Ξεκάθαρες αποστάσεις από τυχόν σκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου για δημιουργία νέου κόμματος παίρνει ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, Μανώλης Όθωνας.
Σε συνέντευξή του χθες το πρωί στη ΝΕΡΙΤ και στον δημοσιογράφο Τάκη Σαράντη, ο κ. Όθωνας ύστερα από πολύ καιρό «έσπασε» τη σιωπή του και απάντησε στα πολιτικά ερωτήματα που του τέθηκαν. Οι απαντήσεις του, διαψεύδουν και όλα εκείνα τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν τον τελευταίο διάστημα να ανήκει σε κείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στις «κλειστές συναντήσεις» του Γιώργου Παπανδρέου και που τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, αφού εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με κάτι τέτοιο. Αντίθετα προτείνει «ναι» στη διεξαγωγή, με αυτό-οργάνωση πολιτών από μηδενική βάση, ενός Συνεδρίου που θα αποφασίσει δημοκρατικά για όλα.
Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Μ. Όθωνας έχει ως εξής:
Ξανά πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο για τη χώρα, κ. Όθωνα;
Πράγματι δημιουργείται ξανά η εντύπωση ότι η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όμως ήταν εδώ και τρία χρόνια γνωστό ότι το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση της χώρας είχε ημερομηνία λήξης 31/12/2014. Επομένως υπήρχε ο χρόνος να υλοποιηθούν έγκαιρα οι δεσμεύσεις της χώρας, να γίνουν μια σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πέρα και έξω από τις υποχρεώσεις του μνημονίου, ώστε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση για το κλείσιμο προγράμματος και η συμφωνία για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Αντί αυτών η κυβέρνηση άφησε κρίσιμο χρόνο ανεκμετάλλευτο, διολίσθησε σε πελατειακές λογικές και ιδιαίτερα μετά τις Ευρωεκλογές είδαμε μια ανόητη στροφή στον λαϊκισμό και σε αισιόδοξες αφηγήσεις που, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα υιοθέτησε και νομιμοποίησε την ατζέντα Σύριζα και αυτό ίσως αποδειχθεί πολιτικά μοιραίο για την ίδια και επικίνδυνο για τη χώρα.
Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι το ίδιο διάστημα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο Σύριζα είχε μια στάση ακραίου δημαγωγικού λόγου και άρνηση οποιασδήποτε συμβολής στην διαμόρφωση ενός ελάχιστου εθνικού πλαισίου συνεννόησης.
Τι θα μπορούσε δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, να έχει γίνει;
Ήταν δεδομένα και αμετάβλητα χρονικά προσδιορισμένα τα κομβικά και κρίσιμα πολιτικά γεγονότα των Ευρωεκλογών και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση είχε χρόνο και κλίμα που καμιά σχέση δεν είχε σε πολιτική και κοινωνική ένταση με την περίοδο 2001-2012.
Για αυτό έπρεπε και μπορούσε να έχει προγραμματίσει εμπροσθοβαρώς χρονικά τις οφειλόμενες δράσεις και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, τη συμφωνία για το χρέος και την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού των επόμενων χρόνων, έγκαιρα! Ώστε να υπάρχει ένα περιβάλλον οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας με τη λήξη του προγράμματος, που δεν θα καθιστούσε τη χώρα όμηρο σε τυφλές μικροκομματικές επιδιώξεις. Γιατί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα της αναγκαίας συνεννόησης για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ήταν, δυστυχώς και ατυχώς, προβλέψιμη.
Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος, ευθύνη για όλα αυτά;
Στο βαθμό που του αναλογούν, προφανώς. Να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 συγκροτήθηκε με βασικό κορμό αριθμητικά και κοινοβουλευτικά με την Ν.Δ. και είχε Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.
Ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση μετά από διπλές τότε εκλογές και τη χώρα στον αέρα, απεδέχθη για τον εαυτό του και για το ΠΑΣΟΚ ένα δευτερεύοντα και συμπληρωματικό ρόλο. Χωρίς συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο και χωρίς οριοθέτηση ενός συμφωνημένου οδικού χάρτη βημάτων για την οριστική έξοδο από την κρίση. Από εκεί και μετά, τα πάντα ήταν προσωπικοί χειρισμοί του Βενιζέλου σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.
Για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, τί εκτιμάται;
Το κυρίαρχο αυτή την ώρα δεν είναι οι προβλέψεις. Πράγματι αυτή την ώρα πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ο κ. Δήμας και να πάμε σε εκλογές. Η πολιτική όμως είναι μια δυναμική διαδικασία και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί με βεβαιότητα τίποτα. Το κυρίαρχο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι ακόμα και στην εκδοχή εκλογής Προέδρου υπάρχει ο κίνδυνος να μην δημιουργηθεί το περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας που απαιτείται. Με τη διαπραγμάτευση και όλα τα θέματα ανοιχτά ποιος αλήθεια πιστεύει πως οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (οι 155 δηλαδή) θα ψήφιζαν λίγες εβδομάδες μετά τα προαπαιτούμενα για την θετική αξιολόγηση του προγράμματος και όσα αφορούν το επόμενο διάστημα; Το θέμα λοιπόν δεν είναι να καταγάγει η κυβέρνηση μια «Πύρρειο» πολιτική νίκη αλλά να υπάρξει μια ευρύτερη -η μεγαλύτερη δυνατή- συνεννόηση για την βήμα-βήμα εντός του 2015 υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτό όμως προϋποθέτει υπερβάσεις πολλές και από πολλούς.
Ας έλθουμε τώρα στα του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε τον κ. Παπανδρέου ήδη εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος;
Θα μπορούσα αστειευόμενος να σας πω αυτό που λένε στο χωριό μου «Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου». Όμως επειδή έστω και αυτό το ΠΑΣΟΚ, το συντετριμμένο από το βάρος που σήκωσε για να μείνει η χώρα όρθια, δεν μπορεί να θεωρείται αμπελοχώραφο κανενός, αλλά και γιατί δεν είναι ώρα για αστεία ας σοβαρευτούμε. Όλοι!
Θα συμμετάσχετε στο «κυοφορούμενο» κόμμα του Γ. Παπανδρέου;
Μόλις είπα ότι χρειάζεται να σοβαρευτούμε. Δεν πιστεύω ότι κυοφορείται κανένα τέτοιο κόμμα. Για μια σειρά προφανών λόγων, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο είναι όχι απλά σε αντίφαση αλλά σε ευθεία αντίθεση με όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πολιτικά αλλά και οργανωτικά για την παράταξη πρότεινε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου. Αυτό το ανοιχτό κάλεσμα προς όλους, από το ριζοσπαστικό κέντρο μέχρι την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, σε δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία Συνεδρίου δεν μπορεί τελικά να εκφυλιστεί σε μια ταχύρυθμη διαδικασία εκλογικής αρπαχτής.
Δηλαδή εσείς μιλάτε για διεξαγωγή Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ και όχι ίδρυση νέου κόμματος;
Ο Γ. Παπανδρέου καταρχήν δεν πρότεινε τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου ΠΑΣΟΚ παλαιού τύπου. Μην σπεύδουν ανοήτως ή σκοπίμως κάποιοι κομματικοί τιμαριούχοι να επιχαίρουν και να συντάσσονται με το εγχείρημα. Δεν τους αφορά. Ένας τρόπος να ξαναγίνει ο προοδευτικός χώρος μια μεγάλη παράταξη είναι η πρόταση διεξαγωγής με αυτό-οργάνωση πολιτών από μηδενική βάση, ενός Συνεδρίου που θα αποφασίσει δημοκρατικά για όλα. Αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και δύσκολο εγχείρημα δεν μπορεί και αυτή τη φορά να ξεκινήσει με εκπτώσεις.
Θα είστε εσείς, κ. Όθωνα, υποψήφιος στο ενδεχόμενο εκλογών, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας;
Τη σχετική μου απόφαση, θα μου επιτρέψετε να την γνωστοποιήσω πρώτα στα κεντρικά και τοπικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Λόγοι τάξεως και δεοντολογίας το επιβάλλουν.