
13. Στην οικιακή οικονομία εντός σπιτιού.
14. Στην οικιακή οικονομία στην εργασία.
15. Στη διαπαιδαγώγηση των νεότερων γενιών.
16. Τα μαθήματα θα λήξουν τον Ιούλιο του 2014 με κριτική ανασκόπηση του λεγόμενου «πολιτισμού της φτώχειας». Όλα θα μαγνητοφωνηθούν και μετά τη λήξη του κύκλου θα καταβληθεί προσπάθεια να αποθησαυριστούν σε σχετική έκδοση.
Ως φαγητά της οικονομικής φτώχειας και του διατροφικού πλούτου προτείνονται (για την προετοιμασία των συμμετεχόντων και για έναρξη της συζήτησης) από τους εμψυχωτές τα ακόλουθα:
Πρώτες ύλες: φύλλα λεμονιάς, κολοκυθοκορφάδες, τζάνερα, κολοκυθολούλουδα, τζίτζιφα, κληματσίδες, τσάγαλα, σπόροι χαρουπιού, κάπαρη, βολβοί ξυνίδας, άγρια χόρτα, σαλιγκάρια, άγρια σπαράγγια, αβρονιές, άγρια μανιτάρια, ραδικόριζες, κρίταμα, γλιστρίδα, αγριοαγκινάρες, χυμός σταφυλιών, χυμός ροδιού, ελιές, συκομάζα, μούρα, χόντρος (πλιγούρι), αγκιναρόγουλες, χαρουπάλευρα, καστανάλευρα, βελανιδάλευρα, κρουβίδες και παχέτα, τσιμούλια, χαβιάρες, τσουκνίδες, κεδροκούκουτσα, ασκορδουλάκοι κ.α.
Φαγητά στιγμής: πίτες, χειρομυλόπιτες, ξινόχοντρος, κουταλίτες, θολόσταση, σιταρομαγεριές, φωτοκόλλυβα, μαγειρική πατάτας (με μάραθα, με κρεμμύδια, με σέλινο, πατατόσουπες κ.λπ.), φάβα παντρεμένη, μαραθόπιτες, λαντουρίδια, κάστανα στιφάδο, κρεμμυδοκαλλίτσουνα, τραχανόπιτες, ξεροκούκια στιφάδο, ξεροκούκια γιαχνί, συμπεθεριό, μάραθα με ρύζι, στριφτοζούμια, κεφτέδες χωρίς κρέας (κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες κ.λπ.), κρεμμυδόπιτες, κολοκυθομπούρεκα, κουνουπίδια σφουγγάτα, ασκολύμπροι, λιανίδες στιφάδο, ρεβίθια με ξινόχοντρο, μπομπότες, χόρτα γιαχνί με κορόμηλα και τσάγαλα, λαδόστακες, κρομυδομαντόνες κ.α.
Επαναχρησιμοποίηση και επαναξιοποίηση (ανακύκλωση) τροφής: φακόριζα, φακόπιτες, σούπες οσπρίων σε ζωμό κοκάλων, όσπρια με άγρια χόρτα, ρεβιθοπίλαφα, τηγανόψωμα κ.α.
Συντήρηση εποχιακών περισσευμάτων: με ήλιο (αποξήρανση-αφυδάτωση), με αλάτι, με ζάχαρη, με ξίδι, με λεμόνι, με βρασμό, με αλισίβα κ.λπ.
«Πολυτέλειες»: σουμάδα από αμύγδαλα, σαλέπι από ορχιδέα, σαλέπι από φύκια, λικέρ (μανταρινιού, βερίκοκου κ.λπ), μυρτόρακη, καφές με χαρούπι, με ρεβίθι ή με ταχίνι, μέλι από χαρούπι ή ρόδια, κυδωνόπαστο, ρεβίθια στη χόβολη, στραγάλια, κρασόμελο, ρακόμελο, ξεροτήγανα, λουκούμια ανεβατά, ψωμί με μιτατόστακα κ.α.
Χορτασμός με τα μάτια, με ιστορίες, με κοινωνικές εθιμοτυπίες, με εναλλαγή γεύσεων.
Κανόνες ευζωίας: Το σήκωμα από το τραπέζι με το στομάχι ποτέ γεμάτο, το πιοτό πάντα με ρέγουλα και μεζέ, η συζήτηση στο τραπέζι, το αργό φαγητό («να μην τρως σαν τον κόρακα») κ.λπ.
Το πρώτο μάθημα, λοιπόν, για την αντιμετώπιση της κρίσης σε παλιότερες εποχές, θα αναφέρεται σε μια παρελθούσα (αλλά όχι αδύνατη και σήμερα) διατροφή, χωρίς φυτοφάρμακα, διοξίνες, χωρίς φαρμακωμένο αλογίσιο κρέας, χωρίς μεταλλαγμένα και τρελές αγελάδες. Θα αναφέρεται σε γεύσεις αυθεντικές, σε γεύσεις με ιστορία. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 από τις 6.00-8.30 μ.μ. στους χώρους του Β’ ΚΑΠΗ Ρεθύμνου. Σ’ αυτό, πέρα από τα 25 περίπου μέλη των ομάδων «Υγεία στην Τρίτη Ηλικία» που λειτουργούν στο Α’ και Β’ ΚΑΠΗ, μπορούν να πάρουν μέρος και είναι ευπρόσδεκτα για τον εμπλουτισμό της συζήτησης και μη μέλη ΚΑΠΗ, εφόσον ενδιαφέρονται και επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους οργάνωσής του (Α’ ΚΑΠΗ 28310 27800, Β’ ΚΑΠΗ 28310 55243 και Χάρης Στρατιδάκης (6974026196).