Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία για τη λεγόμενη «ενδοδημοτική κινητικότητα», η οποία επισπεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, βάζοντας τους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως τους εργαζομένους που ενδιαφερόταν σε πενθήμερο «αγώνα δρόμου».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στους δήμους και την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από πλευράς υπαλλήλων για μετάταξη ήταν μικρό, κυρίως γιατί εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς το διαδικασίες.
Ωστόσο ο ακριβής αριθμός εργαζομένων που ζήτησε μετάταξη μεταξύ των τοπικών δήμων ή γενικά από το Ρέθυμνο προς την υπόλοιπη Κρήτη ή άλλες περιοχές της χώρας και αντίστροφα, θα μπορεί να προσδιοριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν οι αιτήσεις τεθούν υπόψη των δημάρχων και του περιφερειάρχη είτε για να υποδεχθούν νέους εργαζόμενους, είτε για να συμφωνήσουν να αποχωρήσουν κάποιοι από τις υπηρεσίες τους για άλλους φορείς.
Υπενθυμίζεται, ότι η διαδικασία της εθελοντικής μετακίνησης, αφορά τους υπαλλήλους, που υπηρετούν τους φορείς των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης, τα νομικά τους πρόσωπα, τους συνδέσμους των Ο.Τ.Α. και τις ενώσεις δήμων και περιφερειών.
Μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη, 3 Απριλίου, το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του φορέα υποδοχής θα πρέπει να συντάξει απόφαση μετάταξης, «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διαδικασίας» με την οποία βεβαιώνεται ότι υπάρχει η αναγκαία πίστωση και την αποστέλλει «για έλεγχο νομιμότητας στον οικείο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή προκειμένου για την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ στον υπουργό Εσωτερικών».
Εάν για οποιοδήποτε λόγο ο φορέας υποδοχής δεν προωθήσει τη διαδικασία της μετάταξης οι υπάλληλοι παραμένουν στην οργανική τους θέση.
Η απόφαση της μετάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του φορέα υποδοχής και από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης οι υπάλληλοι τίθενται για ένα μήνα σε διαθεσιμότητα, η οποία παύει αυτοδικαίως με την πάροδό του, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον φορέα υποδοχής και οι υπάλληλοι αναλαμβάνουν καθήκοντα στη νέα τους υπηρεσία.
Το προσωπικό αυτό μετά το πέρας της διαδικασίας δεν δύναται να χαρακτηριστεί ως πλεονάζον και άρα να τεθεί εκ νέου σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας.
Τι ζήτησαν οι αυτοδιοικητικοί φορείς του Ρεθύμνου
Παράλληλα με τους εργαζόμενους όμως, οι αυτοδιοικητικοί φορείς είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν προσωπικό ανακοινώνοντας τις ειδικότητες που επιθυμούσαν για να καλύψουν κενά των υπηρεσιών τους.
Σε τοπικό επίπεδο η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου ζήτησε μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία δύο κτηνιάτρους, ενώ ο Δήμος Ρεθύμνου ζήτησε ένα γεωπόνο, ένα Π.Ε. διοικητικό – οικονομικό, ένα Π.Ε. διεκπεραίωσης για το Κ.Ε.Π. ένα αρχιτέκτονα, ένα πολιτικό μηχανικό, ένα οδηγό, δύο χειριστές μηχανημάτων έργων και δύο λογιστές Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ζήτησε ένα πολιτικό μηχανικό, ένα μηχανολόγο μηχανικό, ένα κοινωνικό λειτουργό, ένα διοικητικό υπάλληλο και ένα υδραυλικό.
Ο Δήμος Αμαρίου ζήτησε να καλυφθεί μία θέση της Οικονομικής του υπηρεσία με ένα οικονομολόγο ή λογιστή και μία θέση της Τεχνικής Υπηρεσίας με ένα τοπογράφο μηχανικό ή μηχανολόγο μηχανικό.
Ο Δήμος Μυλοποτάμου ζήτησε λογιστή Α’ τάξης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ένα Τ.Ε. διοικητικού – λογιστικού, ένα πολιτικό μηχανικό, ένα μηχανικό περιβάλλοντος, ένα αρχιτέκτονα, ένα Τ.Ε. ηλεκτρολόγο μηχανικό, ένα Τ.Ε. βρεφονηπιοκόμο και ένα οδηγό απορριμματοφόρου.
Ο Δήμος Ανωγείων ζήτησε ένα μηχανικό δομικών έργων, ένα ηλεκτρολόγο μηχανικό τεχνολογικής εκπαίδευσης, ένα οδηγό και ένα διοικητικό υπάλληλο.