Ένα «παλαιάς κοπής» μάθημα Ωδικής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τετάρτη 21 Απριλίου οι μαθητές της τετάρτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η ιδέα ήταν του Εκπαιδευτικού Μουσικής της σχολικής μονάδας κ. Αντώνη Μαυράκη, που θέλησε να τους «βγάλει» συμβολικά από τα σπίτια τους, από τα οποία παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Τους έβγαλε όμως και από τον παρόντα χρόνο, μεταφέροντάς τους με τη χρονομηχανή του αρκετές δεκαετίες πριν.
Αυτό συνέβη στις εγκαταστάσεις του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης, στο χωριό Αμνάτος. Τον ρόλο του μουσικού ανέλαβε εκεί ο επιμελητής του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης, με βοηθούς τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργο Κανακάκη και τον παλαίμαχο αλλά πάντα ενεργό δάσκαλο Τάσο Κόλλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτοί συνταξιούχοι δάσκαλοι είχαν υπηρετήσει επί σειρά ετών στο «Καμαράκι», όπου και είχαν συνεργαστεί πολλές φορές στη διδασκαλία τους.
Στο διαδικτυακό μάθημα, οι μαθητές που το παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν αρχικά στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, μιας και δεν το έχουν επισκεφθεί δια ζώσης μέχρι σήμερα. Στην ξενάγηση βοήθησε η Τασία Ματζουράνη, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του Αγροκηπίου και Ζωοκηπίου, καθώς και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, επισκεπτόμενοι τον καθαυτό εκθεσιακό χώρο, διαπίστωσαν ότι κάποια από τα μαθήματα του παρελθόντος έχουν καταργηθεί ή έχουν μετεξελιχθεί. Ένα από αυτά είναι η Ωδική, που σήμερα εντάσσεται στην Αισθητική Αγωγή.
Στην αίθουσα προσομοίωσης διδασκαλίας στη συνέχεια, οι μαθητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν από μακριά ένα μάθημα, όπως παλιά, με τροπάρια και απολυτίκια, με πατριωτικά και κρητικά τραγούδια και με επετειακούς ύμνους, όπως αυτοί διδάσκονταν στο σχολείο προκειμένου να ψαλούν από τους μαθητές κατά τη Μεγαλοβδομάδα στους τοπικούς ενοριακούς ναούς. Κι ακόμη πληροφορήθηκαν με έκπληξη για τα κάλαντα Μεγάλης Παρασκευής και Σαββάτου του Λαζάρου, ενώ είχαν την ευκαιρία να σιγοψιθυρίσουν τον Ύμνο της Σημαίας (Μέσα μας βαθιά για σένα κ.λπ.), τον λεγόμενο «εθνικό ύμνο της Κρήτης» (Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη κ.λπ.) και τα Εγκώμια της Παναγίας (Ω γλυκύ μου έαρ κ.λπ.) με τη συνοδεία του ακορντεόν του Τάσου Κόλλια. Στο τέλος όλοι τού ευχήθηκαν τραγουδιστά, υπό τους ήχους της τρομπέτας του Αντώνη Μαυράκη «χρόνια πολλά» για τα γενέθλιά του, κι εκείνος ανταπέδωσε με το τραγούδι «Είμαστε από το Καμαράκι»! Τη μαγνητοσκόπηση και αναμετάδοση στη διαδικτυακή πλατφόρμα Webex είχε αναλάβει ο Κώστας Μαλαγάρης-Στρατιδάκης.
Το μάθημα Ωδικής παρακολούθησαν και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου κ.κ. Γιώργος Καλλιγιάννης – Ευαγγελία Νικάκη – Πόπη Σαλβαράκη – Ρίτα Κατριτζιδάκη – Χρήστος Παπουτσής και ο διευθυντής τους κ. Αλέκος Πεδιαδίτης. Όλοι ευχαριστούν το Μουσείο και τους εθελοντές του και του εύχονται, όπως οι μαθητές παλιότερα στα Κάλαντα του Λαζάρου, «Χρόνια πολλά, και την Αγίαν Ανάστασιν με το καλό»! Με τη σειρά του το Σχολικό Μουσείο αντεύχεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και ελπίζει μετά τις διακοπές, που ξεκινούν σε λίγες μέρες, το Σχολείο τους να λειτουργήσει «δια ζώσης» και οι τάξεις τους να μπορέσουν να παρακολουθήσουν στην Αμνάτο «ζωντανά» μαθήματα, όπως παλιά!
Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου