Με μετακίνηση γιατρού από το Νοσοκομείο Χανίων δόθηκε χθες προσωρινή λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που από προχθές διαθέτει μόλις δυο αναισθησιολόγους.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα νευραλγικό τμήμα από το οποίο εξαρτάται η λειτουργία όλων σχεδόν των κλινικών του Νοσοκομείου -Μαιευτική, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Καρδιολογική- υπήρξε κινητοποίηση και προς το παρόν οι ανάγκες τόσο χθες όσο και για το σαββατοκύριακο έχει σχεδιαστεί να καλυπτούν με μετακίνηση γιατρών από νοσοκομεία όμορων νομών, ενώ την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση του Νοσοκομείου θα συνάψει σύμβαση με ιδιώτη αναισθησιολόγο, όπως ανέφερε ο διοικητής, Λευτέρης Μαρκάκης, προκειμένου να καλύψει το εφημεριακό κενό που δημιουργείται.
Παράλληλα, σύμφωνα με την διοίκηση του Νοσοκομείου μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να βρίσκονται στις θέσεις τους οι δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι από την σχετική προκήρυξη που περιλαμβάνει συνολικά 14 θέσεις μόνιμων γιατρών.
«H αλήθεια είναι ότι είχαμε μια παραίτηση γιατρού την περασμένη Τέταρτη, που σημαίνει ότι είχαμε έλλειψη αναισθησιολόγου, την οποία φροντίζουμε να καλύψουμε είτε με μετακινήσεις από άλλους νομούς όπως έγινε σήμερα, ενώ εξετάζουμε και άλλες λύσεις όπως την απασχόληση συνεργατών με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας, όπως προβλέπεται και από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχει εκδοθεί από το υπουργείο που λόγω κορωνοϊού προβλέπει ότι μπορούν να απασχολούνται και να κάνουν κάποιες εφημερίες κάποιοι ιδιώτες γιατροί. Θεωρούμε ότι πολύ σύντομα το θέμα θα λυθεί. Εξετάζουμε δηλαδή την σύναψη σύμβασης με ιδιώτη γιατρό, ο οποίος θα έρθει στο Νοσοκομείο να κάνει κάποιες εφημερίες. Είμαστε σε συζητήσεις για τις μετακινήσεις γιατρών για να καλύψουν το σαββατοκύριακο και από δευτέρα πιστεύομε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με τον ιδιώτη αναισθησιολόγο. Ούτως ή άλλως περιμένουμε τις δυο μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, που μέσα στον επόμενο μήνα ή το αργότερο μέσα Ιουλίου θα έχουν τοποθετήσει τη λύση της σύμβασης» τόνισε ο κ. Μαρκάκης.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς η πληρότητα των θέσεων στο αναισθησιολογικό τμήμα»
Οι γιατροί πραγματοποίησαν χθες συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει η απουσία ικανού αριθμού αναισθησιολόγων. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο είναι δραματική, αφού αφενός οι δυο αναισθησιολόγοι υπερβάλλουν εαυτόν πραγματοποιώντας σχεδόν διπλάσιες από το επιτρεπόμενο όριο εφημερίες, την στιγμή που το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει τα έκτακτα περιστατικά. Και όλα αυτά την στιγμή που η ειδικότητα του αναισθησιολόγου είναι απαραίτητη για χειρουργεία, γέννες, καρδιολογικά περιστατικά και παιδιατρικά και την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου.
Όπως εξηγούν οι γιατροί, για να μπορούν να λειτουργούν δυο χειρουργικά τραπέζια απαιτούνται τέσσερις αναισθησιολόγοι, δυο για τα χειρουργεία, ένας τρίτος για τα έκτακτα περιστατικά και ένας ακόμα για να παρακολουθεί τα χειρουργεία της επόμενης μέρας, καθώς όπως τόνισαν ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται την προηγούμενη ημέρα.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας.
Η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ευαγγελία Βροντάκη, αναφερόμενη στα προβλήματα που προκύπτουν σημείωσε: «Τα πράγματα στο Νοσοκομείο είναι πάρα πολύ δύσκολα. Καθημερινά δεν ξέρουμε πως θα διαχειριστούμε τα χειρουργεία, πως θα διαχειριστούμε τα επείγοντα περιστατικά, πως θα διαχειριστούμε ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει, καθώς κάθε μέρα έχουμε κάτι διαφορετικό. Σήμερα (χθες) δηλαδή καλύφθηκε η εφημερία, δεν το γνωρίζαμε χθες (προχθές) το μεσημέρι. Έχουμε κάνει 8 εφημερίες ο καθένας μας και 5 εφημερίες η αγροτικός, που ήταν με μετακίνηση από το Κέντρο Υγείας Περάματος. Και οι εφημερίες αυτές πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με την κανονική μας βάρδια, χωρίς να έχουμε πάρει άδεια και χωρίς ρεπό. Η απουσία αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα τμήμα. Την κατάσταση αυτή την έχουμε επισημάνει πολύ καιρό πριν. Υπάρχουν συνάδελφοι που παραιτήθηκαν είτε επειδή ολοκλήρωσαν το επικουρικό τους είτε για να πάρουν άλλη θέση, είτε συνταξιοδοτήθηκαν. Από το 2018 που θα έφευγε η κα Πολίτη με σύνταξη υπήρχε ενημέρωση για το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν. Ξεκινώντας το 2019 ήμασταν καλά σε ό,τι άφορα τον αριθμό των αναισθησιολόγων. Αρχές του 2019 έφυγε μιας συνάδελφος. Μας έλεγε μια άλλη ότι θα παραιτηθεί. Ενημερώναμε ότι η κατάσταση δεν θα είναι καλή και δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στη καθημερινότητα καλύπτοντας δυο χειρουργικές αίθουσες και να καλύπτουμε εφημεριακό καθεστώς και επείγοντα. Ενημερώσαμε ότι θα φτάναμε σε αύτη την κατάσταση να μείνουμε μόνο δυο αναισθησιολόγοι. Τακτικά χειρουργεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο, επειδή δεν επαρκεί ο αριθμός των αναισθησιολόγων».
Ο διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής, Παναγιώτης Αποστολάκης, τόνισε με έμφαση ότι η κλινική την οποία διευθύνει δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αναισθησιολόγο: «Είμαστε η πιο επικίνδυνη ειδικότητα από όλες. Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Μαιευτική Κλινική αν δεν υπάρχει 24ωρη παρουσία αναισθησιολόγου. Δεν μπορεί να περιμένει μια αποκόλληση πλακούντα, μια αιμορραγία, μια γυναίκα που μπαίνει σε τοκετό και απαιτείται καισαρική. Δεν μπορεί να μην έχει αναισθησιολόγο. Αυτό δεν υφίσταται. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένας αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο καθημερινά μόνο για τα έκτακτα περαστικά. Μιλάμε μόνο για τα έκτακτα, τα τακτικά δεν γίνονται, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να διώχνουμε τα περιστατικά» ανέφερε.
«Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών τόνισε πως τα δεδομένα είναι πολύ άσχημα και το Νοσοκομείο δεν είχε φτάσει ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια θέση. Σε δήλωσή του ανέφερε πως το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: «Ποτέ δεν είχε φτάσει το Νοσοκομείο σε τέτοια κατάσταση όπως σήμερα. Έχουμε μείνει με δυο αναισθησιολόγους, οι οποίοι έχουν καλύψει το πλαφόν τους το εφημεριακό, που σημαίνει ότι από δω και πέρα δεν μπορούν να εφημερεύουν, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να είναι ακάλυπτο. Μας ενημέρωσε η διοίκηση το πρωί οτι για σήμερα (Παρασκευή) έχει εξασφαλιστεί η εφημερία από ένα συνάδελφο που ήρθε από τα Χανιά και μας διαβεβαίωσε ότι από Δευτέρα θα γίνουν προσπάθειες για να καλυφτούν οι επόμενες μέρες του μήνα. Όσον άφορα το σαββατοκύριακο, ακόμα ψάχνουν να δουν πως θα λύσουν το πρόβλημα της εφημερίας. Δεν είναι όμως μόνο το πρόβλημα της εφημερίας. Είναι ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε τα έκτακτα περιστατικά. Ορθοπεδικά που χρειάζεται να χειρουργηθούν από χθες (Πέμπτης) άρχισαν να μεταφέρνονται στους άλλους νομούς, Χανιά και Ηράκλειο. Για μας η κατάσταση πλέον είναι μη ελέγξιμη. Δεν γίνεται ασθενείς να μπαίνουν σε ασθενοφόρα και να μεταφέρονται από τη μια μεριά της Κρήτης στην άλλη. Θέλω να πιστεύω όχι στο και πέντε αλλά στο και είκοσι ότι κάτι θα γίνει, ώστε το πρόβλημα να το λύσουν. Τα προβλήματα βεβαία δεν μένουν εκεί. Ήδη μας ενημέρωσαν οι δυο συνάδελφοι όπου έρχονται από Χανιά και εξυπηρετούν τη Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε πρόβλημα. Έχουν δηλώσει ότι επειδή υπάρχει πρόβλημα στις κλινικές των Χανίων θα είναι δύσκολο να συνεχίζουν να έρχονται. Την Πνευμονολογική Κλινική ενισχύει μια γιατρός από το Κέντρο Υγείας της πόλης. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν δεν προκηρυχτούν οι μόνιμες θέσεις, ώστε να καλυφτούν τα κενά πραγματικά δεν νοούμαστε Νοσοκομείο. Είμαστε Κέντρο Υγείας».
Ο Γιάννης Σαριδάκης, μέλος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου είπε: «Όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ένα τακτικό χειρουργείο και μένουν σε αυτόν τον τόπο πρέπει να καταφύγουν στα Χανιά και το Ηράκλειο για κάτι που θα μπορούσε να γίνει με μεγάλη ασφάλεια και με πολύ καλά αποτελέσματα στο Νοσοκομείο μας. Εκτός από τα επείγοντα που είναι η πρώτη γραμμή, εκτός από το άγχος που έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, γιατί μέχρι χθες το μεσημέρι δεν ξέραμε αν θα είχαμε εφημερεύοντα αναισθησιολόγο, προκύπτουν δυνητικά επικίνδυνες θανατηφόρες καταστάσεις σε όλες τις ειδικότητες. Δεν υπάρχει λειτουργία Νοσοκομείου χωρίς αναισθησιολόγο. Αυτό που παλεύαμε χρόνια να αποφύγουμε να υποβαθμιστούμε σε επίπεδο Κέντρου Υγείας, το βλέπουμε μπροστά μας να ξετυλίγεται αυτές τις ημέρες. Επίσης είναι εγκληματική, ειδικά για τα νοσοκομεία μας, η καθυστέρηση της προκήρυξης που υπήρχε για τις μόνιμες θέσεις. Εμείς δεν έχουμε άλλη λύση από το να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, καθώς και να εγκριθεί από το Νοσοκομείο ο νέος οργανισμός που προβλέπει περισσότερες θέσεις γιατρών για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε νέες προκηρύξεις. Αν δεν γίνει αυτό το Νοσοκομείο είναι καταδικασμένο σε αργό θάνατο».
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου αναφέρει:
«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει πολλές φορές επικοινωνηθεί στους πολίτες από την Ένωση Γιατρών. Σε πολλά τμήματα υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν ένα αριθμό εφημεριών που δεν μπορούν να αντέξουν και να περιορίσουν ιατρεία και λειτουργίες των κλινικών. Όμως τους τελευταίους μήνες «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Αποκορύφωμα το πρόβλημα του Αναισθησιολογικού τμήματος. Οι αναισθησιολόγοι είναι δύο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνονται τακτικά και έκτακτα χειρουργεία. Ότι υπάρχουν μέρες όπως η σημερινή ημέρα που δεν θα υπάρχει εφημερεύων Αναισθησιολόγος. Δηλαδή αν κάποιος πάθει ανακοπή δεν θα μπορεί να γίνει ανάνηψη, αν κάποιος χρειαστεί υποστήριξη με αναπνευστήρα δεν θα μπορεί να διασωληνωθεί, αν χρειαστεί επείγον χειρουργείο θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο νόμο, αν μια γυναίκα έχει επαπειλούμενη κύηση θα πρέπει να διακομισθεί με κίνδυνο για την ίδια και το μωρό, αν ένα παιδάκι ή ένα νεογνό χρειαστεί βοήθεια αναισθησιολόγου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα. Πρακτικά αναστέλλεται η δυνατότητα εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής σε οποιοδήποτε τμήμα του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο στη διαχείριση του πραγματικά επείγοντος περιέρχεται στις δυνατότητες ενός Κέντρου Υγείας.
Με λίγα λόγια εφημερία και πρωινή εργασία Νοσοκομείου χωρίς αναισθησιολόγους δεν υπάρχει.
Ως Ένωση Γιατρών ζητάμε άμεσα τη λύση του προβλήματος με προσωρινά αλλά και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα που είναι η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και η δημιουργία κινήτρων για τις θέσεις που βγαίνουν «άγονες». Ζητάμε να αγωνιστείτε μαζί μας για να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο μας».