Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Παρασκευά Συριανόγλου με τίτλο «Μια Αγάπη, Δυο Θεοί», με την υποστήριξη του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, που πραγματεύεται την αγάπη και τη δύναμη της ψυχής, η οποία ανθεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις και τελικά καταφέρνει να υπερνικήσει τις διαχωριστικές γραμμές αλλά και τα στεγανά, που θέτουν οι κοινωνίες των ανθρώπων.
Βασικός χαρακτήρας του βιβλίου του Παρασκευά Συριανόγλου είναι η Φωτεινή Τσακανίκα, η ζωή της οποίας αν και μοιάζει σαν παραμύθι είναι, ωστόσο, αληθινή. Η Φωτεινή Τσακανίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αϊβαλί της Μικρασίας και γεύτηκε τον ξεριζωμό των Χριστιανών από τις πανάρχαιες εστίες τους. Γνώρισε τον πρώτο διωγμό του 1914 και έζησε με όπλο την πίστη της και την αγάπη της για τη ζωή. Το 1922 με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Μικρά Ασία, η Φωτεινή σε ηλικία 16 ετών άγγιξε σχεδόν τον θάνατο, η μοίρα ωστόσο θέλησε να σωθεί και να βρει τελικά την ευτυχία στο πρόσωπο του Τούρκου αξιωματικού που την έσωσε.
«Είναι μια πραγματική ιστορία που αφορά μια Ελληνίδα από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, που το 1922, στα 16 της χρόνια, την κράτησαν οι Τούρκοι. Την έσωσε κάποιος αξιωματικός στέλνοντάς την ως υπηρέτρια στο σπίτι του και μετά από τέσσερα χρόνια την παντρεύτηκε. Δημιούργησε μια οικογένεια αξιοζήλευτη, χωρίς να προδώσει την πατρίδα αλλά ούτε την πίστη της, παρόλο που φαινομενικά έγινε μουσουλμάνα προκειμένου να παντρευτεί» αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο συγγραφέας Παρασκευάς Συριανόγλου και συνεχίζει λέγοντας: «Είχε μια αρχοντιά. Ήταν πολύ καλλιεργημένο άτομο, καθώς τότε τελείωνε το Παρθεναγωγείο του Αϊβαλιού και πήγαινε για δασκάλα. Είχα την τύχη να την γνωρίσω από κοντά και ξέρετε τι μου είπε στις συζητήσεις που είχαμε: «Στον άλλο κόσμο που θα πάω, θα πω στον Άγιο Πέτρο ότι είμαι Ρωμιά». Αυτό το κουβαλούσε πάντα μέσα της. Είχε το εικονοστάσι μέσα στο σπίτι της με οκτώ εικόνες».
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρίνα Τζακώστα, η οποία μιλώντας για το έργο μεταξύ άλλων τόνισε: «Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος στην ειρήνη και στην αγάπη. Αυτό που αποκόμισα από το βιβλίο είναι ότι όλοι είμαστε ίδιοι, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο από το οποίο προερχόμαστε, ανεξάρτητα από το αν είμαστε Έλληνες ή Τούρκοι, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι. Τα συναισθήματα και η αγάπη είναι ίδια για όλους και μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα ενωμένοι. Οι αναγνώστες του βιβλίου, πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, μπορούν να διδαχθούν μέσα από αυτό ότι είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, με τις ίδιες ανάγκες. Νομίζω πως η γυναίκα αυτή βρήκε τη δύναμη από την απόγνωση που της δημιούργησε η απώλεια. Δηλαδή ότι έφθασε στον πάτο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, όποτε δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανέβει. Για αυτό πιάνεται από ό,τι καλό της προσφέρεται -όχι από οτιδήποτε- και το χρησιμοποιεί δημιουργικά για να επιβιώσει».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου ο αναγνώστης του μπορεί να διδαχθεί πολλά από την ιστορία της Φωτεινής Τσακανίκα, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2004 σε ηλικία 98 ετών. «Το βιβλίο αυτό που έγραψα έχει ένα μεγάλο δίδαγμα. Ότι δηλαδή η ψυχική δύναμη του ανθρώπου είναι τεράστια. Αυτή η γυναίκα έζησε τρομερές καταστάσεις κι όμως δεν έχασε την ταυτότητά της. Κι όπως μου είπε: «Η ταυτότητά μου είχε πάνω τη σφραγίδα του Σταυρού και τον πόθο μιας λεύτερης πατρίδας».
Ο κ. Συριανόγλου εξέφρασε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» το παράπονό του καθώς, όπως ισχυρίζεται, στις μέρες μας ο κόσμος δεν διαβάζει πολλά βιβλία, παρά το γεγονός ότι εκδίδονται πολύ αξιόλογα πονήματα κατά καιρούς. «Από το να διαθέτω πέντε-έξι ώρες για να δω τηλεόραση, ας διαθέτω δύο μόνο κι άλλες δύο για να διαβάσω ένα καλό βιβλίο. Νομίζω ότι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο. Υπάρχουν τόσα καλά βιβλία για να επιλέξει κανείς ανάλογα με το γούστο και τις επιθυμίες αλλά το κακό είναι πως έχουν λιγοστέψει οι αναγνώστες και για αυτό φταίει η τηλεόραση».
Η παρουσίαση του βιβλίου «Μια Αγάπη, Δυο Θεοί» έγινε στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, σε μια κατάμεστη αίθουσα από μέλη του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών. Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου, τα οποία συγκίνησαν τους παρευρισκομένους, μεταφέροντάς τους μνήμες και μυρουδιές από τις αλησμόνητες Πατρίδες. Εν συνεχεία ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου που έγινε από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαρίνα Τζακώστα, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο φιλόλογος Βασίλης Τζουράς.