Σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των νεκρών νεογέννητων ζώων, στα κοπάδια αιγοπροβάτων του Μυλοποτάμου. Τα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά και οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για καταστροφική συνέπεια στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Οι ίδιοι είναι ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και περιμένουν την βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών. Το ζήτημα αφορά αιγοπρόβατα που βόσκουν στον Ψηλορείτη, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι από τα Ανώγεια, Ζωνιανά, Αβδελά, Κάλυβο κ.λπ.
Χθες, μετέβη στα Ανώγεια κλιμάκιο της Περιφέρειας, προκειμένου να κάνει αυτοψία ώστε να καταλήξει στις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα και να καταπολεμηθούν. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Οικονομίας του Ρεθύμνου Έφη Βιδάκη, τον κτηνίατρο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνου, Αθανάσιο Νάκο, καθώς και τον κτηνίατρο του ΕΛΓΑ Ηρακλείου Κώστα Ψαρουδάκη. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε σε δύο ποιμνιοστάσια σε συνεργασία με τον σύλλογο Κτηνοτρόφων Ανωγείων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνιάτρων οι αποβολές και οι θάνατοι των νεογέννητων ζώων οφείλονται στην διατροφή των αιγοπροβάτων σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν φέτος. Αναλυτικότερα υπάρχει έλλειψη ιχνοστοιχείων στη διατροφή των ζώων που οφείλεται στις ζωοτροφές που καταναλώνονται και στην απουσία φρέσκιας βλάστησης. Παράλληλα οι αρμόδιοι κτηνίατροι τονίζουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας του προβλήματος είναι η ανομβρία, αφού λόγω καθυστέρησης των βροχών δεν υπάρχει χλωρό χορτάρι στα βοσκοτόπια για να τραφούν τα πρόβατα.
Αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν στα Ανώγεια εκ νέου αυτοψίες για περαιτέρω έρευνα της έκτασης του προβλήματος. Παράλληλα στις 9:00 το βράδυ της ίδιας μέρας στο Δημαρχείο Ανωγείων, θα γίνει ενημέρωση στους παραγωγούς από τους κτηνιάτρους της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ για το μέγεθος και τις αιτίες του προβλήματος.
Σχετικά με το πρόβλημα η κυρία Βιδάκη ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ότι είναι πρόβλημα χωρικά εντοπισμένο στον ορεινό Μυλοπόταμο, καθώς και ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας. «Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται σε περιόδους ξηρασίας και ανομβρίας με τελευταία εμφάνισή του πριν από περίπου 3 χρόνια. Αφορά ελλειποβαρή νεογέννητα ζώα τα οποία ή γεννιούνται νεκρά ή πεθαίνουν λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους. Συμβαίνει σε ζώα που γεννιούνται νωρίς σε περίοδο ξηρασίας. Είναι πολύ πιθανόν ζώα των ίδιων παραγωγών που θα γεννήσουν το Δεκέμβρη να μην αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».
Σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού των νεκρών ζώων, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ανωγείων Στεφανή Χαιρέτη να κάνει λόγο για εκτεταμένο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου. Σύμφωνα με τον κ. Χαιρέτη πλήγμα έχουν υποστεί περίπου 30 παραγωγοί στο Δήμο Ανωγείων, ενώ αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές όπως τα Ζωνιανά, τον Αβδελά κ.ά. Παράλληλα ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσπάθεια που καταβάλει ο σύλλογος ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες: «Σαν σύλλογος πιέζουμε τον ΕΛΓΑ να δοθεί στους παραγωγούς αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν. Από πλευράς ΕΛΓΑ ο κ. Ψαρουδάκης μας ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον οργανισμό, αλλά θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για να διερευνηθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι».