21 °C Rethymno, GR
04/10/2022

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών


Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των χωριών του Αγίου Βασιλείου, με συμμετοχή και της συντονιστικής ομάδας Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ.
 
Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10:30 το πρωί, στα Τρία Μοναστήρια, όπου οι διαδηλωτές θα φτάσουν μέχρι το Δημαρχείο με τα οχήματά τους και από ‘κει πεζοί θα κατευθυνθούν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.
 
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνουν με ανακοινώσεις τους τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ και το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ.
 
Ειδικότερα στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ., η ΕΛΜΕΡ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζεται ότι έχει προκηρυχτεί τρίωρη στάση εργασίας 11:00-2:00 για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Μετά την έγκριση του υβριδικού – τέρατος που απειλεί την ελευθερία των βουνών μας και την αξιοπρέπεια του τόπου μας, δηλώνουμε την αγωνιστική μας στήριξη στις αποφάσεις της επιτροπής αγώνα Αγίου Βασιλείου. Είναι χρέος του κάθε λεύτερου ανθρώπου που αγαπά τον τόπο του και θέλει να τον παραδώσει ζωντανό στις επόμενες γενιές, ο αγώνας κατά των πολυεθνικών της περιβαλλοντικής ερημοποίησης. Σήμερα είναι ιστορική αναγκαιότητα ν’ αποτρέψουμε τα σχέδιά τους. Τα σχέδια των πολυεθνικών του θανάτου αλλά και των κυβερνήσεων που τους παραδίδουν γη και ύδωρ. Και αυτό θα κάνουμε, αψηφώντας κάθε κόστος όπως κάθε λαός που αγωνίζεται για τη Γη και την Ελευθερία».
 
Από την πλευρά του το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου καλεί όλους τους κατοίκους του Ρεθύμνου να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι τοπικές κοινωνίες του Αγίου Βασιλείου για την ακύρωση των σχεδίων υφαρπαγής της γης τους και της εγκατάστασης ανεμογεννητριών χωρίς της συγκατάθεσή τους. Στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων τονίζουν:
 
«Η νέα επένδυση προβλέπει τη δημιουργία ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου σε δύο τεραστίων διαστάσεων λιμνοδεξαμενές σε δασικές περιοχές που φιλοξενούν το μοναδικό στο είδος του Αζιλακόδασος. Συνδυαστικά θα δημιουργηθούν τέσσερα αιολικά πάρκα, με συνολικά 106 ανεμογεννήτριες, σε Ρέθυμνο και Χανιά και σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι πιο πολλές πάνω σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Τα τέσσερα αιολικά πάρκα χωροθετούνται στις θέσεις Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Κανδάνου – Σελίνου Χανίων (34 ανεμογεννήτριες), Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά (14 ανεμογεννήτριες), Λαμπινή του Δήμου Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (11 ανεμογεννήτριες) και Καλή Συκιά, επίσης στον Δήμο Αγ. Βασιλείου (47 ανεμογεννήτριες ισχύος). Η τεράστια αυτή «επένδυση» μετατρέπει την Κρήτη σε πλωτό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για όλη την Ευρώπη και πέραν της περιβαλλοντικής ζημίας ακυρώνει τις όποιες δυνατότητες υφίστανται για το σχεδιασμό της αναπτυξιακής της προοπτικής με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
 
Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να σεβαστεί τις συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας και τη βούληση των πολιτών. Καλούμε τους εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση σε Δήμους και Περιφέρεια να πάρουν άμεσα θέση και να διεκδικήσουν την προστασία των τοπικών κοινωνιών και των κοινών μας πόρων από την επιβουλή των πολυεθνικών. Καλούμε όλους τους κατοίκους του Ρεθύμνου να συμμετέχουν μαζικά στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία έξω από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου (προσυγκεντρώσεις: 10:30 στα Τρία Μοναστήρια, μηχανοκίνητη πορεία προς Δημαρχείο και 11:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου)».
 
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των β-ΑΠΕ στην δική του ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα βουνά του νησιού παραχωρούνται συστηματικά μέσω δασικών χαρακτηρισμών στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για τοποθέτηση αιολικών: Χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και γεωργικής γης αλλάζουν χρήση. Η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός πλήττονται καίρια. Μετά το ξεπούλημα της γης, έρχεται να προστεθεί και το ξεπούλημα των νερών μας. Τα υπόγεια και επιφανειακά νερά της Κρήτης αποκτούν πλέον ενεργειακή χρήση.
 
Μονοπωλιακοί ενεργειακοί κολοσσοί όπως η γαλλική EDF (που προωθεί την πλειονότητα των υβριδικών έργων στην Κρήτη) θα διαχειρίζονται εκτός από την παραγωγή ενέργειας και τους υδάτινους πόρους του νησιού, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ιδιωτικοποίηση του νερού που είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση σ’ αυτό είναι αναφαίρετο και προστατευμένο δικαίωμα κάθε πολίτη.
 
Καλούμε όλη την Κρήτη να ξεσηκωθεί απέναντι στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών!
 
Καλούμε τον κάθε πολίτη να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο έργο αυτό και σε κάθε άλλο έργο που απειλεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
«Όποιος σπέρνει ανεμογεννήτριες θα θερίσει θύελλες»
 
Για το θέμα, ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή αγώνα πρώην Δήμου Αρκαδίου ενάντια στις β.Α.Π.Ε, στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:
 
«Ως επιτροπή αγώνα πρώην Δήμου Αρκαδίου ενάντια στις β.Α.Π.Ε θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να στείλουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στα χωριά του Άι Βασίλη και σε κάθε γωνία της Κρήτης που σηκώνει κεφάλι στα σχέδια κυβερνήσεων και πολυεθνικών για να πλιατσικολογήσουν ακόμα μια φορά τις ζωές μας, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης αυτή τη φορά.
Δεκάδες αιολικά πάρκα στην Κρήτη για να παραχθεί ενέργεια, που δεν θα κλείσει ούτε ένα συμβατικό εργοστάσιο, ενώ θα υποθηκεύσουμε τεράστιες εκτάσεις και τα νερά μας στα συμφέροντα των πολυεθνικών της ενέργειας. Δηλαδή μας αντιμετωπίζουν σαν πρωτόγονους ιθαγενείς και χωρίς ούτε καν να ρωτήσουν τις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν να τις ενημερώσουν (με τεράστια ευθύνη των τοπικών αρχών) θέλουν να θυσιάσουμε βουνά, νερά, τουρισμό, κτηνοτροφία για να πλουτίσουν οι ίδιοι που ελέγχουν και τις συμβατικές και ρυπογόνες μορφές ενέργειας. Ενώ πάλι εν αγνοία μας τους επιδοτούμε μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνοντας το τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) εδώ και χρόνια.
 
Η απάτη είναι μεγάλη και καλοστημένη αλλά τα έρμα ξύπνησαν. Στη περιοχή μας εκτός από το περιβαλλοντικό έγκλημα με την κωδική ονομασία ΧΥΤΑ Αμαρίου έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα σχέδια για βιομηχανοποίηση της περιοχής με αιολικά πάρκα, ακόμα και δίπλα στη μονή Αρκαδίου και με ολόκληρο χωριό, το Καβούσι, μέσα στα σύνορα του αιολικού πάρκου.
 
Κατ’ αρχάς πιστεύουμε ότι αν οι κάτοικοι ενός τόπου δεν θέλουν να μαγαριστεί, τότε ενωμένοι έχουν όλες τις δυνάμεις και όλα τα δίκια του κόσμου για να μην το επιτρέψουν. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας και θα συμπαρασταθούμε και σε όποια άλλη περιοχή έχει ανάγκη. Σε όλο το νησί φτιάχνονται επιτροπές αγώνα που μαζί με το παγκρήτιο δίκτυο αγώνα ενάντια στις β.Α.Π.Ε., που υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια ετοιμαζόμαστε να ακυρώσουμε τα σχέδια των πολυεθνικών. Τώρα ο Άι Βασίλης μας χρειάζεται όλους. Με αρχή την πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια την Τετάρτη και για όσο χρειαστεί. Καλούμε όλους τους Ρεθεμνιώτες να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις με τα ραντεβού να είναι 10:30 στα Τρία Μοναστήρια για τη μηχανοκίνητη πορεία, που θα συναντήσει στις 11:00 την πεζή συγκέντρωση στο δημαρχείο.
 
Άραγε θα συνυπογράψουν οι Κρητικοί την καταστροφή του τόπου τους για μερικές θέσεις security; Αν η απάντηση είναι όχι τότε οι εταιρείες θα ξανασκεφτούν το κόστος που μπορεί να έχει η επένδυσή τους.
 
Ούτε αιολικά ούτε υβριδικά, πράσινη ανάπτυξη τα πράσινα βουνά.
 
Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας».