«Μετέωρη» είναι η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών για τον Νομό Ρεθύμνου, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε αυτή θα γίνει. Βασική αιτία είναι η απουσία ικανού αριθμού προσωπικού, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει στην χαρτογράφηση εκατομμυρίων εκτάσεων γης, καθώς και η έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, των μέσων και της τεχνογνωσίας που απαιτείται για την υλοποίησή τους.
Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος να έχει δώσει προθεσμία για την ανάρτηση των χαρτών ως το τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή το 2018, δεσμευόμενος για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με εποχικό προσωπικό, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, όμως, μέχρι στιγμής για τον Νομό Ρεθύμνου ούτε αυτή η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αφού δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για προσλήψεις.
Ωστόσο σύμφωνα με την διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, οι οποίοι, όπως εξήγησε δεν έχουν επιπτώσεις από αυτή την καθυστέρηση, αφού όπως ξεκαθαρίζει μπορούν να προχωρούν στις όποιες δραστηριότητες θέλουν βασιζόμενοι στην νομοθεσία που ισχύει μέχρι σήμερα με το χαρακτηρισμό των εκτάσεων από την υπηρεσία.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χαρτογράφηση έγινε το 2003 και αφορούσε το 8% των εκτάσεων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του βόρειου άξονα του νομού, τα οποία είναι τα εξής: Άδελε, Αρμένοι, Ρέθυμνο, Πρινές, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Ρουσοσπίτι, Πρασές, Χρωμοναστήρι, Μαρουλάς, Επισκοπή και Αργυρούπολη. Η χαρτογράφηση που έγινε πριν 14 χρόνια πρέπει επί της ουσίας να επαναληφθεί, αφού έχει περάσει μεγάλο διάστημα και υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις οι οποίες πρέπει να καταγραφούν εκ νέου.
Η διαδικασία αυτή είναι αδύνατο να γίνει με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό – τρία άτομα – τα οποία έχουν ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας με άλλες υποθέσεις της υπηρεσίας.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Νομού Ρεθύμνης Χαρά Καργιολάκη, ανέφερε: «Δεν υπάρχει κάποιο νεώτερο με τους δασικούς χάρτες. Δεν έχουν αναρτηθεί σε κανέναν νομό του νησιού πλην του Ηρακλείου. Θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα πριν που αποτελούν την προϋπόθεση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αναφέρομαι στην ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό. Ο υπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα προληφθεί εποχικό προσωπικό. Με τρία άτομα που έχει η υπηρεσία μας, οι δασικοί χάρτες στο Ρέθυμνο είναι αδύνατον να υπάρξουν. Δεν γίνεται τρία άτομα που ασχολούνται με όλες τις υποθέσεις της υπηρεσίας να χαρτογραφήσουν εκατομμύρια στρέμματα γης. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον νομό μας θα πρέπει να δοθούν και τα όρια των οικισμών που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και η όλη διαδικασία ανάρτησης των χαρτών είναι έωλη. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες οι οποίες ξεκινούν από το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή. Περιμένουμε και την προμήθεια ενός οχήματος, το οποίο έχει υπογραφεί όμως δεν το έχουμε παραλάβει, ενώ παράλληλα, περιμένουμε τα προγράμματα πάνω στα οποία θα δουλέψουμε για να βγάλουμε τους χάρτες» ενώ τόνισε ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία επίπτωση από την καθυστέρηση ανάρτησης των χαρτών σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν συνέπειες για τους πολίτες από την καθυστέρηση ανάρτησης των χαρτών. Ισχύει ότι ίσχυε. Εκδίδονται πράξεις χαρακτηρισμού και αυτές ισχύουν. Δεν τους κωλύει σε κάτι ο χάρτης καθώς για όποιες δραστηριότητες θέλουν να κάνουν, υπάρχει νομοθεσία και όταν γίνει η πράξη χαρακτηρισμού ισχύει η νομοθεσία».
Εργαλείο ανάπτυξης για τον τόπο οι δασικοί χάρτες
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, αφού επί της ουσίας έχουν να κάνουν με τον καθορισμό χρήσεων γης, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον. Με την προστασία των δασικών εκτάσεων από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, διασφαλίζεται η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία.
«Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς, είναι ο χάρτης ο οποίος σε όλη την έκταση του Νομού ξεκαθαρίζει ποιες περιοχές είναι δασικές, ποιες είναι γεωργικές. Στις περιοχές που εποπτεύονται από τη δασική νομοθεσία ισχύουν συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά μετά από κάποια διαδικασία. Στις γεωργικές εκτάσεις σε σχέση με τη δασική νομοθεσία δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Οπότε αυτόματα οποιοσδήποτε θέλει να φτιάξει κάτι σε μια περιοχή, γνωρίζοντας από πριν το χαρακτήρα της, ξεκινάει με άλλα δεδομένα. Ξέροντας τι έχεις, αυτόματα προχωράς στο επόμενο βήμα, το έχεις τελειώσει το πρώτο. Και είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αν σκεφτείτε ότι εμείς ουσιαστικά αναλωνόμαστε σαν υπηρεσία, το 80% του χρόνου μας φεύγει για πράξεις χαρακτηρισμού, ουσιαστικά αυτό το βήμα όταν αναρτηθεί ο χάρτης δεν θα χρειάζεται να γίνει» ανέφερε η κυρία Καργιολάκη, η οποία επανέλαβε τη αναγκαιότητα η διαδικασία να γίνει σωστά.