Όχι μόνο με θετικό πρόσημο, αλλά με πολύ καλούς οιωνούς και για την επόμενη σεζόν, έκλεισε η φετινή τουριστική περίοδος για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ρεθύμνου.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνου με την ονομασία «Ξένιος Ζεύς», βάσει των οποίων φέτος οι πληρότητες στις επιχειρήσεις τους κυμάνθηκαν μεταξύ 77% έως και 83%. Ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπου οι πληρότητες της σεζόν είχαν φτάσει περίπου στο 70% έως και το 75% σε κάποιες περιπτώσεις.
Η αύξηση αυτή οφείλεται φέτος στην μείωση περίπου 6%-7% του πακέτου «all inclusive», καθώς έμειναν κενές θέσεις στα αεροπλάνα δίδοντας έτσι την δυνατότητα να ταξιδέψουν προς την χώρα μας και οι λεγόμενοι μεμονωμένοι τουρίστες, όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο ταμίας της Ένωσης, Μανόλης Χλιαουτάκης. «Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα ποσοστά για τις πληρότητες στα καταλύματα του Νομού παρουσιάζουν αυξητική τάση χρόνο με τον χρόνο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χλιαουτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα καλή από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, δεδομένου -όπως είπε- ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχει φροντίσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια να ανακαινίσει καταλύματά τους, αναβαθμίζοντας έτσι και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προτιμούν αυτή την μορφή του τουρισμού.
«Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει στην ανακαίνιση των καταλυμάτων τους, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη «τύχη» για το αύριο, αν μπορώ να το εκφράσω έτσι. Διότι αναμφισβήτητα περισσότερα είναι τα συμβόλαια που κλείνει ένας συνάδελφος όταν το κατάλυμά του αποτελείται από δύο ή τρεις χώρους που είναι πλήρως εξοπλισμένοι, απ’ ότι όταν πρόκειται για ένα σκέτο δωμάτιο χωρίς ιδιαίτερα κομφόρ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Χλιαουτάκης.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι όλοι σχεδόν οι μήνες του καλοκαιριού κύλησαν ικανοποιητικά, ενώ ο μήνας που επεφύλαξε μεγάλες εκπλήξεις στον κλάδο του ήταν ο Οκτώβριος, όπου οι πληρότητες που καταγράφηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους.
«Πέρυσι, είπε χαρακτηριστικά, οι πληρότητες που είχαμε στα καταλύματά μας τον Οκτώβριο ήταν της τάξεως του 50%, ενώ φέτος ο Οκτώβριος έκλεισε με πληρότητες 75%. Την αύξηση αυτή μέσα σε μία χρονιά δεν την περιμέναμε και πραγματικά μας ξάφνιασε ευχάριστα. Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους θερινούς μήνες και αυτοί εξελίχθηκαν ικανοποιητικά και μάλιστα ο καλύτερος μήνας για μας ήταν ο Ιούλιος».
Τα βασικά χαρακτηριστικά των πελατών τους
Αναφερόμενος επίσης ο Μανόλης Χλιαουτάκης στα βασικά χαρακτηριστικά των αλλοδαπών επισκεπτών που δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα τουριστικά καταλύματα του Νομού, είπε ότι πρόκειται κυρίως για ζευγάρια (οικογένειες) που έχουν παιδιά, αδέλφια, ηλικιωμένους γονείς και γενικά είναι πολυπληθείς. «Είναι δηλαδή, οι τουρίστες αυτοί που έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λεγόμενου καλού πελάτη», συμπλήρωσε ο ταμίας της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνου.
Κάποιοι μάλιστα από τους εν λόγω επισκέπτες, αρκετά συχνά προτιμούν σουίτες πολυτελείας στο ιστορικό κέντρο για παράδειγμα, ενώ κάποιες άλλες φορές προτιμούν βίλες με πισίνες στους οικισμούς, προκειμένου να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν ήσυχα καταλύματα για λιγότερα άτομα.
Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μανόλης Χλιαουτάκης, οι τιμές για την μίσθωση τέτοιου είδους καταλυμάτων, δηλαδή, των εκσυγχρονισμένων, κυμαίνονται από 90 έως και 130 ευρώ την βραδιά, ανάλογα με την διαθεσιμότητά τους και φυσικά τον μήνα προτίμησης των επισκεπτών.
Οι βασικοί «αιμοδότες» του κλάδου είναι σταθερά οι Άγγλοι και οι Γερμανοί τουρίστες, οι Γάλλοι -που μάλιστα φέτος αυξήθηκαν κατά πολύ- οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, καθώς και οι τουρίστες από το Ισραήλ που επίσης το φετινό καλοκαίρι ήταν αυξημένοι.
Σε ό,τι αφορά ωστόσο, τους επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες, που γενικά προτιμούν την Κρήτη ως προορισμό, αυτοί χρόνο με τον χρόνο δείχνουν να περιορίζουν το ενδιαφέρον τους για διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Ρεθύμνου.
Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία της Ένωσης, σήμερα στο Νομό Ρεθύμνου δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 7 έως 8 χιλιάδες ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, αρκετοί από τους οποίους «πρόλαβαν» τις λεγόμενες καλές τουριστικές περιόδους, όπου οι πληρότητες στις επιχειρήσεις τους άγγιζαν ακόμα και το 100% για κάποιους καλοκαιρινούς μήνες, με βάση τον κ. Χλιαουτάκη.
«Στις μέρες μας πλέον είναι δύσκολο να επιτευχθεί ένα τέτοιο ποσοστό πληροτήτων, όπως συνέβαινε παλαιότερα με ευκολία θα έλεγα. Όμως και από τα ποσοστά των πληροτήτων που καταγράψαμε φέτος στο κλάδο μας, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Θα πρέπει μάλιστα να επισημάνω ότι όσοι συνάδελφοι έχουν εκσυγχρονίσει τις επιχειρήσεις τους, δίδοντας την δυνατότητα φιλοξενίας σε αλλοδαπούς επισκέπτες με οικογένειες, όπου πέρα από τα παιδιά, μπορούν να φιλοξενηθούν και οι παππούδες, αυτοί καταγράφουν μεγαλύτερες πληρότητες», είπε.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε τα εξής: «Ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί περίπου το 7% του τουρισμού στο Νομό μας. Και μάλιστα είμαστε το «αντίδοτο» του μαζικού τουρισμού που αντιπροσώπευε ο κολοσσός της Tomas Cook».
Σχολιάζοντας επίσης ο ταμίας της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνου την «μόδα» της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας AIRBNB, που τελευταία κερδίζει συνεχώς έδαφος και στο Νομό μας, παρατήρησε ότι αυτού του είδους η πρακτική δεν πλήττει τον κλάδο του, αλλά αντιθέτως, όπως είπε, συμβάλλει ώστε να διαχέονται στην αγορά περισσότεροι αλλοδαποί επισκέπτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
«Το AIRBNB -ανέφερε- καταλαμβάνει το δικό του κομμάτι στην μεγάλη πίτα και εμείς από την πλευρά μας καταλαμβάνουμε το δικό μας. Άλλωστε, ο κλάδος μας δεν φοβάται τον ανταγωνισμό που ούτως ή άλλως υπάρχει και είναι μεγάλος στις μέρες μας. Για μας το ζητούμενο ήταν και παραμένει να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος γίνεται, ώστε να διαχέεται στην τοπική αγορά προκειμένου να ενισχύονται και οι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ως βασικό αιμοδότη τους τον τουρισμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Χλιαουτάκης.
Εξάλλου, όπως πρόσθεσε ο ανταγωνισμός και στον κλάδο του είναι μεγάλος όχι μόνο με τις ανταγωνίστριες χώρες στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο, αλλά και σε πανελλήνιο καθώς φυσικά και σε παγκρήτιο επίπεδο.