19 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Μια θεατρική παράσταση «a caso pensato»

Μια φορά ήταν ένας Κρητικός, ένας Πελοποννήσιος, ένας Χιώτης, ένας Κύπριος, ένας Αρβανίτης και ένας Λογιώτατος από την Κω που συγκεντρώθηκαν τυχαία σε μια «λοκάντα» (ξενοδοχείο) στο Ναύπλιο και, μαθαίνοντας την είδηση της καταστροφής της αρμάδας του Ιμπραήμ (1827) από τις Μεγάλες Δυνάμεις, αποφάσισαν να γιορτάσουν όλοι μαζί. Η ιδιάζουσα γλωσσική συμπεριφορά τους δημιουργεί προβλήματα στη συνεννόηση και όταν τα παραπίνουν, πάνω στον πατριωτικό ενθουσιασμό τους, εξαιτίας μιας γλωσσικής παρεξήγησης ο Αρβανίτης τραυματίζει με μια πιστολιά τον Κρητικό. Ο Επτανήσιος αστυνόμος που καταφτάνει προσπαθεί να εξακριβώσει αν ο τραυματισμός του Κρητικού είναι a caso pensato (εκ προμελέτης) ή caso d’ accidente (τυχαίο). Παρά την ανακριτική του πείρα, όμως, δεν τα καταφέρνει, επειδή ούτε αυτός καταλαβαίνει το γλωσσικό ιδίωμα των μαρτύρων, ούτε οι μάρτυρες το δικό του. Στο τέλος όλοι αφήνονται ελεύθεροι, επειδή, σύμφωνα με τη Διοίκηση, όλα τους συγχωρούνται, γιατί είναι «ξένοι» άνθρωποι.
 
Το έργο του Δ. Βυζάντιου «Βαβυλωνία» παρουσίασε το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης την Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014, στο θέατρο Ερωφίλη (Φορτέτζα). Το έργο -το πρώτο θεατρικό έργο της Ελληνικής λογοτεχνίας μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους- αποκτά διαχρονικότητα χάρη στην πολυεπίπεδη λειτουργία του. Η σύγχυση και η ασυνεννοησία μπορεί να μην προκαλείται σήμερα από τα διαφορετικά γλωσσικά ιδιώματα, αλλά δεν παύει να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας, κυρίως γιατί δε γίνεται καμιά προσπάθεια να «συνομιλήσουμε» και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο. Η Βαβυλωνία, σύμφωνα με την ανάγνωση του Ομίλου Μουσικής και Θεατρικής Παιδείας του σχολείου, που ανέβασε την παράσταση, αποτελεί πρόταση κατανόησης του ανοίκειου και της ετερότητας, όχι ως αντανακλαστικής συναισθηματικής αντίδρασης συμπάθειας αλλά ως δεξιότητας που αποκτιέται μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία.
 
Ο Όμιλος Μουσικής και Θεατρικής Παιδείας του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης απαρτίζεται από μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου και του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου. Εμμένει στον παιδευτικό ρόλο του θεάτρου που, ως βιωματική εμπειρία και διαδραστική επικοινωνία, συνιστά προνομιούχο πεδίο άσκησης της συναισθηματικής νοημοσύνης και ανάπτυξης της ενσυναίσθησης, διαχρονικά ζητούμενα της κοινωνίας. Και η προετοιμασία της παράστασης έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές, προσπαθώντας να αναστήσουν τους ήρωες του Βυζάντιου, να κάνουν λογιώ λογιώ ταξίδια. Να γελάσουν, να κλάψουν, να αγχωθούν, να συνεργαστούν, να διαφωνήσουν, στο τέλος όμως να «συν-ομιλήσουν» μεταξύ τους και ελπίζουν και με το κοινό που γέμισε το Θέατρο «Ερωφίλη».
 
Έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν οι μαθητές: Ανατολίτης: Μεταξάκη Κατερίνα, Ξενοδόχος: Μακρυγιάννης Θωμάς, Λογιώτατος: Κατσαούνης Δημήτρης, Μωραΐτης: Παναγόπουλος Ορέστης, Ρασούλης: Τσαπακίδης Γιάννης, Κύπριος: Στεφανάκης Λευτέρης, Χιώτης: Μαρκουλάκης-Ιορδανίδης Νίκος, Αρβανίτης: Φλουρής Γιώργος, Κρητικός: Παντελάκης Βαγγέλης, Αστυνόμος επτανήσιος: Χαλκιαδάκης Δημήτρης, Γεράσιμος: Ποθουλάκη Κατερίνα, Αντζουλής: Τουρνάκη Αγάπη, Διονύσιος: Νικολιδάκη Ελένη, Γραμματέας: Τσιμπούκα Εύα, Γαρούφω (παραμάνα της Κανέλλας): Μιχάλα Μίνα, Κανέλλα (αρραβωνιαστικιά του Κρητικού): Πίσσα Μαρία, Γιατρός: Βαρδαξής Μακάριος.
 
Συντελεστές της παράστασης: Βοηθοί: Γουμενάκη Μαρία, Μπάντρα Κωνσταντίνα, Ντουμανά Δανάη. Υποβολείο: Γουμενάκη Ιωάννα. Σκηνικά: Δραμιτινού Αργυρώ, Πυρούδη Ελευθερία, Νικολουδάκη Ελένη, Ντουμανά Δανάη. Μακιγιάζ: Πυρούδη Ελευθερία, Παυλάκη Μαρία. Σχεδιασμός αφίσας: Ντουμανά Δανάη. Τα τραγούδια της παράστασης «Τ’ αϊ-Γιώργη» και «Θαλασσινοί» ηχογραφήθηκαν στο MP-Studio. Λαούτο έπαιξε ο Μανώλης Κυδωνάκης. Τραγούδησαν οι μαθητές/μέλη του Ομίλου: Μακρυγιάννης Θωμάς, Μεταξάκη Κατερίνα, Παντελάκης Βαγγέλης, Τουρνάκη Αγάπη, Τσαπακίδης Γιάννης, Τσιμπούκα Εύα.
 
Τη σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια της παράστασης είχε η υπεύθυνη του Ομίλου Μπεϊκάκη Κασσάνδρα.
 
Το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της παράστασης και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης για τη χρηματοδότηση, τους Αφούς Γαβαλά για την κατασκευή του σκηνικού, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Χαρκίων «Η Ψηλή κορφή» και τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης για τη βοήθεια που πρόσφεραν στα σκηνικά, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την ηθική και υλική υποστήριξη.