Ο αγροτουρισμός στην Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για το νησί και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η Κρήτη διαθέτει όλα τα απαραίτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Τουριστικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας που βρίσκονται στην ενδοχώρα και προσφέρουν εκτός από τη διαμονή και σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, και οι οποίες έχουν ταυτόχρονα την προσωπική σφραγίδα του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος θα είναι σε άμεση επαφή και σχέση με τον επισκέπτη του, δίδοντας τους τη δυνατότητα να ζήσουν όχι σαν επισκέπτες αλλά σαν κάτοικοι της περιοχής, είναι οι μονάδες εκείνες που επιλέγονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια από επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη.
Μονάδες που βρίσκονται στη φύση, σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν την ομορφιά αλλά και τον πλούτο του κάθε τόπου, δίδοντας ταυτόχρονα στον φιλοξενούμενό του τη δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτήν, είτε μέσα από δραστηριότητες της υπαίθρου, είτε μέσα από την παραγωγή και καλλιέργεια παραδοσιακών προϊόντων.
Οι προοπτικές ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού που ξεφεύγει από τον μαζικό και δεν αφορά σε επισκέπτες που έρχονται για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά ανθρώπους που αναζητούν βιωματικές μοναδικές εμπειρίες είναι τεράστιες .
Πλέον με την πρόσφατη ΚΥΑ που θεσπίζει Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού, δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, καλύπτοντας ένα θεσμικό κενό και ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τομέα. Με την απόφαση αυτή στην οποία καλούνται να προσαρμόσουν ως το τέλος του 2019 οι επιχειρηματίες του κλάδου, ξεκαθαρίζει το τοπίο και οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις οργανώνονται και συντονίζονται για την ενίσχυση του κλάδου και την προσέλευση ακόμα περισσότερων επισκεπτών.
Σελ. 3