Ένα ακόμα άνοιγμα στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά επιχειρούν οι παραγωγοί παραδοσιακών κρητικών προϊόντων που συμμετέχουν στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Μέλι, γαλακτοκομικά, παραδοσιακά ποτά και παρασκευάσματα, συστήνονται σε ντόπιους και τουρίστες, ενώ οι παραγωγοί τους, καλούν τους επισκέπτες της έκθεσης να τα γευτούν, αλλά και να αξιολογήσουν πέραν από τα γευστικά τους πλεονεκτήματα και τα θρεπτικά και όχι μόνο οφέλη που αυτά έχουν για την υγεία τους. Προϊόντα της κρητικής γης προβάλλονται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες πέραν της αρχικής τους μορφής της πρώτης ύλης και με νέα προϊόντα, τα οποία είναι τυποποιημένα και πιστοποιημένα.
Μετά το χαρούπι, τα σαλιγκάρια και την αλόη, τα οποία παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, φέτος είναι η σειρά του φραγκόσυκου και του ροδιού να «αποκαλύψουν» τις θρεπτικές αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τις χρήσεις που μπορεί να έχουν στο καθημερινό τραπέζι των Κρητικών και όχι μόνο. Ο χυμός και όλα τα παράγωγα του καρπού του ροδιού, σύμβολου της ζωής και της καλοτυχίας, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την πρόληψη και την προστασία της υγείας.
Αυτό φρόντισαν να υπενθυμίσουν με τις ευφάνταστες δημιουργικές συνταγές τους τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, που την Πέμπτη, βρέθηκαν στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Μέσα από τις εμπνευσμένες και πρωτότυπες γαστριμαργικές τους δημιουργίες έδειξαν στο κοινό, που γεύτηκε τα πιάτα τους, πώς μπορούν να εισάγουν το ρόδι στην καθημερινότητά τους, μέσα από νέες τεχνικές και προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως ο χυμός και η μαρμελάδα ροδιού, χωρίς αναγκαστικά να εμμένουν στην κατανάλωσή του ως φρούτο. Η διάδοση και καθιέρωση των παράγωγων αυτών προϊόντων, μπορεί να αποβεί προς όφελος των παραγωγών της Κρήτης, αυξάνοντας τη ζήτηση και προσφέροντας τους ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
Στην προσπάθεια της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, να γνωρίσει ο κόσμος το ρόδι σαν συστατικό της κουζίνας και όχι σαν φρούτο, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρός της Γιώργος Μακρής, που μαζί με τον αντιπρόεδρο της Λέσχης Γιάννη Κουφό και το μέλος της λέσχης κ. Όθωνα Χριστουλάκη, δημιούργησαν και προσέφεραν στον κόσμο ξεχωριστά πιάτα με πινελιές από ρόδι.
Ειδικότερα ο κ. Μακρής μιλώντας στην εφημερίδα ανέφερε: «Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης βρίσκεται και φέτος με μεγάλη στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής Ρεθύμνου. Η φετινή εκδήλωση έχει σαν θέμα το ρόδι, το πολύ γνωστό αυτό φρούτο με τους πολλούς συμβολισμούς αλλά και τις πολλές χρήσεις που έχει στην κουζίνα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Προσπαθούμε μέσα από τις συνταγές μας να συνδυάσουμε τα γνωστά παραδοσιακά υλικά της κρητικής κουζίνας με το ρόδι, για να δείξουμε πως πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει, μιας και συνδυάζεται άψογα με τα παραδοσιακά μας προϊόντα, δίνοντας γευστικό αποτέλεσμα σε κάθε χρήση του. Το πρώτο μας πιάτο που παρουσιάσαμε είναι ξυνόχοντρος με απάκι σβησμένο με χυμό ροδιού, γραβιέρα και φρέσκο θυμάρι. Όλα τα συστατικά είναι παραδοσιακά προϊόντα, στα οποία ο χυμός ροδιού δίνει μια ιδιαίτερη απογειωτική γεύση. Επιπλέον, και στο γλυκό μας χρησιμοποιούμε παράγωγα ροδιού. Ετοιμάσαμε γλυκό παξιμάδι χαρουπιού με ανθότυρο και μαρμελάδα ροδιού, που επίσης είναι βασισμένο σε παραδοσιακά υλικά, συνδυασμένα με ένα πρωτότυπο τρόπο. Σκοπός μας είναι ο κόσμος να γνωρίσει το ρόδι ως συστατικό της κουζίνας και όχι σαν φρούτο και να το αγαπήσει ως τέτοιο».
Δράσεις για να γνωρίσουν τα παιδιά την αξία του ψωμιού στην παράδοση της Κρήτης
Βασικός πυλώνας της κρητικής κουζίνας και παράδοσης ήταν ανέκαθεν το ψωμί, συνοδεύοντας τόσο τα καθημερινά τραπέζια όσο και τις ιδιαίτερες στιγμές των κατοίκων του νησιού, όπως οι γάμοι. Σε μια προσπάθεια προβολής του κρητικού πολιτισμού και διατροφικού μοντέλου, στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής οργανώθηκαν δράσεις για τα παιδιά, προκειμένου να τα διδάξουν τη σημασία του ψωμιού στην παράδοση του νησιού.
Στα πλαίσια αυτά με την βοήθεια του αρτοποιού Μανώλη Παπαδάκη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, το εργαστήριο «Σιτάρι ο ευλογημένος άρτος». Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και ζυμώματα ήρθαν σε επαφή με τις πρώτες ύλες και έφτιαξαν το δικό τους ψωμί, ενώ έμαθαν και για τη διατροφική του αξία. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην αξία που έχει να γνωρίσουν τα παιδιά την παράδοση και να γίνουν συνεχιστές της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσει της κυρίας Δέσποινας Μαθιουδάκη που με το βιωματικό σεμινάριο «Γιορτινό ψωμί στην Κρήτη» δίδαξε στο λιλιπούτειο ακροατήριό της, πως τα πλουμιστά ψωμιά συνόδευαν ευτυχισμένες στιγμές των Κρητικών, όπως οι γάμοι, καθώς και τον συμβολισμό των σχεδίων που κοσμούν τα ψωμιά αυτά.
«Τα παιδιά έμαθαν για πλουμιστά ψωμιά της Κρήτης και ειδικότερα τα ψωμιά του γάμου, ενώ έπλασαν μόνα τους τα στολίδια που τοποθέτησαν πάνω στο δικό τους ψωμί. Μέσα από την παράδοση και σε όλα τα δρώμενα ένα κομμάτι σημαντικό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί, είναι το ψωμί και ειδικότερα το ψωμί του γάμου. Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι και για την ιεροτελεστία του γάμου αλλά και για την ίδια την λαογραφία της Κρήτης. Το πως επικεντρώνεται η ίδια η παράδοση μέσα από πρακτικές και σχήματα που αποτυπώνονται πάνω στο ψωμί, είναι κάτι που εξηγήσαμε στα παιδιά για να τα βοηθήσουμε να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Σκοπός μας ήταν να τους τονίσουμε τη σημασία που έχουν πάνω στο ψωμί τα «πλουμιά», όπως ονομάζονται τα στολίδια από κομμάτια ζύμης, που είναι όλα αρχέγονα σύμβολα. Το φίδι για παράδειγμα είναι πανάρχαιο Μινωικό σύμβολο, σύμβολα αφθονίας, όπως είναι το σταφύλι και το στάχυ σύμβολα γονιμότητας, όπως τα πουλιά που αποτυπώνονται και αυτά πάνω στο ψωμί, θέλοντας να δώσουν τον δικό τους συμβολισμό».
Πλήθος επισκεπτών γεύτηκε τις δημιουργίες της Tourism School
Το Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων της Tourism School της Σχολής «Τεχνολογία & Εκπαίδευση» συμμετείχε στα εγκαίνια της 4ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής. Οι σπουδαστές της Σχολής υπό την καθοδήγηση των Chef-Εκπαιδευτών Δημήτρη Τσιουδάκη, Γιώργου Νικολιδάκη, Μανόλη Φωτεινίδη και του Pastry Chef-Εκπαιδευτή Γιώργου Κατσαβίδη, ετοίμασαν στον χώρο της εκδήλωσης και προσέφεραν στους επισκέπτες της Γιορτής νόστιμα κεράσματα.
Ο Δημοτικός Κήπος πλημμύρισε με γευστικά αρώματα και πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις αλμυρές και γλυκές παρασκευές των σπουδαστών, οι οποίες συνδύαζαν παραδοσιακά υλικά και σύγχρονη τεχνική σε ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα.
Η Σχολή ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στο άρτιο αποτέλεσμα.
Δωρεάν είσοδος στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, προκάλεσαν ακυρώσεις στις προγραμματισμένες μουσικές συναυλίες και αλλαγές στο υπάρχον πρόγραμμα της Γιορτής.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Γιορτής Κρητικής Διατροφής διαμορφώνονται ως εξής:
Η έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων παραμείνει ανοικτή όλες τις μέρες 19:00-23:00.
Σάββατο 4 Ιουλίου 2015
• 19:30
Μέλισσα – μέλισσα!!! μέλι γλυκύτατο!!!
Μαζί μας η μέλισσα Μελίτσα, να μας χαρίσει όλα τα μυστικά της κυψέλης της!!! Επιμέλεια: Αερόστατο. Ομιλητής ο κ. Νίκος Μπιρλιράκης, μελισσοκόμος.
• 20:30
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Κρήτες.
Ο Δημήτρης Κεραμιανάκης με το συγκρότημά του, θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι το τέλος της βραδιάς.
Κυριακή 5 Ιουλίου 2015
• 19:30
Τυρί – τυράκι!!!
Πως φτάνουμε από την παραγωγή στην κατανάλωση;;; Ελάτε να παίξουμε, να γευτούμε και να μάθουμε!!! Επιμέλεια: Αερόστατο.
Ομιλητής ο κ. Βογιατζιδάκης Νικόλαος, τυροκόμος.
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015
• 19:30
Παιδί και διατροφή!
Η Κρητική διατροφή αποτελούσε πάντα ασπίδα του οργανισμού έναντι ασθενειών της σύγχρονης εποχής. Σε συνεργασία με τους μικρούς μας φίλους, προσπαθούμε με παιχνίδια και διαδραστικές ασκήσεις, να τους ενημερώσουμε και να τους βοηθήσουμε, στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών.
Επιμέλεια προγράμματος – Ομιλητές: κ. Μαριάννα Σταυρουλάκη και κ. Χάρης Χαρωνίτης, διατροφολόγοι.
• 20:30
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από τον Παραδοσιακό Σύλλογο Ερωφίλη.
Ο Γιάννης Δινιακός, ο Νίκος Συνολάκης με το συγκρότημά τους θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι το τέλος της βραδιάς.
Τρίτη 7 Ιουλίου 2015
• 19:30
Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., υλοποιούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, με θέμα «Δημιουργικό Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών».
Επιμέλεια προγράμματος: κ. Κωνσταντίνος Χριστίδης, εικαστικός.
• 20:00
Η Αμαριώτισσα κ. Δέσποινα Μαρκίδη παρασκευάζει Ρεθεμνιώτικα καλιτσούνια.
Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών σε συνεργασία με συμπολίτες που προέρχονται από γειτονικές χώρες της Μεσογείου, κερνάει εδέσματα από τις τοπικές τους κουζίνες, με εμφανή συγγένεια-συνάφεια και έντονες γαστρονομικές αλληλεπιδράσεις.
• 21:00
Κρητική παραδοσιακή μουσική και χοροί της Κρήτης από το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Αρκάδι.
Ο Βαγγέλης Γκαλονάκης με το συγκρότημά του θα μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι το τέλος της βραδιάς.
«Σας περιμένουμε και τις επόμενες μέρες κοντά μας, για να στηρίξετε με την αυθόρμητη και ενεργή παρουσία σας την εκδήλωση που φέρει έντονα τους καρπούς τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα ακούσματα της κρητικής γης και παράδοσης: Τη Γιορτή της Κρητικής Διατροφής!» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής.