Επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις θάλασσες του Ρεθύμνου από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα ενώ η Κρήτη μετρά συνολικά είκοσι επτά νεκρούς. Η σχέση πολλών λουομένων με τη θάλασσα δεν είναι καλή, καθώς βουτούν σε αυτή έχοντας πρώτα καταναλώσει φαγητό ή αλκοόλ ή ακόμα περισσότερο υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στην κολύμβηση ακόμα και όταν η θάλασσα είναι επικίνδυνη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ναυαγοσώστες είναι εκείνοι που επιτελούν σημαντικό έργο στις ακτές κάθε καλοκαίρι, εφόσον υπάρχουν φυσικά, καθώς σώζουν πολλαπλάσιες ζωές από εκείνες που χάνονται.
Οι πνιγμοί φαίνεται πως έχουν εξελιχτεί σε μάστιγα για τη χώρα, καθώς παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ναυαγοσώστες, που δικαίως έχουν χαρακτηριστεί φύλακες άγγελοι των θαλασσών, εν τούτοις είναι αρκετές οι περιπτώσεις που είτε δεν προλαβαίνουν να επέμβουν, είτε οι παραλίες είναι αφύλακτες και χωρίς ναυαγοσώστη.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου Ρεθύμνου και οι επτά πνιγμοί που σημειώθηκαν φέτος στο Ρέθυμνο αφορούν στις βόρειες παραλίες του νομού δηλαδή από τη Σκαλέτα μέχρι και την Επισκοπή. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες. Οι δυο γυναίκες ήταν Ελληνίδες 43 και 77 ετών αντίστοιχα ενώ τη ζωή της στη θάλασσα του Ρεθύμνου έχασε και μία Πολωνίδα 60 ετών. Από τους άνδρες ο ένας ήταν Έλληνας (39 χρονών) και οι υπόλοιποι αλλοδαποί υπήκοοι και συγκεκριμένα ένας 54χρονος Άγγλος, ένας Γάλλος 62 ετών και ένας Νορβηγός 76 ετών.
Ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου Φραγκίσκος Δασκαλάκης έκανε λόγο για μια δύσκολη από πλευράς καιρικών συνθηκών καλοκαιρινή περίοδο με επικίνδυνες θάλασσες ενώ για μια ακόμα φορά επέστησε την προσοχή των λουόμενων να ακολουθούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών και να τηρούν τους βασικούς κανόνες προτού βουτήξουν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν: «Το τρέχον έτος είχαμε 7 πνιγμούς, το 2015 επίσης 7, το 2014 13. Βλέπουμε μια μείωση από το 2014 μέχρι τώρα, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμα η φετινή θερινή περίοδος. Ωστοσο, οι πνιγμοί ανά θερινή περίοδο εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα οι συνθήκες θαλάσσης. Φέτος δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές. Εμείς λέμε πάντα ότι οι λουόμενοι δε θα πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, να μην εισέρχονται στη θάλασσα, ειδικά σε περιοχές μη πολυσύχναστες, όπου δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες και αν είναι εφικτό, να πηγαίνουν να απολαμβάνουν το λουτρό τους σε παραλίες που έχουν ναυαγοσώστες. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή από την τρίτη ηλικία και τα μικρά παιδιά. Ακόμα, οι λουόμενοι να μην εισερχόμαστε στη θάλασσα όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή φαγητό πριν από λίγη ώρα και γενικά να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των ναυαγοσωστών. Το σημαντικότερο είναι να συμβουλεύονται οι λουόμενοι πάντα τον ναυαγοσώστη και να κολυμπούν σε σημεία που υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη ώστε να υπάρχει κάποιος που αν χρειαστούν τη βοήθεια του να μπορεί να την προσφέρει και αυτός είναι μόνο ο ναυαγοσώστης».
Περισσότερες από εκατό οι διασώσεις στον δήμο Ρεθύμνου
Η ανάθεση του ναυαγοσωστικού έργου από τους δήμους κάθε καλοκαίρι, σε εταιρείες με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, είναι απαραίτητη από τη στιγμή που σέβονται την ανθρώπινη ζωή και επιθυμούν να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τους πνιγμούς από τις οργανωμένες παραλίες τους. Το κυριότερο βάρος πρέπει να δίδεται στην πρόληψη και όχι στη διάσωση αυτή καθ’ αυτή, δηλώνουν οι υπεύθυνοι ναυαγοσωστικών εταιριών, οι οποίοι δίδουν ιδιαίτερη έμφαση και στη σωστή συνεργασία που πρέπει να έχουν με τον κάθε Δήμο, τις παραλίες του οποίου καλούνται να φυλάξουν.
Ήδη φέτος οι διασώσεις στις παραλίες του δήμου Ρεθύμνης ξεπέρασαν τις εκατό, όπως αναφέρει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο ανάδοχος του έργου Γιάννης Αγριμάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με ιδιαίτερα επικίνδυνες θάλασσες. «Το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει περισσότερες από εκατό διασώσεις και τα δυσάρεστα που έχουμε αντιμετωπίσει είναι σε καλές καιρικές συνθήκες που «έφυγε» από τη ζωή ένας 77χρονος και ένας ακόμα προχθές στο Σφακάκι, μια πολύ επικίνδυνη και δύσκολη διάσωση λόγω των ρευμάτων που υπήρχαν στην περιοχή. Ο ναυαγοσώστης εντόπισε τον λουόμενο ζωντανό όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών «κατέληξε». Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο καθώς υπήρξαν πάρα πολλές μέρες με φουρτούνα. Καθημερινά οι ναυαγοσώστες με επιμονή και υπομονή επιδίδονταν στο έργο τους. Οι πύργοι μπορεί να είναι 17 στις παραλίες του Ρεθύμνου, όμως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες 24 ναυαγοσώστες βρίσκονται επί ποδός. Μπορεί τα μποφόρ να μην ήταν πολύ ψηλά φέτος όμως ο κίνδυνος στα 4 μποφόρ ήταν πολύ μεγαλύτερος λόγω των ρευμάτων. Εμείς καλούμε τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ναυαγοσωστών και όταν βλέπουν κόκκινη σημαία να μην μπαίνουν στη θάλασσα. Παράλληλα θέλω να παρακαλέσω όλα τα ξενοδοχεία να έχουν σε απόσταση 200 μέτρων σκηνή με κουλούρες για να μπορούν να αξιοποιηθούν όταν παρίσταται ανάγκη και ένα κοντάρι με σημαία για να ενημερώνεται ο κόσμος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ναυαγοσώστες που με ιδιαίτερο ζήλο επιτελούν το έργο τους και το λιμεναρχείο για την άριστη συνεργασία που έχουμε».