Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι προσλήψεις του μόνιμου ιατρικού προσωπικού που είχαν εξαγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να πάρει μια σημαντική «ανάσα» το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, Χαράλαμπος Μαρκάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, το τελευταίο διάστημα αρκετά τμήματα και κυρίως κλινικές του Νοσοκομείου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εξαιτίας του ότι δεν επαρκεί το μόνιμο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να υλοποιείται -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- το πρόγραμμα των εφημεριών.
Εξάλλου, στο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού που αντιμετωπίζει έντονα τους τελευταίους μήνες το ρεθεμνιώτικο Νοσοκομείο, προστίθεται και το σοβαρό ζήτημα που παρατηρείται και πανελλαδικά, αυτό της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών.
Το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί υπόψη της νέας Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένης Μπορμπουδάκη, η οποία μάλιστα προτίθεται να επισκεφθεί το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Νομού τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των επισκέψεων που προγραμματίζει σε όλα τα Νοσοκομεία του νησιού. Και αυτό προκειμένου να έχει συζητήσεις με την Διοίκηση και τους εκπροσώπους των γιατρών και των νοσηλευτών γύρω από την ορθή λειτουργία του Ιδρύματος.
Ενδεικτικό παράδειγμα για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αποτελεί η λειτουργία της παθολογικής κλινικής, στην οποία νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών (όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες κλινικές), με βάση τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή την ώρα η παθολογική κλινική διαθέτει 4 μόνιμους παθολόγους, εκ των οποίων όμως, η μία γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης. Έτσι για να καλυφθεί το κενό και να υλοποιείται χωρίς παρατράγουδα το πρόγραμμα των εφημεριών, η διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, ζήτησε την απόσπαση μίας παθολόγου από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, για να συμμετέχει μόνο στο πρόγραμμα των εφημεριών, το οποίο όμως και πάλι υλοποιείται με δυσκολία, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη διότι ενώ περιμέναμε πως και πως αυτές τις προσλήψεις για να πάρουμε μια ανάσα, τελικά όλα «πήγαν πίσω» με τις εκλογές. Όμως, το πρόβλημα στο νοσοκομείο μας παραμένει και εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το λέω αυτό διότι στην παθολογική κλινική για παράδειγμα, παρότι πήραμε την γιατρό από το Ηράκλειο -όπου σε ένα με δύο μήνες λήγει η σύμβασή της- είναι και πάλι δύσκολο να υλοποιηθούν, όπως πρέπει, οι εφημερίες που προβλέπονται τον μήνα. Άλλωστε αντίστοιχες δυσκολίες υπάρχουν και άλλες κλινικές, όπως για παράδειγμα, στην ορθοπεδική, την χειρουργική, την πνευμονολογική και αυτό επειδή δεν έχουμε μόνιμους γιατρούς και κυρίως ειδικευόμενους.
Για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή την κα Μπορμπουδάκη και τώρα βρισκόμαστε εν αναμονή της επίσκεψής της στο Νοσοκομείο, προκειμένου να τα συζητήσουμε εκτενώς και να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Μαρκάκης.
Οι ειδικευόμενοι
Εμμένοντας στο θέμα της έλλειψης ειδικευόμενων γιατρών, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο κ. Μαρκάκης σχολίασε ότι το πρόβλημα που δημιουργείται από την απουσία τους είναι τεράστιο. Και αυτό, όπως εξήγησε, διότι «δένει» τα χέρια σε όλα τα νοσοκομεία να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις κλινικές και τα τμήματά τους, δεδομένου ότι και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλέον γίνονται με το «σταγονόμετρο».
Με την ιδιότητά του μάλιστα ως διευθυντής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, τόνισε ότι αυτή την ώρα στην Μ.Ε.Θ., δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος γιατρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να τεθούν ακόμα σε λειτουργία τα δύο νέα και πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια που εξασφάλισε πρόσφατα η Μονάδα. Και όλο αυτό συμβαίνει επειδή το υπάρχον μόνιμο προσωπικό καλείται να ανταποκριθεί νυχθημερόν στις αυξημένες απαιτήσεις της μονάδας, που με την γλώσσα των αριθμών, οι απαιτήσεις αυτές αντιστοιχούν στα επτά κρεβάτια που λειτουργούν μέχρι σήμερα στην Εντατική.
«Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σχεδόν καθόλου ειδικευόμενους γιατρούς, άρα, αντιλαμβάνεστε τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς, αυτό που παρατηρούμε γενικότερα είναι ότι στις μέρες μας οι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν την Ελλάδα, καθώς αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Και όπως είναι φυσικό, η απουσία τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκάκης.
Οι προσλήψεις
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η διοίκησή του διεκδικεί στη παρούσα φάση την πρόσληψη 15 συνολικά ειδικευμένων γιατρών.
Αναλυτικά οι ειδικότητες αυτές έχουν ως εξής: 1 πνευμονολόγος (επιμελητής Β), 2 αναισθησιολόγοι (επιμελητές Β), 2 ορθοπεδικοί (επιμελητές Β), 1 μαιευτήρας – γυναικολόγος (επιμελητής Β), 1 καρδιολόγος (επιμελητής Β), 1 ακτινολόγος (επιμελητής Β), 1 οφθαλμίατρος (επιμελητής Β), 1 χειρουργός (επιμελητής Β), 1 νευρολόγος (επιμελητής Β) και 1 διευθυντής οδοντιατρικής.
Με βάση επίσης τον αναθεωρημένο από το 2014 οργανισμό λειτουργίας του Ιδρύματος -που βασίζεται στον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του 2012- εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη και 1 μικροβιολόγου.
Επιπλέον, η διοίκηση του Νοσοκομείου διεκδικεί την πρόσληψη και 1 παθολόγου (επιμελητή Β), καθώς επίσης και την κάλυψη 2 θέσεων γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα οι τρεις αυτές θέσεις είχαν προκηρυχθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Νοσοκομείου να ζητά την εκ νέου προκήρυξή τους.
Σημειώνεται ότι οι 2 θέσεις γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μπορούν να καλυφθούν από τις εξής ειδικότητες: παθολόγου, γενικής ιατρικής, χειρουργικής, καρδιολογίας, πνευμονολογίας, ορθοπεδικής και αναισθησιολογίας. Δηλαδή, η προκήρυξη βγαίνει στον «αέρα» με όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες και όποιες επιλεγούν.