Σε μια λαμπρή τελετή και με την παρουσία πολιτικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, η 7η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον». Με το Ελληνικό Βραβείο για το Περιβάλλον τιμήθηκε ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας.
Τα βραβεία, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Σ.Ε.Β., της Κ.Ε.Δ.Ε., της ΕΝ.Π.Ε., της Ε.Ε.Δ.Ε. και άλλων φορέων, θεωρούνται από τα πιο σημαντικά του τομέα στην χώρα μας. Το βραβείο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ. αφορούσε το ιδιαίτερα πρωτοποριακό Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και άλλων φορέων.
Στην εκδήλωση, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ.) βράβευσαν δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρείες που κατάφεραν να συνδυάσουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία.
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Μαλεβιζίου, Δημήτρης Τζεδάκης.
«Μια ακόμα βράβευση για τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ., μια ακόμα αναγνώριση για την σημαντική δουλειά που γίνεται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών στην Κρήτη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Κάθε βραβείο είναι σημαντικό και μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο και να έρθουμε σε επαφή με νέους φορείς που μπορεί να λειτουργήσουν και ως επόμενοι συνεργάτες, ακόμα όμως πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως αναγνωρίζεται το ότι η δουλειά που κάνουμε και οι πολλές συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει, έχουν αποτέλεσμα και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνεχίζουμε, ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά και ακόμα πιο αποφασιστικά σύμφωνα με το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό μας».
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που βραβεύτηκε στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ.), είναι μια συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο, προτείνεται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής, με τη λειτουργία του να έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην Ελλάδα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, αλλά και να αναβαθμίζει περιβαλλοντικά -και όχι μόνο- τη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι επιδιωκόμενοι στόχοι από τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας είναι οι ακόλουθοι:
Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και την αναψυχή.
Να οργανώσει χωροταξικά το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις όπως:
i. το Δημοτικό Πράσινο Σημείο- Κέντρο Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή ( ΠΣ- ΚΑΕΔΙΣΠ),
ii. τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ,
iii. την προ-επεξεργασία πρασίνων-ογκωδών του Δήμου,
iv. τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου,
v. τις πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.
Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας) όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ.
Να αναπτύξει ερευνητικές – καινοτόμες – επιδεικτικές εφαρμογές κυκλικής οικονομίας.
Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.