«Η ζωή είναι πολύτιμη και θέλουμε να είναι ασφαλέστερη, ποιοτικότερη, να ζουν εδώ οι άνθρωποι ειρηνικά και ευτυχισμένα. Για το λόγο αυτό η απόφασή μας ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι να βελτιώσουμε το επίπεδο της πρόληψης και αποτροπής της εγκληματικότητας. Δεν ήρθαμε εδώ ως καταστολή ή ως επιβολή, μακριά από μας τέτοιες ενέργειες. Ήρθαμε εδώ για να διαμορφώσουμε ένα καθεστώς πρόληψης και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κατανοήσουμε πώς τα προβλήματα που έχουν όλες αυτές τις αφετηρίες που είναι βαθιές, θέλουν αντιμετώπιση τώρα. Δηλαδή η επιβολή ορισμένων ατόμων, πάνω στο κοινωνικό σύνολο, είναι ανεπίτρεπτη. Για αυτό και υπάρχει ο νόμος, το δίκαιο, η δικαιοσύνη. Η Ελληνική Αστυνομία είναι το όργανο το οποίο είναι υπηρέτης του νόμου και μάλιστα τον υπηρετεί με πολύ σεβασμό και πιστότητα και στη συνέχεια τον λόγο έχει η δικαιοσύνη».
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στα Ανώγεια το Σάββατο, σε σύσκεψη με θέμα την πάταξη της εγκληματικότητας, καλώντας τους κατοίκους όχι μόνο των Ανωγείων αλλά γενικότερα του Μυλοποτάμου, όπως επίσης τους πολίτες όλων των περιοχών της Κρήτης, όπου εξακολουθούν, στο όνομα δήθεν της παράδοσης και των εθίμων, να παραβιάζουν τον νόμο επιδιδόμενοι σε πρακτικές του παρελθόντος και να επιλύουν τις όποιες διαφορές τους με τα όπλα, να εγκαταλείψουν αυτή την έκνομη λογική που δεν οδηγεί πουθενά και να συμβιώσουν ειρηνικά.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα σε Ανώγεια και Ζωνιανά, συμμετείχαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Ρουτζάκης, ο υφυπουργός Μεταφορών-Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, οι δήμαρχοι Ανωγείων και Μυλοποτάμου, Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Κόκκινος, αντίστοιχα, καθώς επίσης εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των δήμων Ανωγείων και Μυλοποτάμου.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ναι μεν έκανε διάλογο και διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, ωστόσο ήταν σαφής σε ό,τι αφορά την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου στην περιοχή και προς τούτο απηύθυνε έκκληση και πρόσκληση προς όλους να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας: «Δεν ήρθα εδώ, για να επιβάλω κάποια μέτρα καταστολής, ήρθα εδώ, γιατί είμαστε μαζί. Είμαστε μαζί για να συμπορευτούμε και να προχωρήσουμε. Για να σωθεί η δημοκρατία, στα Ανώγεια, στα Ζωνιανά, στα Λιβάδια, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, σε όλη την Κρήτη. Η αποστολή μας είναι να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα, τον καταστατικό χάρτη της χώρας που ψηφίσαμε όλοι μαζί. Η αποστολή μας είναι αυτό το σύνταγμα, να είναι το σύμβολο κοινωνικής συμβίωσης, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβιώνουμε σε καθεστώς ειρήνης. Σε καθεστώς ειρήνης να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, να τα σπουδάζουμε, να προκόβουν».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καταδίκασε εγκληματικές συμπεριφορές του παρελθόντος που εξακολουθούν να ταλανίζουν την κοινωνία ως δήθεν έθιμα, όπως η ζωοκλοπή, η οπλοχρησία και η μεγάλη πληγή που λέγεται βεντέτα. Και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η ζωοκλοπή τι είναι; Είναι κάποιο έθιμο; Υποθέτω ότι είναι μία παράδοση, η οποία στη σημερινή εποχή, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Όπως και η βεντέτα. Πόσα έθιμα μπήκαν στη ζωή μας εδώ και αιώνες και έχουν φύγει. Η ζωή μας εξελίσσεται, είμαστε πιο ειρηνικοί και τελικά όλες οι κοινωνίες μαθαίνουν να συμβιώνουν σε ένα διαφορετικό καθεστώς, σε ένα καλύτερο καθεστώς. Μέχρι τώρα, έχει βγει κάποιο αποτέλεσμα από όλα αυτά; Από τις καταστροφές, υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα που βοήθησε την κοινωνία μας; Απολύτως κανένα. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να συνεχίζονται όλα αυτά; Μπορεί να περνάει λεβεντιά μέσα από την βεντέτα; Μου είναι αδιανόητο. Μπορεί να περνάει η διεκδίκηση του δικαίου του ισχυρού, μέσα από τη ζωοκλοπή; Αδιανόητο. Μπορεί ο ισχυρότερος κάθε φορά να επιβάλει στον άλλο το δίκιο του, δηλαδή το άδικο; Αδιανόητο. Γι’ αυτό λοιπόν, υπάρχουν οι νόμοι και για αυτό είμαστε σήμερα εμείς εδώ. Για να δούμε πώς όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το νόμο και να ζήσουμε ειρηνικά.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην ιστορία της περιοχής, λέγοντας: «Έχετε ιστορία αγώνων βαθιά, για την Εθνική Ανεξαρτησία για την Ελευθερία. Το χωριό σας κάηκε δύο φορές από τους Τούρκους, από δω πέρασε ο Κράιπε, εδώ γεννήθηκαν λεβέντες, αγωνιστές. Είμαι κι εγώ εδώ σήμερα ως προσκυνητής της περιοχής αλλά ταυτόχρονα, θέλω να πω ότι είμαι και εκπρόσωπος του νόμου. Εκπροσωπώ την αποστολή που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός, για το νόμο της φυσιολογικής Δημοκρατίας και πρέπει να δούμε πώς θα προσπαθήσουμε μαζί, να γίνουμε καλύτεροι, να δουλέψει η δημοκρατία μας αποτελεσματικότερα και η συμβίωσή μας να γίνει επωφελέστερη. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η αποστολή μας».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στον σκοπό της νέας, δεύτερης επίσκεψής του στην Κρήτη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είπε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κ. Μιχάλη Καραμάλη και την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας για να διαβουλευτούμε με τους κατοίκους της περιοχής για όλα εκείνα τα ζητήματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει πρόσφατα πληγές στην τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα με ποιον τρόπο μπορούν ο Νόμος, το Σύνταγμα και η Δημοκρατία να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην περιοχή. Πατάμε σε ένδοξη γη. Καλώ τους Ανωγειανούς, να μείνουν ανυπότακτοι στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στην απανθρωπιά και τους σκοτωμούς». Και αν η βεντέτα, είναι στις «παραδόσεις», μπορούν να τις αλλάξουν. Όλες πάλιωσαν και χάλασαν. Όχι μόνο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά γιατί οι λεβέντες δεν είναι για να τους χαλάμε σε βεντέτες. Είμαι εδώ, γιατί σέβομαι τους Ανωγειανούς, σέβομαι την ιστορία τους. Σέβομαι όμως και την δημοκρατία. Σέβομαι τον Νόμο και αυτόν εκπροσωπώ. Η παρανομία στην δημοκρατία δεν είναι ανυπακοή, είναι έγκλημα. Ο Νόμος δεν κάνει καμιά εξαίρεση, γιατί εάν έκανε, θα ήταν άδικος. Εφαρμόζεται το ίδιο στην Αθήνα, στα Ζωνιανά, στην Μάνη και στα Σφακιά».
«Η μικροπαραβατικότητα εάν δεν ελεγχθεί οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε πως όσο τα παιδιά μυούνται σε παραβατικές πράξεις και μάλιστα εάν επικρατεί στην περιοχή η λογική της ατιμωρησίας τους γι’ αυτές, όπως επί παραδείγματι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τότε σιγά σιγά οδηγούνται σε σοβαρότερα αδικήματα και σε επικίνδυνες συμπεριφορές.
«Θέλω να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη συμπεριφορά, σαν ένα θέμα πολιτισμού. Είστε πολιτισμένοι άνθρωποι, έχετε βαθιά ιστορία και βαθιά διαδρομή άλλα έχετε και αυτό το στοιχείο που προανέφερα, με το δίκιο του ισχυρού. Προσπαθούμε να συμβιώσουμε μέσα από τα λάθη μας, αλλά υπάρχει άλλο ένα ζήτημα το οποίο σιγά-σιγά διαμορφώνει συμπεριφορές, οι οποίες δυστυχώς στη συνέχεια εξελίσσονται σε πληγές. Λέτε κάποιοι «γιατί η Αστυνομία να γράψει ένα παιδί 15 χρόνων που οδηγεί στους δρόμους των Ανωγείων ή των Ζωνιανών;». Απαντώ, μα διότι κάποια άλλα παιδιά που παίζουν στον δρόμο μπορεί να κινδυνεύσουν. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα παρόμοια να σας πω. Ειλικρινά, δεν μπορεί να είμαστε απέναντι σε αυτά επιεικείς. Δεν λέω ότι όλη μέρα θα κυνηγάμε ένα παιδί για να το γράψουμε. Δεν εννοώ αυτό, αλλά αυτές δεν είναι συμπεριφορές και σε επίπεδο αντιμετώπισης νόμιμης, αλλά και σε επίπεδο παιδείας, εκπαίδευσης και ανατροφής των παιδιών μας. Αυτή η συμπεριφορά, γεννάει πολλές άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές στη συνέχεια» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Θέλω να πω ότι από την οδική συμπεριφορά, μέχρι την χρήση των όπλων και την ζωοκλοπή, μέχρι και τις αντιλήψεις μας, όλα αυτά διαμορφώνουν μία κοινωνική πραγματικότητα, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε πολύ άσχημα αποτελέσματα, όπως αυτά που είχαμε πρόσφατα».
Κάνοντας ειδική αναφορά στην ζωοκλοπή ο κ. Χρυσοχοΐδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης του σχετικού νόμου που σήμερα είναι ελλιπής και μάλλον επιεικής, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικός.
«Σας καλώ και σας παρακαλώ να συμβάλλετε όλοι»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην ενίσχυση της αστυνομίας στην περιοχή τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, είπε: «Εμείς, προχωράμε αυτές τις μέρες στα εξής βήματα. Ήδη έχουμε τοποθετήσει στα δυο ΤΑΕ της Περιοχής (Μυλοποτάμου και Μεσσαράς) 50 νέους αστυνομικούς έμπειρους, καλούς, εκπαιδευμένους, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής. Συμπληρώνεται επίσης η οικοδόμηση της αστυνομίας με οχήματα καινούργια και γενικότερα με εξοπλισμό τέτοιο ώστε η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.
Με όλα τα μέσα, θα επιδιώξουμε μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο, να οδηγήσουμε την περιοχή στον νόμο και την τάξη στα κανονικά επίπεδα, να λειτουργήσει η δημοκρατική τάξη και να λειτουργήσουμε στο επίπεδο της αποτροπής και της πρόληψης, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά το κλίμα της κοινωνικής ειρήνης. Θα είμαστε μαζί σας, μαζί με τους Ανωγειανούς, μαζί με τους Μυλοποταμίτες, μαζί με όλους, κάθε μέρα εδώ, ελέγχοντας και εποπτεύοντας την εφαρμογή των μέτρων. Είμαστε βέβαιοι ότι η αυτορρύθμιση την οποία επιχειρεί αυτήν την στιγμή η Δημοτική Αρχή των Ανωγείων, ο δήμαρχος και το δημοτικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και οι άνθρωποι των Ανωγείων, πολύ σύντομα με την προσπάθεια της πολιτείας θα δώσουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την κοινωνική ειρήνη και την συμβίωση των κατοίκων στην περιοχή. Να φύγουμε από μία σειρά αντιλήψεων και προβλημάτων από τα οποία δημιουργούνται ανοιχτές πληγές στις κοινωνίες. Και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην αποτροπή εκείνων των συμπεριφορών οι οποίες βλάπτουν και βλάπτουν καθοριστικά. Παρακαλώ πολύ να συμβάλλετε όλοι σας, αυτές τις συμπεριφορές να τις ελαχιστοποιήσουμε έως και να τις εξαφανίσουμε.
Δεν υπάρχει το δίκαιο του ισχυρότερου, υπάρχει το Δίκαιο το οποίο ορίζεται από το νόμο. Η αστυνομία είναι υπηρέτης του νόμου και οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι συμμορφώνονται με το νόμο.
Σας καλώ και σας παρακαλώ να συμβάλλετε όλοι σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όσο το γρηγορότερο γίνεται και να πάμε λίγο μπροστά την κοινωνία».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ως έκκληση προς τις οικογένειες που εμπλέκονται στο διπλό πρόσφατο φονικό στα Ανώγεια, προς όλους όσοι μπορεί να έχουν βρεθεί στην ίδια θέση αλλά και προς τις τοπικές κοινωνίες, είπε: «Έχει αποδειχτεί πως κάθε φορά που ένα τέτοιο περιστατικό συμβαίνει, είναι μία πληγή που για πολλά χρόνια αμαυρώνει την τοπική κοινωνία και παρουσιάζεται πανελλαδικά σαν μία μαύρη σελίδα του τόπου. Σας παρακαλώ, να εργαστείτε όλοι μαζί και να συνεργαστούμε και με τα ζητήματα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και για να κλείσουμε μόνιμα αυτές τις πληγές.
Οι βεντέτες ανήκουν σε άλλους αιώνες. Δεν υπάρχουν αυτές οι τακτικές πλέον. Κάποτε οι Κρητικοί είχαν την μονομαχία αν θυμάστε, στις μεταξύ τους διενέξεις και για να λύσει κανείς τις διαφορές του, αυτό θεωρούνταν το πρέπον. Οι Ινδιάνοι στην Αμερική, είχαν ψηφίσει ότι τρόπος επίλυσης των διαφορών θα είναι όποιος τραβήξει πιο γρήγορα το πιστόλι. Αυτές όμως οι πρακτικές δεν ανήκουν πλέον στον σύγχρονο κόσμο, του 21ου αιώνα. Δεν αφορούν τα παιδιά μας και τη νέα γενιά».
Και καταλήγοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απευθυνόμενος στην τοπική κοινωνία, είπε:
«Η παρουσία μου λοιπόν σήμερα εδώ, είναι παρουσία σεβασμού απέναντί σας, αλλά ταυτόχρονα είναι και παρουσία ενός εκπροσώπου των νόμων που σας μεταφέρει το μήνυμα ότι θέλω να εφαρμόσουμε το νόμο. Στο πλαίσιο του συντάγματος και της προστασίας των δικαιωμάτων, αλλά και ταυτόχρονα και στο πλαίσιο της προστασίας του δικαιώματος της πλειοψηφίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Όταν ξανάρθω, πολύ σύντομα πάλι, με τον κύριο Αρχηγό, θέλω ήδη να έχουμε παράξει ένα έργο γιατί το αξίζετε εσείς, για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας. Σας μεταφέρω την πίστη μου αυτή τη στιγμή, ότι εσείς είστε άξιοι και ικανοί να τα καταφέρετε μέσα από τα βάθη της ιστορίας. Πάρτε λοιπόν αυτό το κακό και μετατρέψτε το σε μία ευκαιρία για να δημιουργήσετε το καλύτερο».
Να δοθεί έμφαση στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, χρειάζεται η συμβολή της πολιτείας
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υφυπουργός Μεταφορών-Υποδομών και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε: «Σήμερα περνάμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι με αφορμή τα δυσάρεστα περιστατικά που έλαβαν χώρα συνολικά στην περιοχή, η πολιτεία είναι παρούσα με έναν δημοκρατικό τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων και βεβαίως με έναν συνδυασμό ο οποίος έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος και με τους φορείς του τόπου, μέσα από τον οποίο, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα, που θα αξιοποιήσουμε σε ένα μελλοντικό χρόνο τέτοιο, έτσι ώστε οι πολίτες του Μυλοποτάμου συνολικά να μπορέσουν να έχουν μία ουσιαστική αντιμετώπιση των καταστάσεων».
Στο σύνολό τους οι τοπικοί φορείς των Ανωγείων και του Μυλοποτάμου, ζήτησαν το ενδιαφέρον και την βοήθεια της πολιτείας προκειμένου να ενισχυθεί αναπτυξιακά η περιοχή αλλά και να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην κατεύθυνση της Εκπαίδευσης, με ενίσχυση των δομών παιδείας, έτσι ώστε η νεολαία να έχει ίση αντιμετώπιση με άλλες περιοχές σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες εκπαιδευτικής πρόσβασης.
Να δοθεί έμφαση στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και να εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις υποδομές, όπως αυτό της «πράσινης ανάπτυξη» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης, ζητώντας τη συνεργασία και την πολιτική παρέμβαση στην κυβέρνηση, των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι, η Περιφέρεια Κρήτης, είναι σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς. Παράλληλα αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις και έργα υποδομής της Περιφέρειας στην περιοχή Μυλοπόταμου, δίδοντας έμφαση στο οδικό δίκτυο.
«Ακούστηκαν στην συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσες και σωστές προτάσεις και όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε. Η τοπική κοινωνία πρώτα απ’ όλα. Εμείς από την πλευρά μας ζητήσαμε από τους υπουργούς να βοηθήσουν να εφαρμοστεί και πάλι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα όπως αυτό της «πράσινης ανάπτυξης» που είναι για περιοχές που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα να κάνουμε τα έργα υποδομής που χρειάζονται και να μπορούμε να δώσουμε στην Παιδεία και στον Πολιτισμό αυτά τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν αυτές οι ορεινές περιοχές. Εμείς είμαστε σε συνεργασίες μαζί με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτούς τους πόρους» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, η οποία για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Επειδή θίχτηκαν πολλά θέματα εκ των οποίων όλα τα μέλη και ο περιφερειάρχης μας γνωρίζουν, να σας πω ότι στη θέση σας θα έπρεπε να είναι και άλλοι υπουργοί, καθώς το ζήτημα αυτό είναι συμπαραγωγικό. Δηλαδή εσείς θα κάνετε τη δουλειά σας, επιχειρησιακά, όπως γνωρίζετε καλύτερα, σεβόμενοι πάντα, είμαι σίγουρη για αυτό, την προσωπικότητα των ανθρώπων και τηρώντας τη νομοθεσία. Ασφαλώς ο νόμος πρέπει να επιβληθεί σε κάθε παραβατικότητα και παντού.
Όμως για να πούμε και αλήθειες, αυτός ο τόπος ήταν για πολλά χρόνια παραιτημένος. Θέλουμε και την πολιτεία κοντά μας. Δεν μπορεί να ζητάμε την βοήθεια του υπουργείου Παιδείας. Κύριε Υπουργέ δεν σας αφορά προσωπικά, αφορά όμως διαχρονικά τους υπουργούς Παιδείας και να τους αναλύουμε το πρόβλημα της περιοχής για το θέμα της εκπαίδευσης. Αν θέλουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε εκείνο τον αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό σχεδιασμό και εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση θα τον ακολουθήσουμε. Αρκεί και η πολιτεία να βοηθήσει και να μην ξεχνάει κανείς την περιοχή, όταν φεύγει και πάει στην Αθήνα» .
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Έγινε μια διεξοδική συζήτηση και ένας πλούσιος διάλογος, ο οποίος ανέδειξε τους όρους ανάπτυξης, όσο και αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, της περιοχής. Με τον κ. Υπουργό συζητήσαμε επί των θεμάτων της Πολιτικής Προστασίας, που είναι και η αρμοδιότητά του. Σαφώς είναι ξεκάθαρες οι θέσεις και οι δικές μας και του Υπουργείου, περί της λειτουργίας ενός κράτους και σε αυτό είμαστε όλοι συνοδοιπόροι και όλοι υπόχρεοι στο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, υποστήριξε ότι οι δράσεις πρέπει να είναι άμεσες αλλά και στοχευμένες με σεβασμό στις κοινωνίες, στους ανθρώπους και με βάση τους νέους που είναι το μέλλον.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανούσος Κλάδος, που είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δράσεις που γίνονται στην περιοχή και στα ζητήματα παιδείας, καλώντας την πολιτεία να μεριμνήσει τόσο για τις αναγκαίες υποδομές όσο και για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού.
«Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της αστυνομίας, αλλά η Πολιτεία πρέπει να σκύψει στην Παιδεία και να βοηθήσει τις δομές και τη λειτουργία της» είπε μεταξύ άλλων.